Mediakasvatusseuran vinkit Educa-messuille

Educa-messut järjestetään 24.–25.1.2020 Helsingin messukeskuksessa. Valtakunnallinen opetusalan koulutustapahtuma tarjoaa tietoa opetus- ja kasvatusalan uusimmista muutoksista. Vuonna 2020 Educa täyttää 25 vuotta ja pääteemana on Hyvinvointia opinpolulle, työhön ja elämään.

Suomen suurimman alan näyttelyn lisäksi Educa tarjoaa korkeatasoisia luentoja. Koostimme tapahtuman parhaat tärpit!

1. Mediakasvatusta koulussa – projekteista pysyväksi pedagogiikaksi

Kuinka tukea suunnitelmallista mediakasvatusta omassa organisaatiossa? Mitä mediakasvatuksella ylipäänsä tavoitellaan? Mediakasvatusseuran asiantuntija Sonja Hernesniemi avaa tapoja, joilla mediakasvatusta voidaan vakiinnuttaa ja kehittää osaksi koko koulun työskentelyä

Milloin? Lauantaina 25.1.2020 klo 12.00
Missä? Tila 203
Kuka? Sonja Hernesniemi
Järjestäjänä: Mediakasvatusseura

2. Lasten ja nuorten hyvinvointi ja turvallisuus digitaalisessa maailmassa

Miten viranomaiset, asiantuntijat ja yrityksen yhdessä voivat parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja turvallisuutta internetissä. Digitaalisen hyvinvoinnin ja oppimisen edistäminen, verkossa tapahtuvan kiusaamisen, seksuaalisen häirinnän sekä vihapuheen ehkäisy, hallitun ruutuajan ja -käytön edistäminen. Paneelikeskustelussa haastateltavina viisi nuorta. Esiintyjät Markkku Tervahauta, pääjohtaja Terveyden ja hyvinvoinnin laitois ja Anni Miettunen johtaja Opetushallitus.

Milloin? Perjantaina 24.1.2020 klo 16.15
Missä? Tahto
Kuka? Markku Tervahauta ja Anni Miettunen
Järjestäjänä: Opetushallitus

3. Monilukutaito – avain oppimiseen ja työelämään

Mitä on monilukutaito? Miten voisimme tukea opettajien monilukutaito-osaamista? Miten herätetään lasten ja nuorten lukuinto? Monilukutaito laaja-alaisena osaamisena on ollut mukana kaikissa Opetushallituksen antamissa opetussuunnitelman perusteissa. Opetushallituksen asiantuntijoiden Mikko Hartikaisen ja Minna Harmasen johdolla on monilukutaidosta keskustelemassa mediakasvatuksen yliopistonlehtori Reijo Kupiainen Tampereen yliopistosta, Lukuliikkeen koordinaattori Pia Lumme Opetushallituksesta, tutkija, yliopistonlehtori Jenni Vartiainen Helsingin yliopistosta, pelikasvattaja Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta keskuksesta, yleisötyöpäällikkö Minna Raitmaa Kiasmasta.

Milloin? Lauantaina 25.1.2020 klo 12.00
Missä? Taito
Kuka? Pia Lumme, Belinda Karden, Minna Harmanen, Mikko Hartikainen, Reijo Kupiainen, Jenni Vartiainen, Tommi Tossavainen, Minna Raitmaa
Järjestäjänä: Opetushallitus

4. Näin tuet lapsen itsesäätelyä hyvinvoinnin pedagogiikka varhaiskasvatuksessa

Lapsilla on taipumus toimia hetken mielijohteesta, välitöntä mielihyvää tavoitellen. Oppiakseen itsesäätelyä lapset tarvitsevat aikusta rinnalleen. Hyvinvointipedagogiikka ei ole vaikeaa eikä se vaadi ihmetemppuja. Luennolla kerrotaan, mitä ja miten lapset voivat oppia aivojen toiminnasta, oman ja toisten kehon merkkien tunnistamisesta, rauhoittumisesta ja mielen malttamisesta. Samalla annetaan käytännön ohjeita lapsen itsesäätelyn vahvistamiseen.

Milloin? Perjantaina 24.1.2020 klo 18.00
Missä? Tila 201
Kuka? Taina Sainio ja Nina Sajaniemi
Järjestäjänä: PS-Kustannus ja OAJ

5. Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen uudet digitaaliset ratkaisut

Suomen Partiolaisten osaamiskeskuksen päätehtävä on ollut kehittää työkaluja, menetelmiä ja toimintamalleja osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen oppilaitoksissa, työelämässä ja vapaaehtoistoiminnassa. Partion osaamiskeskus koordinoi monialaista yhteistyötä yhdessä nuorisojärjestöjen, opettajien, nuorisotyöntekijöiden ja työelämän kanssa. Partion nuorisoalan osaamiskeskus esittelee kehittämänsä digitaalinen ratkaisun, osaamiskiekon, joka havainnollistaa harrastusjärjestöissä ja vapaaehtoistyössä syntyvän osaamisen vastaavuudet tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Osaamiskiekko on kehitetty nuoriso- ja järjestöalan yhteiseksi digitaaliseksi palveluksi, jonka sisällöksi ollaan keräämässä monipuolisesti eri järjestöjen koulutuksia ja digitaalisia osaamismerkkejä.

Milloin? Perjantaina 24.1.2020 klo 10.45
Missä? Taito
Kuka? Timo Sinivuori
Järjestäjänä? Suomen Partiolaiset-Finlands Scouter ry

Lue lisää ja katso koko ohjelma.