Uusi julkaisu opastaa aikuisia nuorten mediamaailman käsittelyyn

Mitä ovat kriittiset mediataidot digitaalisella aikakaudella? Onko teknologia neutraalia? Kun teknologia ympärillämme muuttuu vauhdilla ja nuorten puhe vilisee sanoja, joita ei ymmärrä, voi mediakasvatus tuntua paikoin vaikealta.

“On iso joukko vanhempia sekä nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia, jotka eivät itse ole päässeet osalliseksi mediakasvatuksesta, mutta heidän pitäisi osata tukea nuoria jotenkin sisäsyntyisesti somen käytössä ja mediasisältöjen käsittelyssä”, huomauttaa Mediakasvatusseuran toiminnanjohtaja Sonja Hernesniemi.

Medianuoruus – opas aikuisille on Mediakasvatusseuran uusi julkaisu, jonka tarkoituksena on auttaa meitä aikuisia mediakasvattamaan: ottamaan selvää ja suhteuttamaan ajankohtaisia nuoriin ja mediaan liittyviä ilmiöitä sekä keskustelemaan niistä nuorten kanssa. Oppaassa käsitellään esimerkiksi media-, peli- ja seksuaalikasvatusta sekä osallisuuden ja vaikuttamisen kysymyksiä. Näkemyksiään medikasvatuksesta kertovat muun muassa Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluvan Pinja “Pinkku Pinsku” Sanaksenahon äiti Jaana Sanaksenaho, koodikasvattaja Linda Liukas sekä toimittaja ja mediavaikuttaja Ina Mikkola. Jokaisen aihepiirin yhteyteen on koottu myös konkreettisia vinkkejä ja puheeksi ottamisen kysymyksiä aikuisille.

Julkaisun ovat kirjoittaneet Anna Takala ja Sara Takala. Anna Takala on toimittaja, joka on työskennellyt mediakasvattajana sekä Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimituksen tuottajana. Sara Takala on aineenopettaja, joka on työskennellyt monipuolisesti nuorisotyön, opettamisen ja viestinnän parissa. 

Julkaisu:

Medianuoruus – Opas aikuisille
Anna Takala & Sara Takala
Mediakasvatusseura 2019
ISBN 978-952-67693-4-9 (nid.)
ISBN 978-952-67693-5-6 (PDF)

Sähköinen versio on maksutta ladattavissa ja painettu versio tilattavissa:
mediakasvatus.fi/medianuoruus

Julkaisua on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.