15.1.2019

Heräsikö huoli? Neljä vinkkiä vanhemmille sometaitojen tukemiseen

Huolettaako lapsesi tai työssä kohtaamiesi nuorten sosiaalisen median käyttö? Viime päivien uutisointi seksuaalirikoksista, joissa uhri ja tekijä ovat olleet yhteydessä sosiaalisen median kautta, on herättänyt huolta ja epätietoisuutta etenkin murrosikäisten lasten vanhemmissa. Huoli on ymmärrettävää. Sitä myös helposti vahvistaa epätietoisuus siitä, millaisia nuorten suosimat erilaiset sovellukset ovat, miten nuori käyttää sosiaalista mediaa ja osaako nuori torjua ei-toivottuja yhteydenottoja.

Media on tärkeässä roolissa nostaessaan aiheita yhteiseen keskusteluun. Mediakohun silmässä ilmiöt kannattaa kuitenkin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin. Valtaosa lapsista ja nuorista viettää verkossa tavallista ja harmitonta arkea. Pelolle ei tulisi antaa valtaa tai siirtää aikuisten pelkoja lasten ja nuorten kannettavaksi. Tehokkain keino tukea ja suojata nuorta on osoittaa kiinnostusta lapsen arkea kohtaan, olla läsnä ja keskustella – eli olla turvallinen, kuunteleva aikuinen.

Koska teema on nyt vahvasti esillä, perheissä on hyvä hetki ottaa median käyttöön liittyvät perusasiat puheeksi nuoren kanssa. Kokosimme tähän neljä näkökulmaa vanhemmille myönteisen mediakasvatuksen edistämiseksi:

1. Ole kiinnostunut

Nuorten kaverisuhteita pidetään usein pitkälti yllä somen välityksellä, ja siellä vaihdetaan tärkeimmät juorut ja kuulumiset. Lisäksi älypuhelimella voi tehdä paljon muutakin, esimerkiksi harjoitella valo- ja videokuvausta sekä pelata. Osoita aitoa kiinnostusta nuoren mediamaailmaa kohtaan ja vältä turhaa arvostelua. Kysy vaikka, tapahtuiko somessa jotain erityisen kivaa tai kurjaa tänään?

2. Puhukaa median rinnalla myös tunteista

Tykkäykset tuntuvat kivalta niin lapsesta kuin aikuisestakin. Toisen ikävä kommentti voi jättää kurjan olon pitkäksi aikaa. Median aiheuttamien tunteiden tunnistaminen auttaa hahmottamaan omia rajoja ja mieltymyksiä. Sosiaalinen media on osa elämää, jonka vuoksi esimerkiksi pelkkä ruutuajan seuraaminen ei nykymaailmassa riitä mediakasvatukseksi.

3. Nuoret ovat taitavia

Jutelkaa, millaisia keinoja nuorella on ei-toivottujen yhteydenottojen torjumiseen tai ikävien sisältöjen välttämiseen. Nuoret ovat usein yllättävän taitavia ja medialukutaitoisia, toisaalta aikuisella voi olla enemmän elämänkokemuksen kautta kehittynyttä arviointikykyä. Yhteisen keskustelun kautta voitte käydä läpi nuoren omia ratkaisumalleja ja sellaisia tilanteita, joissa aikuinen on otettava mukaan tapahtuneen selvittelyyn.

4. Luottamus rohkaisee kertomaan

Jos nuori joutuu pelkäämään aikuisen suuttumusta tai vaikkapa puhelimen pois ottamista, hän ei todennäköisesti uskalla kertoa, jos verkossa tulee vastaan jotain ikävää. Jos lapsi kertoo töppäilleensä tai kohdanneensa jotain sopimatonta, pysy rauhallisena ja kiitä lasta rohkeudesta kertoa. Ole lapsen puolella äläkä syyllistä.

HUOM! Nämä vinkit on tarkoitettu tilanteisiin, joissa vanhempi on huolissaan nuoren median käytöstä mediauutisoinnin perusteella. Jos sinulla on syytä epäillä rikosta, ole yhteydessä poliisiin ja hanki nuorelle ja perheellenne tarvittaessa ammattiapua.

Materiaaleja ja tukea: