Sanomalehtiviikko 2019 –
nappaa vinkit!
28.1.2019
Koulujen ja lehtien yhteistä Sanomalehtiviikkoa vietetään 28.1.–1.2.2019. Tämän vuoden teemana on vaikuttaminen.
Sanomalehtiviikon aikana kouluissa hyödynnetään monin tavoin sanomalehteä eri muodoissaan. Valtaosa lehdistä toimittaa printtilehtiä tai digitunnuksia kouluihin – ja monella on lisäksi viikon aikana digilehti avoinna kaikille lukijoille. Mediakasvatusteemojen käsittelyä on helppo jatkaa myös Sanomalehtiviikon jälkeen, jolloin vietetään valtakunnallista Mediataitoviikkoa.
Listasimme muutamia materiaalivinkkejä Sanomalehtiviikolle. Lisätietoja ja lisää materiaaleja löydät osoitteessa:
Materiaalivinkkejä Sanomalehtiviikolle
10 tapaa vaikuttaa median välityksellä
Sanomalehtien liiton Sanomalehti opetuksessa on tuottanut vuoden 2019 Sanomalehtiviikolle käytännön vinkkejä siihen, miten hyödyntää mediaa vaikuttamisen välineenä. Opas on suunnattu yläkouluun ja toiselle asteelle.
Tuota ja tulkitse
Tuota ja tulkitse -työkalun aktivoivat kysymykset toimivat mitä tahansa mediasisältöä tai -viestiä analysoitaessa. Sen avulla voi tutkia esimerkiksi yksittäistä uutista, elokuvaa, meemiä, aikakauslehteä, vlogia, kadunvarsimainosta, musiikkivideota, kommenttia nettipalstalla, blogikirjoitusta ja YouTube-videota.
Yle Uutisluokan videotehtävät
Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat.
Koululehtikone
Aikakausmedian ylläpitämä Koululehtikone on mediakasvatuksen työkalu, jonka avulla voi tehdä oman verkkolehden.
Koulumaailman tehtäväpaketti
Alakouluikäisille suunnattu Almamedian Koulumaailman tehtäväpaketti johdattaa median maailmaan. Tehtävissä käydään läpi muun muassa sanomalehden syntyä, uutisen ja mainoksen eroja ja mediatalon erilaisia töitä.