Tapahtumat

Tapahtumia, koulutuksia ja tilaisuuksia mediakasvatukseen liittyen.

Syksyn 2019 mediakasvatustapahtumat ja -koulutukset

Syyskuu

10.9. Towards a Good Life in the 2020’s – Enhancing citizenship and social cohesion through media literacy (Helsinki)

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestämässä, mediakasvatuksesta ja medialukutaidosta kiinnostuneille ammattilaisille suunnatussa kansainvälisessä konferenssissa kuullaan huipputason kansainvälisiä ja kotimaisia asiantuntijoita. Puhujina mm. David Buckingham ja Divina Frau-Meigs sekä Mediakasvatusseuran puheenjohtaja Päivi Rasi. Konferenssi on maksuton.

Lisätietoja: medialiteracy.fi/

11.9. Hyvinvointi digittää: Digihyvinvoinnin kehittämispäivä (Mikkeli)

Digihyvinvoinnin kehittämispäivä on tarkoitettu kaikille nuorista, mediasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Päivän ohjelmassa on asiantuntija-alustuksia, paneelikeskustelu sekä työryhmätoimintaa. Tilaisuuden järjestää Digivoimaa-hanke yhteistyössä Itä-Suomen Aluehallintoviraston kanssa.

Lisätietoja: https://www.xamk.fi/tapahtumat/hyvinvointi-digittaa-digihyvinvoinnin-kehittamispaiva-11-9-2019-mikkelissa/

Koulujen elokuvaviikko 30.9-4.10.2019 (koko Suomi)

Koulujen elokuvaviikko tuo kouluihin elokuvaelämyksiä ja kannustaa oman elokuvan tekemiseen!

Koulujen elokuvaviikko tarjoaa kouluille verkon kautta maksuttomia elokuvanäytöksiä laadukkaiden oppimateriaalien kera. Kotimaisten elokuvaklassikoiden ohella on kouluissa katsottavissa myös eurooppalaisia nuortenelokuvia, lyhytelokuvia sekä lasten ja nuorten tekemiä elokuvia. Osa elokuvista on katsottavissa vain elokuvaviikon ajan.

Koulujen elokuvaviikolla kaikkien perusasteen koulujen oppilaat pääsevät näkemään elokuvan klassikoita, tekemään elokuvia työpajoissa ja käyttämään videokameraa oppimisen välineenä toiminnallisilla teematunneilla. Elokuvaviikon pedagogisen oppimisympäristön sisällöt ovat käytettävissä ympäri vuoden. Tutkimusmatka elokuvaan tapahtuu pääasiassa omassa koululuokassa oman opettajan johdolla ja tapahtuma on kaikille maksuton ja avoin. Tervetuloa mukaan seikkailuun osoitteessa www.elokuvaviikko.fi!

Lisätietoa elokuvaviikon järjestämisestä koulussasi löydät täältä: www.elokuvaviikko.fi/opettajalle

Lokakuu

3.10 AV-arkin oppilasnäytökset (Helsinki)

Kino Regina, Keskustakirjasto Oodi

Klo 9.30. 4.–6. -luokkalaisille.

Klo 13.00. 8.–9. -luokkalaisille ja 2. asteen opiskelijoille.

Kesto 60 minuuttia.

Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki on tuottanut kouluille suunnatun esityssarjan, jossa mediataiteen avulla pohditaan, mikä on totta ja tarua, minkälaisia tunteita taide voi herättää, ja miten tarinat rakentuvat.

Yleisö pääsee osallistumaan pohdintaan muun muassa lapsista koostuvan teosraadin johdattamana. Esityskokonaisuus sisältää useita Suomessa työskentelevien eturivin mediataiteilijoiden teoksia.

Näytöksiin ilmoittaudutaan sähköpostilla osoitteeseen koulut@kavi.fi. Kerrothan viestissä ryhmäsi koon ja luokka-asteen, koulun nimen sekä omat yhteystietosi. 

Lisätiedot: kinoregina.fi/elokuvakasvatus/koulunaytokset/ 

Christa Prusskij:  edu@av-arkki.fi 

4.10. Oivallus! (Helsinki)

Keskustakirjasto Oodi

Mediakasvatuskeskus Metka, Yle, Innokas-verkosto ja Helmet-kirjastot järjestävät uuden, avoimen Oivallus-tapahtuman Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Päivän inspiroivan avauspuheenvuoron tulee pitämään median monitaituri, kulttuuripersoona Baba Lybeck. Luvassa lisäksi verkostoitumista ja käytännön työpajoja.

Lisätietoja: mediametka.fi

9.10. Mediakasvatus ja hyvinvointi digitaalisella aikakaudella (Rovaniemi)

Lapin aluehallintoviraston juhlasali, Valtakatu 2

Klo 9.30–15.30 

Lapin aluehallintovirasto ja Mediakasvatusseura järjestävät opetushenkilöstölle suunnatun, maksuttoman koulutustilaisuuden mediakasvatuksesta, sen tavoitteista ja hyvinvoinnin tukemisesta digitaalisella aikakaudella.

Koulutus on tarkoitettu opetustoimen henkilöstölle sekä opetus- ja sivistystoimen johdolle, mutta sopii myös kirjastotoimeen.

Lisätietoja: Mediakasvatus ja hyvinvointi digitaalisella aikakaudella

31.10 Agendalla: Kohti digihyvinvointia (Helsinki)

Päivälehden museo, Ludviginkatu 2-4

Klo 9.00-12.00

Mediakasvatusseura järjestää avoimen aamupäivätilaisuuden mediasta, hyvinvoinnista ja niiden yhteen sovittamisesta. Tilaisuudessa puhutaan mm. aivoista ja teknologiasta, pohditaan keinoja tasapainoisen mediankäytön edistämiseksi sekä tutkitaan median ja teknologian tuottamia mahdollisuuksia hyvinvoinnillemme.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: mediakasvatus.fi/agendalla

Marraskuu

4.-10.11 Peliviikko (koko Suomi ja muut Pohjoismaat)

Peliviikko on pelaamisen teemaviikko, jonka aikana järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Suomea ja muissa pohjoismaissa. Peliviikon tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria, pelata yhdessä ja vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja.

Tutustu Peliviikon tapahtumiin ja ilmoita oma tapahtumasi mukaan: peliviikko.fi/

12.11. Digitalisaatio ja nuorten sometrendit (Hämeenlinna)

Verken maksuttomassa koulutuspäivässä opitaan ja keskustellaan digitalisaatiosta, muuttuvasta tulevaisuudesta ja sosiaalisesta mediasta. Koulutuspäivä on suunnattu nuorten kanssa työskenteleville. Päivä sisältää aamiaisen ja lounaan. Kouluttajina toimivat Verken suunnittelijat Marcus Lundqvist ja Veera Värtinen.

Ohjelma ja ilmoittautuminen (25.10. mennessä): verke.org/event/sukella-somella-nuorten-elamaan-digitalisaatio-ja-nuorten-sometrendit/

20.11. – to 21.11. Luova luokka-seminaari (Oulu + videostriimi)

Luova Luokka -seminaarissa peli- ja elokuvakasvatusta

Luova luokka -seminaari järjestetään Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa. Seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen. Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin aikaan järjestettävän kaksipäiväisen seminaarin ensimmäisen päivän teemana on pelikasvatus ja toisen päivän teemana on puolestaan elokuvakasvatus. Seminaarin työpajoissa on mahdollisuus päästä itse kokeilemaan päivien teemoihin liittyviä sisältöjä.

Tapahtuma on maksuton. Seminaarin puheenvuorot sriimataan suorana.

Ohjelma ja ilmoittautuminen: www.kulttuurivalve.fi/luovaluokka 

Lisätiedot: Tommi Nevala, p. 044 703 7547 / tommi.nevala@ouka.fi 

Muuta

Avoimet DiKATA-verkkokoulutukset

Kaikille avoimissa ja maksuttomissa DiKATA -verkkokoulutuksissa osallistujat saavat työhön ja vapaa-aikaan hyödyllistä digiosaamista. Kurssitarjonnasta voit valita itsellesi sopivat aiheet: Opit esimerkiksi, kuinka asioida sähköisesti, miten pilvipalveluita käytetään ja kuinka hallita jatkuvaa tietotulvaa. Opit myös työelämässä tärkeitä digitaitoja, kuten etäkokouksien käytäntöjä, yhteisöllisen työskentelyn menetelmiä (Google ja Microsoft Teams) ja kuinka brändäät itsesi ammatillisesti. Koulutusta järjestää Snellman-kesäyliopisto yhdessä Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskuksen kanssa.

Lisätietoja DiKATA-koulutuksista.

Lasten ja nuorten Oskari-kilpailu on käynnissä

 Lasten ja nuorten tekemille elokuville tarkoitettu valtakunnallinen Oskari-kilpailu järjestetään 16. kerran Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä 18. – 24.11.2019. 

Ilmoita elokuvasi kilpailuun 13.10.2019 mennessä 

Osallistumisohjeet, ilmoittautumislomake sekä tiedot elokuvien sähköiseen lähettämiseen löytyvät osoitteesta: www.kulttuurivalve.fi/elokuvakoulu

Mediakasvatus ja monilukutaitojen pedagogiikka varhaiskasvatuksessa, 4 op

Oulun yliopiston monimuoto-opetuksena järjestämä koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajille.

Koulutuksen sisältöteemat käsittelevät mm. lasten mediakulttuuria, mediaa lasten sosiaalisissa suhteissa ja kasvattajan omaa mediasuhdetta sekä monilukutaitoa pedagogiikkana.

Koulutuksessa on kolme lähipäivää, jotka sisältävät asiantuntija-alustuksia, keskusteluja ja ryhmätehtäviä. Lähipäivät ovat Oulun yliopistolla. Koulutuksen materiaalit ja osallistujien työssä toteuttamat oppimistehtävät jaetaan Moodle-verkkoympäristössä. Kouluttajana toimii KT, Lto Pekka Mertala.

Lisätietoja koulutuksesta.