Mikä Mediakasvatusseura?
Mediakasvatusseura ry on vuonna 2005 perustettu mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö ja valtakunnallinen nuorisoalan järjestö. Mediakasvatusseuralle on muodostunut tehtävä mediakasvatuksen valtakunnallisena kehittäjänä ja mediakasvatuskentällä toimivien, eri aloja edustavien henkilöiden ja tahojen verkostoijana. Mediakasvatusseuran toiminnan kohderyhmiä ovat lapset ja nuoret ja heidän kanssaan työskentelevät kasvatuksen ammattilaiset, tutkijat sekä mediakasvatuksen asiantuntijat, kehittäjät ja päättäjät.
Mitä teemme?
Mediakasvatusseura toimii mediataitojen tukijana nuorten ja kasvattajien media-arjessa. Toimintamme on valtakunnallista ja tavoitamme kohderyhmiämme erityisesti verkon välityksellä. Koulutamme laajasti kasvattajia ja mediakasvatuksesta kiinnostuneita ympäri Suomea sekä tuotamme kaikille avointa materiaalia, jota on mahdollista tilata tai hyödyntää verkossa.
Strategiset painopisteet ja arvot
Kuluneena toimintavuonna Mediakasvatusseurassa oli käytössä välikausistrategia vuosille 2020–2021. Välikausistrategia huomioi nuorisolain painopistealueet ja mediakasvatustarpeet aiempaa selkeämmin ja toimi seuraavan strategiakauden pohjana. Strategia vuosille 2022–2025 valmisteltiin toimintavuonna 2021.
Suomen hallitusohjelmien ja nuorisolain mukaisesti järjestön toiminnan tavoitteena on ollut lasten ja nuorten kanssa toimivien ammattilaisten mediakasvatus- ja digihyvinvointiosaamisen vahvistuminen, mikä tukee nuorten kasvua, hyvinvointia ja edellytyksiä toimia aktiivisesti yhteiskunnassa. Nuorten mediataitojen oppimisen ja harrastustoiminnan tukeminen sekä nuorten oman äänen ja kokemuksien esiin nostaminen tukee nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa. Monialainen yhteistyö ja rahoituspohjan laajentuminen ovat mahdollistaneet moninaisuuden, yhdenvertaisuuden ja kansainvälisyyden huomioimisen entistä paremmin.
Toiminnan keskeiset painopistealueet ovat:
mediakasvatuksen kehittäminen, vaikuttaminen, asiantuntijapalveluiden tarjoaminen, viestintä ja tiedon jakaminen.
Mediakasvatusseuran välikausistrategian arvot olivat:
osallisuus, hyvinvointi, kriittisyys, yhdenvertaisuus, avoimuus.

Hallitus
Hallituksen puheenjohtaja
erityisasiantuntija Marjo Kovanen, Koulukino ry
Varapuheenjohtaja
tutkija Sanna Spišák, Turun yliopisto
Varsinaiset jäsenet
- nuorten tiimin osastopäällikkö Ilmo Jokinen, Ehyt ry
- tutkija Mari Pienimäki, Tutkimuspäällikkö, Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Comet / Tutkijakoordinaattori NYT/NOW-tutkimushanke
- kirjastopedagogi Anna Pöyhönen, Espoon kaupunginkirjasto
- mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja, Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Varajäsenet
- tutkija, yrittäjä Linda Mannila, Åbo Akademi, Linköpingin yliopisto, DigiSmart
- tutkija, Mikko Meriläinen, Tampereen yliopisto
- toimittaja Kristiina Poutiainen, Savon Sanomat
- toiminnanjohtaja Kaisa Önlen, Mediakasvatuskeskus Metka
Henkilöstö
Toimintavuonna 2021 Mediakasvatusseuralla oli palveluksessaan vs. toiminnanjohtaja, viestinnän ja mediakasvatuksen suunnittelija (3 kk) ja viestinnän ja mediakasvatuksen asiantuntijan sijainen (8,5 kk), kaksi määräaikaisissa työsuhteissa työskentelevää hanketyöntekijää sekä visuaalisen median viestijä (2 kk). Lisäksi järjestössä oli toimintavuonna kaksi harjoittelijaa.

Talous
Mediakasvatusseura sai vuonna 2021 opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoyksikön yleisavustusta valtionavustuksena 154 000 €, josta omavastuu on 5 %. Yleisavustuksen ja hankkeiden talous pysyi tasapainossa ja suhteutettu talousarvio piti hyvin paikkansa. Rahoitusta on pyritty käyttämään mahdollisimman tehokkaasti niin, että se edistäisi seuran toimintaa ja tavoitteita.
Rahoituspohja on säilynyt laajana (OKM, STEA, OPH, Erasmus+), minkä lisäksi toimintavuoden aikana saatiin uusia rahoituksia (OPH, Eurooppatiedotus). Hankerahoitus monipuolistaa ja laajentaa Seuran toimintaa ja asiantuntijuutta eri teemoissa, kuten kulttuurisensitiivisessä mediakasvatuksessa. Hankerahoitusta käytettiin vuonna 2021 119 000 €.
Toimintavuosi 2021
Vuonna 2021 yhteiskunnallisessa keskustelussa ja mediassa kiinnitettiin huomiota mediataitojen ja kriittisen lukutaidon tärkeyteen ja tarpeellisuuteen. Mediataitoihin panostamisen tärkeyttä nostettiin esiin mediassa useissa haastatteluissa, keskusteluissa ja yhteiskunnallisissa puheenvuoroissa. Vahvojen mediataitojen ja niiden aktiivisen kehittämisen merkitys tunnistetaan demokratian ja kansalaisten osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien edistämisen ehdoiksi.
Yksi syy mediataitojen tärkeyden tunnistamiseen on koronapandemian nostattama infodemia eli informaation suuri määrä monelta taholta pandemian edetessä. Siihen liittyvät läheisesti myös disinformaation kysymykset: mikä on totta ja mikä ei, mihin uskoa ja mihin ei. Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma sekä uusi kansallinen lukutaitostrategia ovat osaltaan laajentaneet lukutaidon käsitystä sekä ymmärrystä monilukutaidosta ja mediataidoista.
Kartoitimme vuonna 2021 sekä mediakasvatuksen parissa toimivien, opettajien että nuorten ajatuksia siitä, mitä tulevaisuuden mediataidot voisivat olla. Oli ilmiselvää, että tarve mediakasvatukselle ei suinkaan ole vähenemässä vaan lisääntyy erilaisten mediailmiöiden, kuten disinformaation, digitalisaation ja infodemian myötä.

Vuoden 2021 tavoitteet
Mediakasvatusseuran tavoitteet toimintavuodelle 2021 pohjautuivat järjestön välikausistrategiaan 2020–2021 ollen yhtä toimintavuotta laajempia kokonaisuuksia.
TAVOITE 1

Lasten ja nuorten kanssa toimivien ammattilaisten digihyvinvointiosaaminen vahvistuu
Tavoitteena oli tarjoja materiaaleja ja koulutusta lasten ja nuorten parissa toimivien ammattilaisten mediakasvatusosaamisen kehittämiseksi. Tässä tavoitteessa onnistuttiin suunnitelman mukaisesti: tavoitimme sekä mediakasvatuksesta kiinnostuneita että muita nuorten kanssa toimivia ammattilaisia. Palaute oli pääosin positiivista, mutta tarvetta perusteellisemmalle koulutukselle on jonkin verran. Lisäksi sosiaalisen median uhkakuvat ja negatiiviset vaikutukset huolettavat, vaikka suhtautumiseen saatiin myös uusia positiivisia näkökulmia.
TAVOITE 2

Mediakasvatuksen käytännöt kehittyvät ja leviävät yli sektori- ja toimialarajojen
Vuonna 2021 Mediakasvatusseura tuotti omin voimin ja yhdessä kumppaneiden kanssa materiaalikokonaisuuksia digihyvinvoinnin, kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen, nuorten sananvapauden ja misinformaation teemoista. Mediakasvatuskentän toimijoille ja nuorille suunnatuilla kyselyillä kerättiin palautetta järjestön toiminnasta ja selvitettiin näkökulmia tämän päivän ja tulevaisuuden mediataitoihin.
Mediakasvatusseura toimi asiantuntijana ja kumppanina erilaisissa hankkeissa ja verkostoissa sekä kommentoi Kansallista lukutaitostrategiaa ja Uudet lukutaidot -ohjelman sisältöjä. Toiminnanjohtaja osallistui järjestön edustajana useisiin eri työryhmiin, vaikuttavuustyöpajoihin sekä pyöreän pöydän keskusteluihin.
TAVOITE 3

Nuorten oma ääni ja kokemukset lisääntyvät heitä koskettavien media-arjen ilmiöiden käsittelyssä
Järjestön toiminta, koulutukset ja materiaalit on pääasiassa suunnattu lasten ja nuorten kanssa työtä tekeville ammattilaisille, mikä on luonnollinen väylä tavoittaa nuoria välillisesti.
Toimintavuonna 2021 nuorten ääntä ja nuorten elämään liittyviä mediailmiöitä nostettiin esiin Mediakasvatusseuran julkaisemissa artikkelisarjoissa, sosiaalisen median kanavilla ja välittämällä tietoa ajankohtaisesti nuoria koskevasta tutkimuksesta. Vuoden aikana osallistuttiin nuorisoalan yhteisiin viestintä- ja vaikuttamiskampanjoihin.
Nuorten käsityksiä omasta mediankäytöstään ja tulevaisuudessa tarvittavista mediataidoista selvitettiin somekyselyllä. Nuoria kohdattiin ja osallistettiin Mediakasvatusseuran toimintaan erityisesti järjestön hanketyössä.
TAVOITE 4

Mediakasvatuksesta kiinnostuneille tuodaan saataville ajankohtaista ja jäsenneltyä aiheeseen liittyvää tietoa ja tutkimusta
Mediakasvatusseuran viestintää toteutetaan kolmikielisellä mediakasvatus.fi-sivustolla, somekanavissa, kuukausittaisella uutiskirjeellä ja yhteistyössä kumppanien kanssa. Verkkosivuston suosituinta materiaalia vuonna 2021 olivat laadukkaat mediakasvatusmateriaalit. Sivustolla julkaistiin myös mediakasvatuskentän tutkimusta ja toimintaa esitteleviä asiantuntija-artikkelisarjoja. Mediakasvatus.fi-sivustoa uudistettiin toimintavuonna 2021 erityisesti käytettävyyden ja saavutettavuuden parantamiseksi.
Järjestön somekanavilla ja uutiskirjeellä on vankka ja tasaisesti kasvava seuraaja- ja tilaajakunta. Toimintavuonna 2021 panostettiin erityisesti eri viestintäkanavien käytön suunnitelmallisuuteen, aktiivisuuteen ja saavutettavuuteen. Viestinnällistä yhteistyötä tehtiin osallistumalla mediakasvatuksen kentän ja nuorisoalan vaikuttamiskampanjoihin sekä tuottamalla yhteistyökumppanien kanssa mediakasvatusaiheisia julkaisuja eri medioihin.
TAVOITE 5

Mediakasvatusseuran rahoituspohja monipuolistuu ja vahvistuu mahdollistaen pitkäkestoisen toiminnan
Rahoituspohja vahvistui uudella Opetushallituksen opettajien täydennyskoulutusrahoituksella sekä Eurooppatiedotuksen projektirahoituksella. Rahoituspohjan tulisi vahvistaa ja tukea perustoiminnan tavoitteita; rahoituspohjaa ei ole syytä nykyistä enempää monipuolistaa, koska eri rahoitusten hallinnointi vie helposti resursseja muulta toiminnalta.
Kehittämisen kohteet vuonna 2021
Kyselyt: mediakasvatuskentän toimintaympäristön, kehityssuuntien ja nuorten näkemysten kartoittaminen oman toiminnan kehittämisen näkökulmasta
Toteutui hyvin. Keväällä 2021 toteutettiin nuorille suunnattu kysely ja kysely mediakasvatuskentän toimijoille sekä järjestettiin Sitran mallin mukainen Tulevaisuustyöpaja mediakasvatuksen heikoista signaaleista. Vuoden 2022 alussa toteutetulla kyselyllä selvitettiin Mediakasvatusseuran palvelujen käyttäjien tyytyväisyyttä koskien erityisesti vuoden 2021 toimintaa.
Jatkokehittäminen: kyselyiden systematisointi, toistaminen ja arvioinnin hyödyntäminen.
Ruotsinkielinen ja muunkielinen mediakasvatus
Toteutui osittain. Järjestöllä ei ole resursseja järjestää tai kehittää ruotsinkielistä mediakasvatuksen koulutusta tai yhteistyötä. Hallitusta kootessa huomioitiin, että hallituksen jäsenistössä on ruotsinkielisen mediakasvatuksen edustaja. Vuoden lopussa käännätimme olemassa olevaa materiaalia ruotsin ja englannin kielille, minkä lisäksi hankkeissa tuotettiin mediakasvatusmateriaaleja ruotsiksi, englanniksi ja pohjoissaameksi.
Jatkokehittäminen: muunkielisen materiaalin ja koulutuksen kehittäminen sekä verkkosivujen ylläpitäminen resurssien rajoissa.
Työhyvinvointi
Toteutui osittain. Henkilöstöresurssien vaje, vaihdokset sekä etätyö kuormittivat työyhteisöä. Työhyvinvointia kehitettiin edelleen ja siihen kiinnitettiin huomiota, mutta erityisesti toiminnanjohtajan työmäärä on ollut suuri ja talous- ja henkilöstöhallinto on ajoittain ollut kuormittavaa.
Jatkokehittäminen: Etsitään henkilöstöresursseja toiminnanjohtajan työn tukemiseen. Päivitetään työhyvinvointisuunnitelma ja systematisoidaan sen seuraaminen.
Henkilöstön osaamisen kehittäminen
Toteutui osittain. Toiminnanjohtaja osallistui työhyvinvointikoulutukseen sekä yhdessä mediakasvatuksen asiantuntijan kanssa vaikuttavuuskoulutuksiin.
Jatkokehittäminen: Varataan aikaa järjestötyön kehittämiseen ja ammattitaidon ylläpitämiseen muuttuvassa mediamaailmassa, mikä tukee järjestön kehittämistä nuorisolain mukaisesti sekä yhteistyömahdollisuuksien ja koulutustoiminnan kehittämistä.
Mediakasvatusseuran vuonna 2021 käynnissä olleet hankkeet
Digihyvinvoinnin jäljillä
Hankkeen kesto: 2020–2021
Rahoittaja: Opetushallitus
Hankkeen kuvaus
Digihyvinvoinnin jäljillä oli toisen asteen opettajille suunnattu täydennyskoulutushanke, jossa vahvistettiin opettajien valmiuksia tukea opiskelijoiden hyvinvointiosaamista sekä monipuolisten mediataitojen kehittymistä. Hankkeessa tarjottiin tietoa ja konkreettisia työvälineitä, joiden avulla opettajat voivat tunnistaa monipuolisesti median käytön ja hyvinvoinnin välisiä yhteyksiä, tarkastella mediaympäristöjä nuorten osallisuuden ja oppimisen tukemisessa sekä ohjata opiskelijoita hyödyntämään digitaalisia ympäristöjä ja työvälineitä tarkoituksenmukaisesti ja turvallisesti. Hankkeessa tuotettiin Mediataidot hyvinvoinnin tukena -koulutus sekä Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipaketti.
Nuoret ja sananvapaus Euroopassa
Hankkeen kesto: 09/2021–12/2021
Rahoittaja: Eurooppatiedotus
Hankkeen kuvaus
Mediakasvatusseuran ja Viestintä ja kehitys -säätiön (Vikes) yhteisen Nuoret ja sananvapaus Euroopassa -hankkeen tavoitteena oli tukea nuorten parissa toimivien kasvattajien tietämystä sananvapaudesta ihmisoikeutena. Lisäksi haluttiin tarjota kasvattajille mediakasvatuksen välineitä, joiden avulla he voivat tukea nuorten ymmärrystä sananvapauden merkityksestä demokratiassa sekä nuorten vastuullista ja rakentavaa toimijuutta mediassa. Hankkeessa tuotettiin materiaalipaketti, joka sisältää infograafeja sananvapauden kehittymisestä ja nykytilasta Euroopassa, nuorten kokoaman vinkkilistan turvallisempaan keskusteluun sekä videon nuorten ajatuksista sananvapaudesta. Materiaalit julkaistiin suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi ja englanniksi.
Muiden mediasta meidän mediaksi
Hankkeen kesto: 04/2019–04/2022
Rahoittaja: STEA
Hankkeen kuvaus
Mediakasvatusseuran ja Pakolaisnuorten tuki ry:n yhteisessä hankkeessa on lisätty maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisten nuorten osallisuutta ja luottamusta yhteiskuntaan vahvistamalla heidän mediataitojaan ja tuomalla esiin nuorten omaa ääntä medioissa. Hankkeessa on toteutettu mediataitoihin keskittyvä työpajakokonaisuus maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisille nuorille. Nuorten työpajoista kerättyjen kokemusten avulla on luotu työskentelymalli mediatyöpajojen järjestämiseen ja käytännön menetelmiä sisältävä opas kulttuurisensitiviiviseen mediakasvatukseen.
Tutkimusmatka mediataitoihin
Hankkeen kesto: 10/2021–10/2022
Rahoittaja: Opetushallitus
Hankkeen kuvaus
Tutkimusmatka mediataitoihin – tämän päivän mediailmiöistä huomisen mediataitoja -hanke vahvistaa opettajien valmiuksia tukea nuorten vastuullisten, kestävää kehitystä ja yhdenvertaisuutta edistävien mediataitojen sekä laaja-alaisen osaamisen kehittymistä. Hankkeessa pohditaan ja visioidaan tulevaisuuden tärkeitä mediataitoja digitalisoituneessa yhteiskunnassa sekä pureudutaan ajankohtaisiin mediailmiöihin yhdessä asiantuntijoiden kanssa Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman sisältöjä hyödyntäen. Hankkeessa tuotetaan pääosin verkossa toteutettava täydennyskoulutus, joka on suunnattu yläkoulun ja toisen asteen opettajille. Hankkeessa tuotetaan myös käytännönläheisiä mediakasvatusmateriaaleja
The Media Civic Engagers
Hankkeen kesto: 02/2021–01/2023
Rahoittaja: Erasmus+
Hankkeen kuvaus
Media Civic Engagers on innovatiivinen yhteistyöhanke yliopistojen ja kansalaisjärjestöjen välillä Norjassa, Romaniassa ja Suomessa. Hankkeen tavoitteena on sitouttaa, yhdistää ja rohkaista nuoria sekä kasvattaa heistä kansalaisvaikuttajia parantamalla heidän media- ja tiedonlukutaitojaan (UNESCO MIL) monialaisten ja innovatiivisten avoimien koulutustyökalujen avulla. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorisoalan ja -järjestöjen medialukutaitoja. Pääkohderyhmiä ovat nuorisotyöntekijät ja nuorisojärjestöt sekä nuoret, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään media- ja tiedonlukutaitojaan ja aktiivista kansalaisosaamistaan.