Riikka Kaukinen aloitti mediakasvatuksen ja viestinnän asiantuntijana

Mediakasvatuksen ja viestinnän asiantuntijana Mediakasvatusseurassa huhtikuussa aloittaneella Riikka Kaukisella on monipuolisesti kokemusta vihapuheen ja syrjinnän vastaisesta työstä, media- ja pelikasvatuksesta sekä digitaalisesta nuorisotyöstä.

Riikka on työskennellyt eri järjestöissä sekä valtakunnallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa nuoriso-, sosiaali- ja vapaan sivistystyön alalla pian vuosikymmenen: Keskeisiä teemoja työssäni ovat olleet yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien edistäminen, häirinnän ja vihapuheen ehkäiseminen sekä erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien nuorten tukeminen. Tehtäviini on eri työpaikoissa kuulunut esimerkiksi viestintää, kouluttamista, vapaaehtoistoiminnan koordinointia sekä hankkeiden ja vaikuttamiskampanjoiden luotsaamista. Työni on usein tapahtunut digitaalisissa ympäristöissä. Vaikka olen nähnyt ja saanut päälleni paljon netin likakaivojen lokaa, painotan mieluummin digitaalisen kohtaamisen mahdollisuuksia kuin uhkia.

Päätöidensä ohella Riikka on toiminut vuosia Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssin kouluttajana. Tällä hetkellä Riikka ja muutama Allianssin kautta tutuksi tullut kollega kirjoittavat järjestökentälle opasta häirintätilanteiden käsittelyyn – Riikan vastuulla ovat erityisesti oppaan digitaalisissa ympäristöissä tapahtuvaan häirintään liittyvät osiot. Riikka on ollut aktiivisesti mukana myös Euroopan neuvoston vihapuheen vastaisessa työssä ja suorittanut neuvoston vuoden kestäneen ihmisoikeuskasvattajan koulutuksen.

Minulle erityisen tärkeä teema on turvallisempien tilojen tematiikka ja niiden luominen. Turvallisemman tilan rakentaminen on tärkeää myös digitaalisissa ympäristöissä. Usein ajatellaan, että nettiin tai esimerkiksi digitaalisten pelien ympärille on mahdotonta luoda turvallisempia tiloja. Turvattomuudelta suojautumiseen tarjotaan täysin älyttömiä neuvoja kuten ”älä mene nettiin” tai ”älä pelaa”. Minusta tavoitteena pitää olla, että digitaalisia tiloja kehitetään koko ajan inklusiivisemmiksi ja turvallisemmiksi kaikille, eikä kukaan jää tahtomattaan ulkopuolelle.

Riikkaa kiinnostaakin myös digitaalinen syrjäytyminen ja sen ehkäisy: Koen, että mediakasvatus on tärkeä yhdenvertaisuuden edistämisen väline. Mediataitoja vahvistamalla lisätään mahdollisuuksia vaikuttaa itseä koskeviin ja laajempiin yhteiskunnallisiin asioihin sekä osallistua koulutukseen, työhön ja harrastuksiin. Median tuottamisessa on myös koko ajan tärkeämpää huomioida sekä tuottajien että kohderyhmien moninaisuutta.

Aiemmin elektronisen urheilun ja digitaalisen pelaamisen kentällä yhdenvertaisuutta edistävää työtä tehnyt Riikka haaveilee ajoittain työskentelystä perinteisemmän urheilun maailmassa. Viime vuonna hän osallistui Olympiakomitean naisille suunnattuun vaikuttajakoulutukseen haaveensa toteutumista vauhdittaakseen. Mahdollisuus työskennellä Mediakasvatusseurassa herätti kuitenkin kiinnostuksen: Innostuin, kun huomasin, että Mediakasvatusseuraan haetaan uutta asiantuntijaa. Seuran ja omat arvoni kohtaavat, mikä on minulle tärkeää. Olen aina tuntenut olevani omieni joukossa Mediakasvatusseuran tilaisuuksissa. Mediataitojen merkitys myös kasvaa koko ajan, kun mediakulttuurit uudistuvat, mielipidevaikuttaminen mediassa lisääntyy ja viimeistään koronan myötä digitaalisista ympäristöistä ei oikein voi enää jäädä ulkopuolelle.

Riikka on valmistunut Helsingin yliopistosta valtiotieteiden maisteriksi pääaineenaan yhteiskuntapolitiikka. Viestinnän ja kansainvälisten tehtävien sivuaineiden lisäksi Riikka on opiskellut liikuntapsykologiaa, väkivaltatutkimusta sekä kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuutta Jyväskylän yliopistossa. Riikka vietti opiskeluaikoina myös vuoden Brysselissä au pairina ja toisen Pariisissa sosiaalitieteitä opiskellen.

Kuten työkokemuksestani ja opinnoistani käy ilmi, innostun helposti ja vastaan aika usein asioihin kyllä. Maisterintutkintoni oli vuosikausia kesken, kun upposin välissä työelämään ja muihin projekteihin. Olen kuitenkin pesunkestävä introvertti ja luonteeltani jopa vähän erakko, ja kaipaan puuhaamisen vastapainoksi paljon hiljaisuutta, yksinoloa ja sohvalla löhöilyä koiraa rapsutellen.

Minulla ei ole säännöllisiä harrastuksia, mutta vastaan aina kysyttäessä, että harrastan lava- ja Twitter-runoutta, sarjakuvien piirtämistä sekä kaikenlaisten tekstien oikolukemista. Lisäksi Riikka rakastaa kirjoja ja kirjastoja, ja tuntee olonsa levolliseksi kun on kirjojen ympäröimä. Hän on myös intohimoinen jalkapalloihminen: Oma turvapaikkani lapsena ja nuorena oli jalkapallokentällä, ja kentällä sekä kentän laidalla olen saanut tuntea kaikki maailman tunteet. Saan turvaa ja tyyneyttä myös merestä – olen kasvanut merikaupungissa, enkä suostu enää muuttamaan pois meren rannalta.

Arjessa kulutan myös paljon aikaa selailemalla somea, pelaamalla helppoja pelejä ja ”surffailemalla netissä”. Joskus ajankohtaisten keskustelujen vauhti, informaatiotulva ja nettiviha, josta olen itsekin saanut osani, käyvät voimille. Toisaalta olen tavannut somen kautta tärkeitä ystäviä, oppinut valtavasti uutta esimerkiksi erilaisten vähemmistöjen kokemuksista ja saan päivittäin iloa söpöistä koiravideoista. Nuoria kohtaavia ammattilaisia ja muita aikuisia kouluttaessani kerron yleensä ennemmin somen ja digitaalisten pelien mahdollisuuksista ja hyvistä puolista – huolipuhetta yritän välttää.

Riikka sijaistaa mediakasvatuksen ja viestinnän asiantuntijan tehtävässä Jenni Honkasta, joka siirtyy pestiin perhevapaalta palatessaan.

Riikka Kaukisen puolilähikuva

Riikalla on monipuolisesti kokemusta vihapuheen vastaisesta työstä, pelikasvatuksesta sekä digitaalisesta nuorisotyöstä.