KEVÄÄN 2022 MEDIAKASVATUSTAPAHTUMIA
Kokosimme yhteen tulevan kevään mediakasvatusaiheisia tapahtumia ja koulutuksia.
Kokosimme yhteen tulevan kevään mediakasvatusaiheisia tapahtumia ja koulutuksia.
kilpailuaika 1.2.–31.3.
Tuotantoyhtiö Amezement
Kaikki kuvaa -kilpailu on jo yhdeksättä kertaa järjestettävä valtakunnallinen ja Suomen suurin elokuvakilpailu lapsille ja nuorille. Kilpailussa on tänä vuonna useita uudistuksia – ehkä merkittävämpänä kilpailusarjat on luokiteltu tällä kertaa vain iän mukaan, eli tyyli on vapaa. Lisäksi osallistuminen on avattu ensimmäistä kertaa myös nuorille aikuisille eli 20–23-vuotiaille.
Kilpailun aikataulu:
torstaina 10.2. klo 16.30–19
Etätapahtuma, Tutkimuskeskus Comet, Mevi ry & Media ja viestintä -lehti
Mediakritiikin iltapäivässä keskustellaan siitä, millaisia perheitä näemme mediassa, ja millainen perheenjäsen media puolestaan on kodeissamme. Ohjelmassa on kaksi osiota:
klo 16.30–17.30 Media perheessä
Panelisteina palomies Sami Huovila, vastaava tuoteomistaja Karoliina Närvänen (Kaksplus), mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja sekä opiskelijat Aada Elonen ja Emilia Huhta-Aho (Sammon keskuslukion viestintälinja).
klo 17.45–18.45 Perhe mediassa
Panelisteina Saara-Maija Kallio (Tampereen yliopisto), päätoimittaja Merituuli Saikkonen (HS Meidän perhe -lehti / Helsingin Sanomat), viestintäjohtaja Merja Määttänen (Kehitysvammaisten Tukiliitto) sekä opiskelijat Aada Elonen ja Emilia Huhta-Aho (Sammon keskuslukion viestintälinja).
Lisätietoja Mediakritiikin iltapäivä -tapahtumasta ja linkki webinaariin täällä
15.2.–26.4.
Etäkoulutus, Mediakasvatuskeskus Metka
Varhaiskasvatukseen 0-3-vuotiaille ja heidän kanssaan työskenteleville suunnattu maksuttoman koulutuskokonaisuus, joka vastaa kolmea koulutuspäivää. Koulutuskokonaisuus sisältää kasvattajille suunnattuja etätapaamisia, lapsille suunnattuja moniaistisia ja monitaiteisia etäaamupiirejä sekä itsenäistä työskentelyä.
1.3. klo 9–10
Etätapaaminen, Mediakasvatusseura
Mediakasvatusseuran Aamuklubilla kokoonnutaan virtuaalisesti yhteen kiinnostavan mediakasvatuksen ilmiön tai uuden tiedon äärelle.
Kevään ensimmäiselle Aamuklubille vieraaksi saapuu digioppimiseen ja -opettamiseen erikoistunut yliopisto-opettaja Sanna Rantanen Turun yliopistosta. Sanna alustaa digitaitojen näkymisestä ja merkityksestä luokanopettajien arjessa, minkä jälkeen osallistujilla on mahdollisuus keskustella aiheesta alustajan ja muiden klubilaisten kanssa.
2.3. klo 10–10.45
Webinaari, OdigO-hanke / Lapin yliopisto
Aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen ohjaaminen -webinaarisarjassa käsitellään monipuolisesti aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen vahvistamiseen liittyviä teemoja, kuten digitaidot ja niiden ohjaaminen, asiakkaan kohtaaminen, pelillisyys, yksityisyyden suoja ohjaussuhteessa sekä kentän kuulumiset ja käyttäjäkokemukset.
Sarjan toisessa osassa keskustellaan siitä, millaisia digitaitojen koulutustarpeita aikuisilla ja ikääntyneillä on. Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään 28.2.
2.–18.3.
Centralen för mediefostran Metka
Metka ordnar utbildningarna i projektet Multilitteracitet till daghem. Projektets syfte är att stärka kompetensen i mediefostran bland daghemspersonal genom att erbjuda konkreta redskap med vilka de kan göra mediefostran till en del av daghemsvardagen. Under utbildningen presenteras olika workshopsmodeller där deltagarna får öva sina färdigheter inom mediefostran samt öka sitt informations- och kommunikationstekniska kunnande med enheter som de kan använda också i daghemmet.
Läs mer om Multilitteracitet till daghem-utbildningarna och skriva in dig här
2.–24.3.
Turku, Mediakasvatuskeskus Metka
Mediasiltoja rakentamassa -työpajat järjestetään monisukupolvisesti nuorille ja iäkkäille. Työpajoissa opitaan ja luodaan uutta sekä nautitaan kulttuurista. Tavoitteena on omien median käytön ja tulkinnan taitojen karttuminen.
Työpajakokonaisuuksia on kaksi:
Kirja vs. elokuva – Tulkintaa ja tunnelmakuvia -työpajoissa harjoitellaan tunnistamaan ja tulkitsemaan erilaisia mediatekstejä ja ymmärtämään niiden merkitystä mediakulttuurin tuotteina.
Kirja vs. elokuva -työpajat Turun kaupunginkirjastolla
Äänellä ajatukset esiin – Ideasta oman podcastin tuottamiseen -työpajoissa nuoret ja iäkkäät suunnittelevat ja toteuttavat oman podcastin.
Podcast-työpajat Turun kaupunginkirjastolla
Lisätietoja Mediasiltoja rakentamassa -hankkeesta ja -työpajoista
16.3. klo 15–16.30
Webinaari, Koulukino
Webinaari tarjoaa konkreettisia työkaluja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden monilukutaidon vahvistamiseen erityisesti elokuvanlukutaidon näkökulmasta.
50 ensiksi ilmoittautunutta saa koulutuksen jälkeen maksutta käyttöönsä innostavan työpajamallin ja työpajaan kuuluvat elokuvat Maalitaulu (2018) ja Ei koskaan enää (2018).
21.3.–31.5.
Etäopetus, Humak
Mitä pelaaminen merkitsee nuorelle? Miksi pelitoimintaa pitäisi järjestää nuorisotyössä? Mitä kaikkea pelikasvatus pitää sisällään? Osallistu verkko-opintoihin ja laajenna ymmärrystäsi pelikasvatuksen mahdollisuuksista nuorisotyössä! Pelikasvatus nuorisotyössä 1 on aivan uusi opintojakso, joka toteutetaan keväällä 2022 ensimmäistä kertaa.
Opintojakson sisällöt on laadittu yhdessä pelikasvatuksen huippuasiantuntijoiden kanssa. Ilmoittautuminen opintojaksolle viimeistään 11.3.
Lisätietoja Pelikasvatus nuorisotyössä 1 -opintojaksosta ja ilmoittautuminen opintoihin
31.3.–3.6.
Verkkokoulutus, Mediakasvatusseura
Tutkimusmatka tulevaisuuden mediataitoihin -koulutus tuo mediakasvatukseen tulevaisuuden ennakoinnin ja vastuullisuuden näkökulmaa. Koulutuksessa käsitellään ajankohtaisia yhteiskunnallisia mediailmiöitä, kestävän kehityksen ja tulevaisuuden kannalta olennaisia kysymyksiä sekä niihin liittyviä mediataitoja.
Koulutus toteutetaan yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa, ja jokaisessa sen osiossa lähestytään yhtä kestävän kehityksen ulottuvuutta (sosiaalinen, taloudellinen, ekologinen ja kulttuurinen) mediakasvatuksen näkökulmasta.
7.4. klo 13–15
Etäluento, Tampereen yliopisto
Niin opiskelijoina kuin työelämässäkin joudumme tekemään yhteistyötä myös sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa se tuntuu mahdottomalta. Tarvitsemme rakentavan vuorovaikutuksen taitoja niihin tilanteisiin, mutta myös esimerkiksi yhteiskunnallisen eriarvoistumisen tai globaalin ilmastokriisin ratkaisemiseen. Viestinnän apulaisprofessori Leena Mikkolan (Tampereen yliopisto) kanssa keskustelemme vuorovaikutuksen merkityksestä omalle, toistemme ja yhteisen elinympäristömme hyvinvoinnille.
Tukee mm. oppiaineita äidinkieli, terveystieto, psykologia, filosofia ja yhteiskuntaoppi. Ilmoittautuminen viimeistään 15.3.
Lisätietoa kevään 2022 Mediatutkimustunneista ja ilmoittautuminen tunneille
26.4. klo 10–10.45
Webinaari, OdigO-hanke / Lapin yliopisto
Aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen ohjaaminen -webinaarisarjassa käsitellään monipuolisesti aikuisten ja ikääntyvien digitaitojen vahvistamiseen liittyviä teemoja, kuten digitaidot ja niiden ohjaaminen, asiakkaan kohtaaminen, pelillisyys, yksityisyyden suoja ohjaussuhteessa sekä kentän kuulumiset ja käyttäjäkokemukset.
Sarjan kolmannessa osassa keskustellaan asiakkaan kohtaamisesta ja digitaitojen ohjaamisesta. Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään 24.4.
3.5. klo 13–15
Etäluento, Tampereen yliopisto
Tampereen yliopiston maksuton luento-, keskustelu- ja työpajasarja lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille.
Mitä vihapuhe on? Miten se syntyy ja leviää? Mihin kaikkeen se vaikuttaa? Kuka siitä hyötyy? Kuinka turvata sananvapaus, mutta samalla myös muut oikeudet, joita vihapuheella loukataan? Voiko vihapuheesta päästä eroon? Mitä me voimme tehdä? Tutkija Reeta Pöyhtärin (Tampereen yliopisto) kanssa etsimme vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin vihapuheesta.
Tukee mm. oppiaineita äidinkieli, terveystieto, psykologia, filosofia, yhteiskuntaoppi ja historia. Ilmoittautuminen viimeistään 31.3.
Lisätietoa kevään 2022 Mediatutkimustunneista ja ilmoittautuminen tunneille
24.5.
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI)
28.5.
Vantaa, Kulttuuritehdas Vernissa, Mediakasvatuskeskus Metka
Minun elokuvani -festarilla lasten ja nuorten tekemät elokuvat pääsevät taas esille edellisten vuosien tapaan.Luvassa on on kuitenkin myös uusia tuulia ja toimintaa. Festarin ohjelmaa päivitetään kevään aikana.
7.6. klo 12–15
Helsinki, Metropolian Myllypuron kampus, Sosped-säätiö
Mediatoimintaa kaikille -projektissa mallinnetaan ja esitellään haavoittuvassa asemassa oleville aikuisille suunnattua mediatoimintaa. Hankkeen tuotoksia esitellään seminaarissa kesäkuussa.
Seminaarin ohjelma tarkentuu kevään aikana.
Lisätietoja Mediatoimintaa kaikille -projektista
Alustava ilmoittautuminen Mediatoimintaa kaikille -seminaariin
lukuvuosi 2021–2022
Monimuoto-opinnot, Itä-Suomen yliopiston avoin yliopisto
Monitieteisen opintokokonaisuuden tavoitteena on kouluttaa opetustyön ammattilaisista muutoksen asiantuntijoita, jotka ymmärtävät laajasti digitalisoituvan maailman ajankohtaisia ilmiöitä, uhkia ja mahdollisuuksia sekä pystyvät hyödyntämään tätä tietoutta mediataitojen opetuksessa erilaisissa opetuskonteksteissa.
Opintojaksoilla perehdytään niin mediakasvatuksen keskeisimpiin käsitteisiin ja tavoitteisiin, kuin myös median merkityksiin ja rooleihin opetuksessa, oppimisessa, yhteiskunnassa sekä yksilöiden hyvinvoinnissa. Opinnoissa perehdytään teoriaa ja käytäntöä yhdistäen digitaaliteknologian sekä erilaisten mediasisältöjen ja -materiaalien vastuulliseen hyödyntämiseen mediakasvatuksessa.
Lisätietoja Mediakasvatuksen opintokokonaisuudesta ja ilmoittautuminen
Verkkokurssi, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja HAUS kehittämiskeskus
Julkishallinnon työntekijöille suunnattu maksuton ja avoimesti saatavilla oleva verkkokoulutus medialukutaidosta. Koulutuksessa käsitellään elämän ja yhteiskunnan medioitumista, medialukutaidon eri ulottuvuuksia, tiedon luotettavuuden arviointia sekä digitaalisen median tarjoamia mahdollisuuksia osallisuudelle, demokratialle ja vuorovaikutukselle.
Lue lisää ja suorita Medialukutaito julkishallinnossa -verkkokoulutus
Verkkokurssi, LibOppi-alusta
Kymmenosaisen Pelikasvatusta kirjastossa -itseopiskelupaketin osiot avaavat pelikasvatuksen piirteitä ja tarkastelevat pelejä ilmiönä eri näkökulmista teoria- ja tehtäväosuuksien avulla. Kurssin voi suorittaa kirjastojen yhteisellä LibOppi-itseopiskelualustalla.
Kurssi on alun perin suunnattu kirjastoammattilaisille, mutta se tarjoaa hyödyllistä tietoa ja osaamista kaikille pelikasvatuksesta kiinnostuneille. Kurssille päästäkseen täytyy luoda tunnukset LibOppi-alustalle.
Lisätietoja Pelikasvatusta kirjastossa -opiskelupaketista ja LibOppi-alustasta täällä
Verkkokurssi, Pelastakaa Lapset ry
Pelastakaa Lapset ry:n avoimen verkkokurssin tavoitteena on parantaa aikuisten ja lasten yhteistä digiarkea. Verkkokurssi on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisten lasten vanhemmille mutta tehtäviä voi soveltaa myös teini-ikäisten kanssa tehtäväksi.
Lisätietoja: Vanhempien mediataitokurssi löytyy Hyvä kysymys-palvelusta