Vi producerar och erbjuder faktabaserad utbildning, material och aktuell information om mediefostran.
Vad är Sällskapet för mediefostran?
Sällskapet för mediefostran rf grundades 2005. Förbundet är en expertorganisation inom mediefostran och en nationell organisation inom ungdomsbranschen. Dess huvudsakliga målgrupp är professionella som arbetar med barn och unga eller andra som på grund av sina mediekunskaper är i en särskilt utsatt ställning.
Vision
Alla har tillräcklig tillgång till information och tillräckliga mediekunskaper för att agera, påverka och må bra i medievardagen och i samhället som blir alltmer digitaliserat.
Mission
Vi stödjer främjandet av mediekompetens, så att barn, unga och andra personer vilkas mediekunskaper ställer dem i en särskilt utsatt position ska kunna agera och påverka i samhället samt må bra i medievardagen.
Vad gör vi?
Sällskapet för mediefostran är en nationell expertorganisation som utvecklar mediefostran, lyfter fram teman som anknyter till mediefostran och förenar aktörer som är intresserade av mediefostran. Sällskapet stödjer särskilt mediekompetensen hos barn och unga, samt delaktigheten och aktiviteten i samhället.
I vår verksamhet följer vi
ungdomslagen
Det riksomfattande programmet
för ungdomsarbete och ungdoms-
politik (VANUPO)
riktlinjerna för mediefostran
regeringsprogrammen
målen för hållbar utveckling
Intressentgrupper
De viktigaste intressentgrupperna för organisationens verksamhet och mål är
- fostrare och yrkespersoner som arbetar med unga
- forskare
- samfundsmedlemmar och medlemmar
- styrelsemedlemmar
- samarbetspartner för våra projekt
Övriga intressentgrupper: andra experter inom mediefostran, medieproffs och beslutsfattare
Värdegrund
Sällskapet för mediefostran har en värdegrund som bygger särskilt på följande internationella konventioner om mänskliga rättigheter:
- FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter
- Europeiska människorättskonventionen
- Konventionen om barnets rättigheter
Värderingarna för Sällskapet för mediefostran
Delaktighet
Vi utvecklar en inklusiv mediefostran och arbetar för att alla ska ha möjlighet och tillräckliga kunskaper att delta och påverka i ett medialiserat samhälle. Vi engagerar unga att utveckla mediefostran och delta i vår verksamhet. Vi uppskattar och respekterar de ungas egna mediekulturer och sätt att delta. Vi stödjer yrkespersoner som arbetar med unga i förstärkandet av ungas mediekunskaper.
Likvärdighet
Vi bygger ett samhälle och en medievardag som är öppnare och mer inkluderande och vi strävar efter att minska den digitala ojämlikheten. Vi stödjer barn, unga och andra som på grund av sina mediekunskaper är i en utsatt position att utveckla sina mediekunskaper. Vi vill också ge dem lika möjligheter att delta i användning och produktion av medier på ett tryggt sätt. Vår verksamhet och våra material är tillgängliga och beaktar mångfalden.
Digitalt välbefinnande
Vi uppmuntrar alla att använda medier och producera innehåll på ett respektfullt, kontrollerat sätt som förstärker välbefinnandet. Vi identifierar och lyfter fram medieanvändningens positiva effekter och faktorer som stöder välbefinnandet, men vi tar också upp de utmaningar som finns i medievardagen. Vi förstärker känslokompetensen, empatiförmågan och den sociala kompetensen hos människor. Vi erbjuder redskap för skyddandet av privatlivet och dataintegritet samt hjälper identifiera, förebygga och minska desinformation och hatretorik.
Bildning
Vi grundar vårt arbete och vår verksamhet på forskningsbaserad information. Tillsammans utmanar vi generaliseringar, fördomar och föreställningar. Vi förhåller oss öppet och modigt till nya tankar, experiment och förändringar i medievardagen. Vi erbjuder redskap och uppmuntrar till kritisk mediekompetens samt till informationssökning, tolkning av information och bedömning av informationens tillförlitlighet.
Ansvarsfullhet
Vårt arbete grundar sig på de mänskliga rättigheterna och vi arbetar enligt principerna för hållbar utveckling. Vi arbetar för att främja ansvarsfull, etisk och trygg medieanvändning. Vår verksamhet är ändamålsinriktad, effektiv och samtidigt mänskligt hållbar. Vi vill modigt utveckla vårt arbete och ta vara på alla möjligheter för kontinuerligt lärande. Vår verksamhet är öppen och transparent.
Våra prioriteringar 2022–2025 är att
- stödja de ungas delaktighet, aktivitet och deltagande i samhället genom att förstärka deras mediekunskaper
- utveckla mediekompetensen hos fostrare och yrkespersoner som arbetar med unga
- öka tillgängligheten och likvärdigheten inom mediefostran med hänsyn till mångfalden (bland barn/unga)
- framhäva vikten av mediekunskaper och mediekompetens i samhället
- främja en trygg och balanserad medievardag och öka det digitala välbefinnandet
- i vår verksamhet lyfta fram och utnyttja tillförlitlig, aktuell, flerstämmig och forskningsbaserad information
- identifiera och lyfta fram mediekulturer och mediefenomen
- utveckla mediefostran och livslångt lärande samt bedriva påverkansarbete
- främja miljömedvetenhet och hållbar utveckling med perspektiv på mediefostran