Perheiden digiarki aiheena suurvanhempanillassa Mediataitoviikolla

Tällä viikolla 8.-14.2.2021 vietetään mediakasvatuksen teemaviikkoa Mediataitoviikkoa. Mediakasvatusseura järjestää yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eli KAVIn ja Suomen Vanhempainliiton kanssa Kohti tasapainoista digiarkea – suurvanhempainillan torstaina 11. helmikuuta klo 17-18.

Eriyisesti alakoululaisten vanhemmille suunnattu suurvanhempainilta toteutetaan verkossa ja siihen voivat osallistua kaikki perheet ympäri Suomen. Tunnin aikana tarjotaan tietoa ja vinkkejä koko perheen hyvinvointia tukevaan mediankäyttöön: Miten auttaa lasta tunnistamaan median herättämiä tunteita? Kuinka tukea lapsen sekä itseä että muita kunnioittavaa verkkokäyttäytymistä? Entä miten toimia jos lapsi kohtaa verkossa hänelle sopimatonta sisältöä? 

Vanhempainillassa pureudutaan tasapainoisen digiarjen rakennuspalikoihin. Näitä ovat muun muassa monipuoliset virikkeet ruuduilla ja ilman, sosiaaliset taidot, median herättämien tunteiden tunnistaminen, turvataidot sekä riittävä liikunta ja lepo. 

”Parhaimmillaan perheen yhteiset hetket median äärellä lisäävät vuorovaikutusta, yhdessäoloa ja luottamusta. Some on myös usein lapsille tärkeä kanava ylläpitää kaverisuhteita ja toteuttaa itseään. Lasten median käyttö herättää kuitenkin ymmärrettävästi vanhemmissa myös huolia. Vanhempainillan tavoitteena onkin auttaa vanhempia tunnistamaan ja tukemaan lasten myönteistä median käyttöä ja tukea näin koko perheen tasapainoista digiarkea”, kertoo Jenni Honkanen, Mediakasvatusseuran koulutussuunnittelija ja vanhempainillan puhuja. 

Tämän lisäksi illan aikana neljä asiantuntijaa vastaavat osallistujien kysymyksiin. Asiantuntijoina toimivat Mediakasvatusseuran vs. toiminnanjohtaja Christa Prusskij, KAVIn mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen, Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes sekä Jyväskylän yliopiston yliopistonopettaja Johanna Kainulainen. Vanhempainillan juontaa Mediakasvatusseuran suunnittelija Ninni Ahonen.

Ilmoittautuminen tapahtumaan alkoi päättyy huomenna tiistaina 9. helmikuuta. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumistiedot sähköpostitse. 

Kansallisen Mediataitoviikon tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Teemaviikon tuotetuista materiaaleista ja kampanjoista saa vinkkejä koko vuoden mediakasvatustyöhön. Mediataitoviikkoa on vietetty vuodesta 2013 saakka.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen!

 

Suurvanhempainillan järjestäjät

Mediakasvatusseura

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI 

Suomen Vanhempainliitto 

 Mediataitoviikko