Mediakasvatusseuran uutiskirje 12/2018

Uutiset

Mediataidot yhteydessä hyvinvointiin

Mediasisältöjen itse tekemisen ja medioihin osallistumisen on huomattu lisäävän lasten ja nuorten hyvinvointia ja edistävän aktiivista toimijuutta yhteisöissä. Tutkija Mari Pienimäki kertoo puheenvuorossaan Nuoret estradille -tutkimushankkeesta, jossa selvitettiin, millaisia vaikutuksia mediataitojen ja osallisuuden vahvistamisella on nuorten hyvinvoinnille.

Puheenvuoro: Mediaan osallistuminen nuorten hyvinvoinnin edistäjänä >>

Huolipuheesta mediakasvatukseen

Millä tavalla nopeasti digitalisoituva mediaympäristö kasvattaa nuoria, ja kenen vastuulla on mediakasvatus? Keskustelu digitalisaation vaikutuksista lapsiin roihahtaa mediassa aika ajoin, mikä on merkki suuresta tarpeesta mediakasvatusosaamiselle.

Näihin kysymyksiin pureutuu koulutusosaaja Markus Neuvosen puheenvuoro ”Digi pilasi lapset – katso kuvat” >>

Pelikasvatukseen ei ole yhtä oikeaa tapaa

Kun lasten ja nuorten pelaaminen nousee esiin, keskustelu kääntyy äkkiä rajoihin: minä päivinä, mihin aikaan, mitä pelejä ja kuinka monta tuntia? Pelikasvatuksen tavoitteena on mekaanisten rajojen asettamisen sijaan auttaa kasvatettavaa pohtimaan ja käsittelemään peleihin ja pelaamiseen liittyviä kysymyksiä erilaisista näkökulmista, kriittisesti ja uteliaasti.

Pelaaminen on huikean monimuotoinen ilmiö, kirjoittaa tutkija Mikko Meriläinen puheenvuorossaan >>

Uusia elokuvia opetukseen

M&M Viihdepalvelu Oy on neuvotellut uuden jakelusopimuksen koskemaan kaikkia 20th Century Fox -elokuvayhtiön elokuvia. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa esimerkiksi kouluilla, kirjastoilla ja nuorisotiloilla on mahdollisuus hankkia lupa elokuvien esittämiseen. Lisätietoa täältä >>

Tapahtumia ja koulutuksia

Välineitä ja pelikavereita mediakasvatukseen

Mediakasvatusseuran Media Coach -hankkeessa laadittua koulutuskonseptia pilotoidaan opetusalalle ensi keväänä. Media Coach EDU -koulutuksia rahoittaa Opetushallitus, ja ne ovat osallistujille maksuttomia. Koulutukset ovat Opetussuunnitelman perusteiden mukaisia, ja ne tarjoavat tukea esimerkiksi monilukutaidon huomioimiseen opetuksessa. Helsingin ja Rovaniemen koulutuksissa on vielä tilaa, joten ilmoita itsesi mukaan! Lue lisää >>

Kansainvälinen mediakasvatuskonferenssi Sallassa

Lapin yliopiston Mediapedagogiikkakeskus järjestää kansainvälisen Media Education Conference (MEC) -konferenssin Sallassa huhtikuussa 2019. Mediakasvatusseuran hallituksen puheenjohtaja Päivi Rasi on mukana avaamassa tilaisuuden. Lue lisää >>

Moninaisuus, yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys kouluissa

Planin Globaalikoulu ja Tampereen yliopiston Comet-tutkimuskeskus järjestävät keväällä 2019 yläkoulun ja lukion opettajille suunnatun maksuttoman koulutuskokonaisuuden “Moninaisuus, yhdenvertaisuus ja kestävä kehitys kouluissa”. Koulutus antaa konkreettisia työkaluja kestävän kehityksen tavoitteiden käsittelyyn opetuksessa, monilukutaitoon, globaalien ongelmien juurisyiden pohdintaan ja oman toiminnan globaalien vaikutusten ymmärtämiseen.

Koulutuksia järjestetään Tampereella ja Helsingissä helmi-huhtikuussa.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: globaalikasvatuksen suunnittelija Anna-Kaisa Hiedanniemi, anna-kaisa.hiedanniemi@plan.fi

Mediapoimintoja