Mediakasvatuksen ja viestinnän suunnittelija Ninni Ahonen on seuran uusi vahvistus

Mediakasvatusseura sai syyskuussa uuden vahvistuksen, kun mediakasvatuksen ja viestinnän suunnittelijan sijaisena aloitti Ninni Ahonen. Suunnittelijan tehtäviin kuuluu seuran viestinnän monet puolet, kuten viestinnän suunnittelu, toteutus, seuranta ja kehittäminen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi tiedottamista ja eri somekanavien päivittämistä. Lisäksi Ninni suunnittelee seuran tapahtumia ja koulutuksia yhdessä muun tiimin kanssa.

Ninni kiinnostui viestinnästä jo 15-vuotiaana, jolloin hän työskenteli hetken aikaa kotiseutunsa paikallislehdessä. Tuolloin Ninni kiinnostui media-alasta ja haaveili toimittajan ammatista. Muutaman vuoden päästä median ja viestinnän opinnot veivät mukanaan.

”Olen kiinnostunut viestinnästä, sillä viestinnän kautta olemme yhteyksissä toisiin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Monet ongelmat ja haasteet olisivat ratkaistavissa tai jopa ennaltaehkäistävissä toimivalla viestinnällä, mikä on minusta todella kiehtova ja motivoiva ajatus.”

Mediakasvatus on tullut Ninnille tutuksi erityisesti muutaman viime vuoden aikana eri järjestötöissä. Hänen mukaansa mediakasvatus on tarpeellista, sillä tänä päivänä kaikenlaiset sisällöt ovat kenen tahansa tavoitettavissa ja tuotettavissa muutamalla klikkauksella – niin hyvässä kuin pahassakin.

”Media on jo vuosikymmeniä ollut läsnä arjessa yksisuuntaisena tiedonantajana ja viihdyttäjänä. Sosiaalinen media toi kuitenkin nimensä mukaisesti sosiaalisuuden mediakentälle. Tämä muutos loi monille uusia mahdollisuuksia, minkä lisäksi sen mukana tulivat myös uudet ilmiöt, kuten viraalisti somessa levinneet valokuvat, joihin olen opinnoissani perehtynyt tarkemmin.”

Sosiaalinen media voi tuntua joillekin ihmisille vieraalta, mutta Ninni kannustaakin tutustumaan someen esimerkiksi jonkun nuoren kanssa.

”Sosiaalisesta mediasta on tullut nuorille lukemattomien mahdollisuuksien paikka, jonka olemassaoloa monet saattavat kyseenalaistaa. Monesti myös julkisessa keskustelussa huomio keskittyy haittoihin ja ikäviin tapauksiin onnistumisten sijaan. Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää auttaa lapsia navigoimaan verkossa niin, että se on mahdollisimman turvallista ja mielekästä. Jotta se onnistuu, tarvitaan osaavia aikuisia ja ammattilaisia oppaiksi matkalle. Paras tapa suojautua sosiaalisen median ikäviltä puolilta on olla perillä asioista, ei jättää niitä huomioimatta. ”  

Ninni on viihtynyt myös ulkomailla: hän on opiskellut Tukholman yliopistossa sekä asunut Skotlannissa. Briteissä hän ihmetteli rajua ja sensaatiohakuista uutisointia.

”Briteissä ei ole esimerkiksi ongelmaa julkaista shokeeraavia kuvia kansikuvina. Pohjoismaissa uutisointi on huomattavasti varovaisempaa ja harkitumpaa. Luotettavan tiedon tuottaminen ja välittäminen vie aikaa.”

Median suurkuluttamisen lisäksi Ninni viihtyy tanssin ja teatterin parissa. Hän on ollut muun muassa Vaasan ylioppilasteatteri Rampin jäsenenä käsikirjoittamassa, ohjaamassa ja tuottamassa näytelmiä. Tällä hetkellä hän on mukana Sovittelujournalistien yhdistyksessä, Sopivassa ry:ssä. Yhdistys pyrkii ehkäisemään ja purkamaan vastakkainasetteluja yhteiskunnassa sekä luomaan keskusteluyhteyden eri tavoin ajattelevien ihmisten välille.

”Me haluamme nimenomaan luoda keskusteluyhteyden, emme ratkaista ongelmia tai päättää, kuka on oikeassa tai väärässä. Haluamme  ihmisten olevan aidosti läsnä: kuuntelevan toista ilman taka-ajatuksia. Sovittelujournalismissa saa – ja toisinaan pitää olla – myös rakentavasti kriittinen, mikä onnistuu esimerkiksi esittävällä tarkentavia kysymyksiä. Mielestäni tämä sovittelujournalistinen ajatusmaailma sopii mainiosti myös mediakasvatukseen!”

 

Kasvokuva Ninnistä: hymyilevä nainen, tummanruskeat hiukset ja musta paita.

Ninni Ahonen aloitti sijaisuutensa Mediakasvatusseuralla syyskuussa.