Jos työntekijä kohtaa työpaikalla tai -yhteisössä tasa-arvoon tai yhdenvertaisuuteen liittyvän ongelman kuten häirintää tai syrjintää, hän voi toimia seuraavien ohjeiden mukaisesti:
1. Mieti, voitko ottaa tilanteen puheeksi suoraan sen aiheuttajan kanssa. Jos voit, ole häneen yhteydessä, ja kerro asiasta.
2. Voit myös käydä tilannetta läpi kolmannen osapuolen, kuten toisen kollegan tai toiminnanjohtajan kanssa. Kolmas osapuoli voi esimerkiksi olla henkilö, joka on mahdollisesti ollut todistamassa tilannetta / tilanteita, tai jonka puoleen tuntuu muuten luontevalta kääntyä.
- Jo tässä vaiheessa toiminnanjohtajalle on hyvä kertoa käynnissä olevasta tilanteesta. Työyhteisön toimintaedellytysten tukeminen kuuluu toiminnanjohtajan tehtäviin.
3. Jos tilanne ei ratkea edellä mainituilla tavoilla, asia siirtyy toiminnanjohtajan selvitettäväksi. Toiminnanjohtajalle ilmoitetaan asiasta lähettämällä hänelle sähköposti, jossa ilmoittaja vastaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä on tapahtunut?
- Milloin tapahtui ja missä?
- Miksi se oli syrjintää, häirintää tai muuten ongelmallista?
- Keitä tilanteeseen liittyi? Liittyikö muita kuin tekijä, tai oliko tekijöitä useampi?
Toiminnanjohtaja reagoi asiaan kahden viikon sisällä, ja esittää toimintaehdotuksen.
4. Jos asia ei ratkea toiminnanjohtajan käsittelyssä, se viedään hallituksen puheenjohtajistolle, joka tuo asian hallituksen käsiteltäväksi. Hallituksen tulee käsitellä asia kahden viikon sisällä tiedon saamisesta ja esittää sen pohjalta toimenpide-ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi. Lopullinen työnantajavastuu on hallituksella. Hallituksella on valta antaa sääntöjä rikkovalle työntekijälle varoitus.
Myös ilman hallitusta selvitetyistä, mutta vakavammista ongelmatilanteista ilmoitetaan hallituksen puheenjohtajistolle. Ilmoituksen tekee pääasiallisesti toiminnanjohtaja.
5. Jos ongelmatilanteen aiheuttaja on toiminnanjohtaja, toimitaan ensin kuten kohdissa 1.) ja 2.) Jos tilanne ei ratkea näin, asiasta ilmoitetaan hallituksen puheenjohtajistolle, joka vie tarvittaessa asian koko hallituksen käsiteltäväksi. llmoittaminen tapahtuu lähettämällä sähköposti, jossa vastataan samoihin kysymyksiin, kuin jotka on lueteltu kohdassa 3.).
6. Jos toiminnanjohtaja kohtaa työpaikalla tai -yhteisössä tasa-arvoon tai yhdenvertaisuuteen liittyvän ongelman kuten häirintää tai syrjintää, hän voi käsitellä asiaa yhdessä kolmannen osapuolen, kuten kollegan tai hallituksen jäsenen kanssa. Tarvittaessa toimitaan kuten kohdassa 4.
7. Työntekijällä tai -yhteisöllä on myös mahdollisuus kääntyä esimerkiksi työsuojeluviranomaisen puoleen.
Jos järjestön henkilöstömäärä kasvaa 10 työntekijään, tai sen yli, ohjeita tulee tarkistaa. Tällöin voidaan miettiä esimerkiksi käytäntöä, jossa ongelmatilanteista voisi ilmoittaa toiminnanjohtajalle anonyymisti (esim. anonyymi nettilomake).
Henkilöstömäärän kasvaessa (mahdollisesti jo ennen, kuin työntekijöitä on 10) tulee myös selvittää tarvetta erilliselle häirintäyhdyshenkilölle / -yhdyshenkilöille, joille ongelmatilanteista ilmoitettaisiin. Jos häirintäyhdyshenkilöitä on vähintään kaksi (vrt. vain 1), henkilökemialliset syyt muodostuvat vähemmällä todennäköisyydellä esteeksi mahdollisten tilanteiden ilmoittamiselle.
Huom! Jos työpaikalla työskentelee säännöllisesti vähintään 10 työntekijää, työntekijöiden on valittava työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Työsuojeluvaltuutettu voidaan nimetä myös häirintäyhdyshenkilöksi, mutta häirintäyhdyshenkilö voi olla myös joku toinen työyhteisön jäsen.