Back 2 School 2020: Mediakasvatusmateriaalit opetukseen

Media ja mediakasvatus ovat ajankohtaisia teemoja, joita voidaan käsitellä laajasti eri oppiaineissa ja projekteissa. Kokosimme yhteen Mediakasvatusseuran viime lukuvuoden TOP10 suosituimmat materiaalit, joista voi olla hyötyä tulevan vuoden opetuksen suunnittelussa, vaikka suunnittelu käynnistyykin tänä vuonna erikoisissa tunnelmissa. Lisäsimme mukaan myös aivan uuden materiaalin: valmiin vanhempainiltapaketin mediakasvatuksesta ja tasapainoisesta digiarjesta. Opettajat, teette hienoa työtä!

Mediakasvatusseuran suosituimmat materiaalit lukuvuonna 2019-2020

1. Materiaaleja etäopetuksen tueksi

Viime vuoden suosituin materiaalimme oli keväällä tehty kooste etäopetuksen tueksi. Koosteesta löytyy vinkkejä mediavälitteiseen vuorovaikutukseen, ja materiaaleja joiden avulla mediaa, elokuvaa ja globaaleja kysymyksiä voidaan tuoda mukaan opetukseen.

Tutustu koosteeseen etäopetuksen materiaaleista

2. Tubetus ja vloggaus

Millaisia taitoja tubetukseen tarvitaan, ja voisiko niistä olla hyötyä myös muualla? Entä jos tubetusta ja siihen liittyviä mediataitoja käsiteltäisiin koulussa? Nappaa vinkit Mediakasvatusseuran Tubetus- ja vloggaus-koosteesta ja havainnoi vaikutuksia oppilaiden motivaatiossa, kun otat tunnin aiheeksi tubetuksen!

Tutustu Tubetus ja vloggaus-koosteeseen

3. Miten meihin vaikutetaan

Mediavaikuttamisen muotoja, disinformaatiota ja kriittistä medialukutaitoa käsittelevä kuuden oppitunnin oppimateriaalipaketti sopii etenkin yläkoulun ja toisen asteen käyttöön.

Tutustu Miten meihin vaikutetaan-oppituntiharjoituksiin

4. Media Coach EDU-oppimateriaali

Opettajille suunnattu materiaalipaketti koostuu infografiikasta, eri teemoja avaavista teksteistä sekä toisten opettajien kehittämistä mediakasvatustehtävistä.

Tutustu Media Coach EDU-materiaaleihin

5. 100 ideaa mediakasvatukseen

Suomen 100-vuotisen historian juhlavuonna 2017 tuotettu sadan mediakasvatusmateriaalin kooste pitää pintansa! Materiaali on jaoteltu kymmenen eri teeman alle.

Tutustu 100 ideaa mediakasvatukseen-koosteeseen

6. Opas tasapainoiseen digiarkeen

Medialaitteet ovat tulleet jäädäkseen, mutta kuinka elää tasapainossa niiden kanssa ja vahvistaa median myönteisiä vaikutuksia? Opas herättelee pohtimaan omaa median käyttöä ja sen vaikutuksia omaan ja läheisten hyvinvointiin.

Opas tasapainoiseen digiarkeen

Piirroskuva, jossa on teksti: "Opas tasapainoiseen digiarkeen". Kuvassa on henkilö, joka seisoo yhdellä kädellä ja tasapainottelee toisessa kädessään kuulokkeita ja jaloissaan älypuhelinta ja peliohjainta.

7. Tuota ja tulkitse

Näppärän Tuota ja tulkitse -työkalun aktivoivat kysymykset toimivat mihin tahansa mediasisältöön. Niiden avulla voi tutkia esimerkiksi yksittäistä uutista, elokuvaa, meemiä, aikakauslehteä, vlogia, kadunvarsimainosta, musiikkivideota, kommenttia nettipalstalla, blogikirjoitusta ja YouTube-videota, unohtamatta omia somepostauksiamme!

Tutustu Tuota ja tulkitse-materiaaliin

8. Pelejä oppitunnille

Koosteeseen on kerätty valikoima hyötypelejä ala- ja yläkoulun opetukseen. Pelien avulla voi motivoida, ja aktivoida erilaisia oppilaita. Pelissä eteneminen palkitsee ja voi lisätä oppilaan itsearvostusta. Pelien avulla on mahdollista opettaa ongelmanratkaisua, kommunikointia, ryhmätyötaitoja, kielitaitoa ja kriittistä ajattelua sekä integroida eri oppiaineita tai erilaisia oppijoita.

Tutustu Pelikasvatus-koosteeseen

9. Medianuoruus: opas aikuisille

Miksi talousuutisessa haastatellaan taas valkoista miesasiantuntijaa? Entä miksi tubettajan paidassa näkyy isolla vaatemerkin logo? Miksi Spotify suosittelee minulle tätä kappaletta? Muun muassa näiden kysymysten esittäminen kuuluu tämän päivän kriittisiin mediataitoihin. Materiaalin tarkoituksena on auttaa aikuisia suhteuttamaan ajankohtaisia nuoriin ja mediaan liittyviä ilmiöitä sekä keskustelemaan niistä nuorten kanssa.

Tutustu Medianuoruus-oppaaseen

10. Lasten mediamaailma pähkinänkuoressa

Miten ja mihin 0-12-vuotiaat lapset käyttävät mediaa? Tutkimustiedosta koostettu infopaketti auttaa perehtymään lasten mediakulttuuriin ja tarjoaa eväitä jaettuun mediakasvatusvastuuseen kaikille aikuisille.

Tutustu Lasten mediamaailma pähkinänkuoressa-julkaisuun

Uusi vanhempainilta-materiaalipaketti!

Kohti tasapainoista digiarkea

Mitä on myönteinen ja perheen hyvinvointia lisäävä median käyttö ja miten sitä voi tukea? Ottakaa vanhempainillan aiheeksi media ja hyvinvointi! Valmis vanhempainiltamateriaali ohjeineen antaa tietoa ja vinkkejä lapsen ja koko perheen hyvinvointia tukevaan median käyttöön.

Sinun ei tarvitse olla median käytön asiantuntija pitääksesi vanhempainillan. Voitte yhdessä vanhempien kanssa ihmetellä uusia mediailmiöitä ja tarvittaessa ideoida luokalle yhteisiä toimintatapoja median käyttöön liittyen.

Tutustu Kohti tasapainoista digiarkea-vanhempainiltaan

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi