TEHTÄVÄ 2

Haitalliset netti-ilmiöt

Netti on helpottanut ja nopeuttanut viestintää ajassamme monella tapaa. Sosiaalisessa mediassa on helppo jakaa monenlaisia viestejä ja saada myös nopeasti apua. Viestiennän helppoudella on kuitenkin myös kääntöpuolensa.

Tunnista verkkoviestinnän petollisuudet

Lämmittelyharjoitus

Jokaisesta alla olevasta kuvasta löytyy jotain kyseenalaista tai haitallista toimintaa, joka voi aiheuttaa mielipahaa tai vahingoittaa jonkun turvallisuutta tai hyvinvointia.

Pohdi ja yritä ensiksi keksiä itse, mikä viesteissä voisi olla haitallista/ongelmallista. Klikkaa vasta tämän jälkeen kuvassa olevaa huutomerkkiä, jolloin saat tietää oikean vastauksen.



Alkuperäinen materiaali ja tehtävänanto peräisin Lahden nuorisopalveluiden Mediapässi-materiaalista. Alkuperäistä tehtävää on hieman muokattu.

Miten somessa tulisi toimia?

Itsenäinen tuottamistehtävä

Valitse tehtävistä joko vaihtoehto A tai B.

A) Oletko itse törmännyt joskus somessa haitallisiin ilmiöihin? Entä tuleeko mieleesi jokin muu esimerkki tilanteesta, jossa vuorovaikutus ihmisten välillä ei ole somessa asiallista? Miten olet toiminut tällaisissa tilanteissa?

B) Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa yllä oleviin kuviin ehdotuksesi, kuinka WhatsApp-keskusteluissa olisi fiksua edetä niin, ettei kukaan pahoittaisi mieltään.

BONUSTEHTÄVÄ: Täytä vielä lopuksi oheinen Miten toimit sosiaalisessa mediassa? -taulukko (linkki alla), jonka avulla voit tarkastella omaa toimintaasi somessa. Millä osa-alueilla sinulla olisi parannettavaa?

Vuorovaikutus verkossa — Miten toimit sosiaalisessa mediassa?

Materiaali on tuotettu Mediakasvatusseuran Monilukutaitoa vahvistamassa -hankkeessa, joka on rahoitettu Opetushallituksen Lukuliike-ohjelmasta.

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi