Koulutusta Tampereella 28.4. — Nuoret, mediataidot ja aktiivinen kansalaisuus

Kuvassa teksti: Digitaalista maailmanparannusta - nuoret, mediataidot ja aktiivinen kansalaisuus

Mediakasvatusseura järjestää koulutusaamupäivän nuorisotyöntekijöille 28.4. klo 10-13 Tampereella (Ratinankuja 1). Aiheena on nuorten mediataitojen vahvistaminen, aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen.

Koulutuksen tavoitteena on lisätä nuorten kanssa työskentelevien ymmärrystä nuorten moninaisesta mediamaailmasta ja vahvistaa heidän valmiuksiaan tukea nuorten mediataitoja erityisesti yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja kansalaisaktivismin näkökulmasta. Näin nuorten kanssa työskentelevillä olisi paremmat valmiudet auttaa nuoria löytämään heille mielekkäitä tapoja vaikuttaa yhteiskuntaan ja heitä koskeviin asioihin.

Koulutuksen käynnistävät RARE median toimitusjohtaja Vilma Rimpelä ja päätoimittaja Orna Ben Lulu. He ovat huolissaan siitä, miten nuoret ovat kadonneet journalismin tavoittamattomiin ja kertovat näkemyksensä siitä, millaisessa mediaympäristössä nuoret tänä päivänä elävät ja miten RARE siellä toimii.

Erilaisiin vaikuttamisen tapoihin sukelletaan sarjispajassa, jonka vetää sarjakuvataitelija Maryam ”Mellu” Abuzaid-Ryu. Työpajassa kokeillaan, miten sarjakuva toimii vaikuttamisen keinona ja saadaan vinkkejä toimintaan nuorten kanssa.

Lisäksi kuulemme uusia tutkimustuloksia nuorisotyön kentältä, kun FT professori Anu Kajamaa esittelee nuorten mediataitojen ja kansalaisaktivismin esimerkkejä Suomesta, Norjasta ja Romaniasta. Lopuksi Mediakasvatusseura esittelee uusia nuorisotyöhön suunnattuja materiaaleja nuorten mediataitojen ja aktiivisen kansalaisuuden vahvistamiseen.

Tarkka ohjelmakuvaus ja aikataulu löytyvät alta.

Tapahtuma järjestetään inspiroivissa puitteissa Tampereella MOW Supernovan tapahtumatila Maximegalonissa. Tarjolla aamukahvit, pientä purtavaa ja poppareita!

Ilmoittaudu mukaan täällä ja varmista paikkasi koulutuksessa!

Koulutus on osa Media Civis Engagers -hanketta, jota rahoittaa Erasmus+.

Aikataulu ja ohjelma

10.00 Kahvia, teetä ja pientä purtavaa

10.15 RARE media: Somen, journalismin ja nuorten ymmärtämisen ytimessä

RARE on uuden sukupolven aikakausmedia. He ovat huolissaan siitä, miten nuoret ovat kadonneet perinteisten medioiden ja journalismin tavoittamattomiin ja siksi he tekevät nuorille suunnattua journalistista sisältöä somekanavissa. RAREn vahvuuksia ovat somen, journalismin ja nuorten ymmärtäminen.  Toimitusjohtaja Vilma Rimpelä ja päätoimittaja Orna Ben Lulu kertovat näkemyksensä siitä, minkälaisessa mediamaisemassa nuoret tänä päivänä elävät ja miten RARE  siellä toimii.

11.00 Työpaja: Vaikuta sarjakuvalla!

Sarjakuvataitelija Maryam “Mellu” Abuzaid-Ryun sarjispajassa kokeillaan, miten nuoret voivat hyödyntää sarjakuvaa mediavälitteisen kansalaisvaikuttamisen keinoina sekä tarjotaan konkreettisia vaikuttamisen työkaluja. Sarjispaja ei vaadi minkäänlaisia piirustuslahjoja. Riittää, että pystyt piirtämään tikku-ukkoja!

Mellulle piirtäminen ja sarjakuvat ovat tapa ilmaista itseään ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän on pitänyt paljon sarjispajoja lapsille ja nuorille ja on sijoittunut kolmanneksi Pohjoismaiden sarjakuvakilpailussa (2020). Hänen töitään on julkaistu Kuti-lehdessä, Koillissanomilla sekä mm. Moninaisuus-antologiassa.

11.45 Tauko

12.00 Anu Kajamaa: Nuorten kansalaisaktiivisuus ja mediataidot: esimerkkejä Suomesta, Norjasta ja Romaniasta

FT professori Anu Kajamaa esittelee tutkimuksensa tuloksia nuorten kansalaisaktiivisuuden ja mediataitojen tukemisessa Suomessa, Norjassa ja Romaniassa. Hän työskentelee Oulun yliopistossa kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnassa.

12.20 Mediakasvatusseura: Työkaluja ja menetelmiä kansalaisaktivismin tukemiseksi nuorisotyössä

Mediakasvatusseura esittelee tuoreita maksuttomia verkkomateriaaleja nuorisotyöhön, joiden tavoitteena on vahvistaa nuorten valmiuksia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja kansalaisaktivismiin.

 13.00 Tapahtuma päättyy

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi