SYKSYN 2022 MEDIAKASVATUSTAPAHTUMIA
Kokosimme yhteen syksyn mediakasvatusaiheisia tapahtumia ja koulutuksia.
Kokosimme yhteen syksyn mediakasvatusaiheisia tapahtumia ja koulutuksia.
22.9. klo 17–18
Etätapahtuma / Pelituki
Lapsi haluaa ladata puhelimeensa somesovelluksen, kun kaikilla muillakin on tää. Mutta tuntuu vaikealta antaa lupa tai kieltää, jos ei tunne sovelluksia itsekään kovin hyvin. Kuulostaako tutulta?
Someneuvolassa tutustutaan lasten ja nuorten eniten käyttämiin somesovelluksiin ja siihen, mitä sovellusten ominaisuuksista ja käytöstä olisi vanhempana tärkeää tietää, kun pohditaan sovellusten lataamista lapsen käyttöön.
Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.
23.9. ja 24.9. noin klo 10–16
Tampere / Kuvis ry
Koulutus on kuvataideopettajien digitaalisen median osaamista parantava, tukeva ja täydentävä KUVISXMEDIA -hankeen lähiopetuskokonaisuus. Kokonaisuus muodostuu kahdesta työpajamaisesta päivästä, joihin voi osallistua molempiin, tai vain toiseen.
Perjantaina 23.9. : TINKERCAD
Lauantaina 24.9.: THINGLINK
27.–29.9.
Virrat ja etätapahtuma / Verke
SomeCamp kokoaa seitsemättä kertaa nuorisotyön ammattilaisia kunnista, seurakunnista ja järjestöistä pohtimaan digitalisaation mahdollisuuksia nuorisotyössä sekä jakamaan kokemuksia ja hyviä käytänteitä digitaalisen median ja teknologian käytöstä omassa työssä.
Nuorisotyön digitalisaatiota tarkastellaan kolmen teeman kautta. Tiistaina jaetaan kokemuksia digitaalisen nuorisotyön käytänteistä koronapandemian aikana, keskiviikkona tarkastellaan nuorisotyön digitalisaatiota osallisuuden näkökulmasta ja torstaina syvennytään nuorisoalan digitalisaatioon yhdenvertaisuuden kautta.
Ilmoittautuminen läsnäosallistumiseen on päättynyt, mutta tapahtuma key note- puheenvuoroja on mahdollista seurata myös etänä.
29.9. klo 9–16
Helsinki ja etätapahtuma / Loisto Setlementti ry
Mitä somessa tapahtuu juuri nyt? Mitä ammattilaisen on hyvä siitä tietää? Sua varten somessa -hanke järjestämässä seminaarissa kuullaan nuorten ääntä suoraan kentältä ja saadaan ajankohtaista tietoa verkkovälitteisistä seksuaalirikoksista, niihin puuttumisesta sekä niiden ennaltaehkäisystä. Tilaisuudessa on runsaasti aikaa yhteiselle keskustelulle, kysymyksille ja ajatusten vaihtamiselle. Seminaarin päättää erityistason seksuaaliterapeutti, luennoitsija, kouluttaja, somevaikuttaja ja tietokirjailija Marja Kihlström
#LaitaPariKuvaa –seminaari on suunnattu kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.
3.10–11.12.
Etäopetus, Humak
Pelikasvatus nuorisotyössä 2 (5 op) tarjoaa monipuolisen ja tuoreen näkökulman pelikasvatukseen ja -toimintaan. Verkko-opintoina suoritettavalle opintojaksolle on luvassa kiinnostavia vierailijoita, jotka alustavat muun muassa pelialan kehittymisestä ja pelaamisen sosiaalisista ulottuvuuksista, pelikasvatuksesta, roolipelaamisesta ja pelitapahtumien käytännön järjestelyistä.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa toteuttaa nuorten ikään ja kehitystasoon soveltuvaa pelitoimintaa, saa valmiuksia kehittää ja käynnistää pelitoimintaa osana nuorisotyötä sekä tutustuu roolipelaamiseen, pelinkehittämistoimintaan ja pelillistämiseen.
Ilmoittaudu viimeistään 23.9.
Lisätietoja Pelikasvatus nuorisotyössä 1 -opintojaksosta ja ilmoittautuminen opintoihin
10.–16.10.
Valtakunnallinen teemaviikko / Allianssi
Valtakunnallista Nuorisotyön viikkoa vietetään 10.-16.10.2022 yhdeksännen kerran. Teemaviikolla nostetaan esiin nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi sekä kampanjoidaan nuorten hyvinvointia tukevien toimien puolesta. Tänä vuonna Nuorisotyön viikon teemana on nuoret ja nuorisotyö koronan jälkeen.
Teemaviikon aikana järjestetään erilaisia teemaan liittyviä tapahtumia ja webinaareja, joihin on mahdollisuus osallistua viikon jokaisena arkipäivänä. Nuorisotyön viikon tapahtumakalenteriin voi ilmoittaa myös oman tapahtuman.
11.10. klo 9–10
Etätapahtuma / Mediakasvatusseura
Aamuklubeilla kokoonnutaan virtuaalisesti yhteen ajankohtaisen mediakasvatuksen ilmiön tai uuden tiedon äärelle. Syksyn ensimmäisen Aamuklubin aiheena on somessa tapahtuva seksuaalinen häirintä, ahdistelu ja väkivalta. Mitä jokaisen nuorten kanssa työskentelevän ammattilaisen tulisi tietää ilmiöstä?
Asiantuntijavieraaksi saapuu digitaalisen nuorisotyön asiantuntija Reetta Hänninen Sua varten somessa -hankkeesta. Aamuklubilla Reetta avaa ilmiötä ja kertoo millaisia yhteydenottoja he nuorilta saavat sekä minkälaista tukea nuoret itse toivovat. Keskustelemme myös siitä, miten tilanteita voidaan tunnistaa ja ennaltaehkäistä niin, että some voisi olla kaikille kiva ja turvallinen paikka. Reetta jakaa myös oman vinkkinsä digitaaliseen nuorisotyöhön somessa.
Ilmoittaudu mukaan kuulemaan, keskustelemaan ja jakamaan ajatuksiasi tärkeästä aiheesta!
11.10. klo 12.30–16
Mikkeli ja etätapahtuma / Pelituki
Pelitukifoorumissa kuullaan puheenvuoroja peli- ja nettihaittoja kokeville tarkoitetuista palveluista, hoitopoluista ja kohtaamisesta asiakastyössä. Tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin.
12.10. klo 13–15
Etätapahtuma / Tampereen yliopisto
Mediatutkimustunnilla pohditaan tutkija Sanna Spišákin (Turun yliopisto) kanssa miksi mediassa näkemiin seksin kuvauksiin on hyvä suhtautua kriittisesti sekä tutustutaan keinoihin, jotka auttavat arvioimaan näitä sisältöjä normikriittisesti ja sukupuolisensitiivisesti. Lisäksi tutkimustunnilla kerrataan, mitä suostumus tarkoittaa ja mietitään vinkkejä suostumusperustaiseen viestittelyyn esimerkiksi somessa. Tunnilla on mahdollista kysyä ja kommentoida anonyymisti helpolla selainsovelluksella, joka toimii älypuhelimella ja läppärillä. Tutkimustunti tukee esimerkiksi oppiaineita terveystiedon, psykologian ja äidinkielen oppiaineita.
Ilmoittautuminen viimeistään 27.9.
13.10. klo 9–16
Helsinki ja etätapahtuma / Mediakasvatuskeskus Metka
Oivallus-mediakasvatusseminaari nostaa esiin mediakasvatuksen ajankohtaiset aiheet ja tarjoaa käytännön vinkkejä oman työn tueksi. Päivän aikana kuullaan alan asiantuntijoita ja päästään mukaan työpajoihin. Vuoden 2022 Oivalluksen teemana on Eettinen mediaelämä – Tietäen ja taitaen digitaalisissa ympäristöissä.
Seminaari on maksuton ja suunnattu kaikille lasten ja nuorten kanssa työssään mediakasvatusta tekeville ja opettaville ammattilaisille ja opiskelijoille.
27.10. klo 17.30–18.30
Webinaari / Helsingin yliopisto
Tekoälyodotukset höyrysivät kuumana muutama vuosi sitten. Tekoälyn piti ratkaista sairaudet, säveltää sinfoniat ja auttaa arjen askareissa. Luennolla pohditaan mitä kaikkea on jäänyt käteen, millaista hyvinvointia on syntynyt ja mitä vielä on odotettavissa.
Luento on osa Suomen kesäyliopistojen järjestämää maksutonta Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia? -webinaariluentosarjaa. Luennoille voit ilmoittautua joko koko sarjaan tai yksittäisille luennoille.
1.11. klo 13–15
Etätapahtuma / Tampereen yliopisto
Mediatutkimustunnit ovat luento-, keskustelu- ja työpajasarja toisen asteen opiskelijoille, mikä avaa journalismin, viestinnän ja median tutkimuksen näkökulmia ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen tarvitaan viimeistään 14.10.
Marraskuun mediatutkimustunnilla aiheena on media ja politiikka. Käsityksemme politiikasta muotoutuu pitkälti mediavälitteisesti. Millaisena politiikka meille näyttäytyy journalistisessa mediassa? Millaisia asioita siitä nousee esiin sosiaalisen median alustoilla? Kenen ääni kuuluu missäkin, miten ja miksi, ja mitä merkitystä sillä on? Tutkija Jari Väliverrosen (Tampereen yliopisto) kanssa pohdimme median ja politiikan suhdetta tutkitun tiedon sekä osallistujien omien havaintojen pohjalta.
Tukee esimerkiksi yhteiskuntaopin, historian ja äidinkielen oppiaineita.
1.11. klo 14–15
Verkkokoulutus / Someraton, Digitaalisten riippuvuuksien toiminto, Sosped-säätiö
Maksuttomassa verkkokoulutuksessa ammattilaisille käsitellään someriippuvuuden ja liiallisen somen käytön määritelmiä, ongelman yleisyyttä, sen taustatekijöitä sekä tarjolla olevia tuen muotoja. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Osallistu tapahtumaan Teams-linkin kautta: https://msteams.link/6IE0
7.–13.11.
Valtakunnallinen teemaviikko / Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Peliviikko on vuosittain marraskuussa vietettävä pelikasvatuksen ja pelikulttuurin teemaviikko, joka pyrkii tuomaan erilaisia pelaamisen muotoja tutuksi ja tarjoaa mahdollisuuden pelata yhdessä. Peliviikolla järjestetään paljon aiheeseen liittyviä tapahtumia sekä keskustellaan pelaamisen merkityksestä, mahdollisuuksista ja myös pelaamisen riskeistä. Mukaan voi ilmoittaa myös oman tapahtuman.
8.11 klo 14–15
Verkkokoulutus / Digipelirajaton, Digitaalisten riippuvuuksien toiminta, Sosped-säätiö
Maksuttomassa ammattilaisille suunnatussa verkkokoulutuksessa käsitellään ongelmallisen digipelaamisen määritelmää, ongelman yleisyyttä, sen taustatekijöitä sekä tarjolla olevia tuen muotoja.
Osallistu tapahtumaan Teams-linkin kautta: https://msteams.link/VPUX
9.–10.11.
Joensuu ja etätapantuma/ Itä-Suomen yliopisto
Vuoden 2022 Nuorisotutkimuspäivät järjestetään teemalla On-line ja off-line: Digitalisaatio, ”digismi” ja tuoreen kosketuksen sukupolvi. Nuorista on jo kauan puhuttu varsin kritiikittömästi digitalisaation hallitseman yhteiskuntakehityksen sisään syntyneinä diginatiiveina ja tästä erityisellä tavalla hyötyvänä ”tuoreen kosketuksen” sukupolvena. Kaikille elämänaloille vyöryneeseen teknologiakehitykseen liitetyistä lupauksista ja kuvitelmista huolimatta palvelujen, harrastusten, vuorovaikutuskäytäntöjen, opintojen, poliittisen osallistumisen ja kulutusmahdollisuuksien siirtyminen digitaaliseen infrastruktuuriin ei ole onnistunut häivyttämään nuorten arkea ja elämänkulkuja leimaavaa eriarvoisuutta – monissa asioissa on itse asiassa saattanut käydä jopa päinvastoin.
Vuoden 2022 Nuorisotutkimuspäivillä digitalisaation merkitystä nuorten elämässä tarkastellaan monista erilaisista näkökulmista. Pääpuhujina on mediatutkimuksen professori emerita Kirsten Drotner Tanskasta, tuleva tutkimusprofessori Sofia Laine Nuorisotutkimusverkostosta ja projektikoordinaattori Katarina Andjelkovic Serbiasta.
16.11. klo 9–16
Oulu ja etätapahtuma / Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut
Luova luokka -seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan media- ja taidekasvatukseen. Tapahtuman teemana on kulttuurisensitiivinen mediakasvatus. Kulttuurista moninaisuutta käsitellään aamupäivän puheenvuoroissa ja iltapäivän työpajoissa. Jaossa on tietoa ja mediakasvatuksellisia menetelmiä, jotka soveltuvat useille kohderyhmille.
Seminaarin järjestää Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulun kaupunginkirjasto, Valveen elokuvakoulu, Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.
14.12. klo 9–11.45 ja 13–15.45
Tampere / Tampereen yliopisto
Mediatutkimustunnit ovat luento-, keskustelu- ja työpajasarja toisen asteen opiskelijoille, mikä avaa journalismin, viestinnän ja median tutkimuksen näkökulmia ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Osallistuminen on ilmaista, mutta ennakkoilmoittautuminen tarvitaan viimeistään 24.11.
Meemikoulussa tutkitaan meemejä, tehdään niitä ja keskustellaan meemilukutaidon yhteiskunnallisesta merkityksestä. Vetäjinä Meemikoulun rehtorit tutkija Saara Särmä (Tampereen yliopisto) ja taiteilija-tutkija Jenna Jauhiainen (Jyväskylän yliopisto). Meemikoulu sisältää kaksi samansisältöistä työpajaa.
– Ryhmä 1 kello 9.00–11.45 (enintään noin 20 osallistujaa)
– Ryhmä 2 kello 13.00–15.45 (enintään noin 20 osallistujaa)
Meemikoulu tutkimustunti tukee esimerkiksi äidinkielen, kuvataiteen, yhteiskuntaopin, historian ja psykologian oppiaineita.
lukuvuosi 2022–2023
Monimuoto-opinnot / Itä-Suomen yliopiston avoin yliopisto
Monitieteisen opintokokonaisuuden tavoitteena on kouluttaa opetustyön ammattilaisista muutoksen asiantuntijoita, jotka ymmärtävät laajasti digitalisoituvan maailman ajankohtaisia ilmiöitä, uhkia ja mahdollisuuksia sekä pystyvät hyödyntämään tätä tietoutta mediataitojen opetuksessa erilaisissa opetuskonteksteissa.
Opintojaksoilla perehdytään niin mediakasvatuksen keskeisimpiin käsitteisiin ja tavoitteisiin, kuin myös median merkityksiin ja rooleihin opetuksessa, oppimisessa, yhteiskunnassa sekä yksilöiden hyvinvoinnissa. Opinnoissa perehdytään teoriaa ja käytäntöä yhdistäen digitaaliteknologian sekä erilaisten mediasisältöjen ja -materiaalien vastuulliseen hyödyntämiseen mediakasvatuksessa.
Verkkokurssi / Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja HAUS kehittämiskeskus
Koulutuksessa opitaan medialukutaidon perusteet, pohditaan teemaan liittyviä kysymyksiä ja tutustutaan ajankohtaisiin ilmiöihin. Koulutuksesta myös vinkkejä, joita voit hyödyntää omassa työssä. Koulutus on suunnattu kaikille julkishallinnossa työskenteleville.
Lisätietoja Medialukutaito julkishallinnossa -verkkokoulutuksesta.
Verkkokurssi / LibOppi-alusta
Kymmenosaisen Pelikasvatusta kirjastossa -itseopiskelupaketin osiot avaavat pelikasvatuksen piirteitä ja tarkastelevat pelejä ilmiönä eri näkökulmista teoria- ja tehtäväosuuksien avulla. Kurssin voi suorittaa kirjastojen yhteisellä LibOppi-itseopiskelualustalla.
Kurssi on alun perin suunnattu kirjastoammattilaisille, mutta se tarjoaa hyödyllistä tietoa ja osaamista kaikille pelikasvatuksesta kiinnostuneille.
Lisätietoja Pelikasvatusta kirjastossa -opiskelupaketista ja LibOppi-alustasta täällä
Verkkokurssi / Pelastakaa Lapset ry
Pelastakaa Lapset ry:n avoimen verkkokurssin tavoitteena on parantaa aikuisten ja lasten yhteistä digiarkea. Verkkokurssi on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisten lasten vanhemmille mutta tehtäviä voi soveltaa myös teini-ikäisten kanssa tehtäväksi.
Lisätietoja vanhempien mediataitokurssista Hyvä kysymys-palvelusta
Verkkokurssi / Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu
Verkkokurssi on Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen ohjaamiseen kohdistuva moniammatillinen verkko-opintojakso. Opintojakson jälkeen opiskelija muun muassa tuntee yhteiskunnan digitalisoitumisen tuottamia haasteita digitaidoille ja -osallisuudelle, ymmärtää mitä monialaiset digitaidot ovat ja mikä on niiden merkitys osana elämänkulkua sekä tietää tutkimukseen perustuen, millaisia digitaitoja julkisten tai yksityisten koulutus-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaina sekä digitaalisten sisältöjen ja –sovellusten käyttäjinä tarvitaan.
Lue lisää Aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen ohjaaminen -koulutuksesta.