Digihyvinvointia poikkeusaikana

14.4.2020

Puheenvuoro

Miten hyödyntää mediaa niin, että se lisäisi omaa hyvinvointia? Mistä tunnistaa hyvinvointia tukevan mediankäytön? Onko se erilaista eri ikäisillä tai eri elämäntilanteessa olevilla ihmisillä?

Jenni Honkanen

Kirjoittaja työskentelee Mediakasvatusseuralla Digitaalinen hyvinvointi perheissä -hankkeessa ja suunnittelee virtuaalitupareita uuteen kotiinsa.

Näitä kysymyksiä olemme pohtineet Digitaalinen hyvinvointi perheissä -hankkeessa ja kootessani opasta perheiden tasapainoisen digiarjen tueksi. Maailmaa riepoitteleva koronavirusepidemia teki hetkessä median hyödyntämisestä osana hyvinvointia ja arkea kaikkien kotiin linnoittautuneiden ihmisten yhteisen asian.

Koteihin sulkeutuminen on tehnyt ihmisistä uskomattoman kekseliäitä ja luovia teknologian käyttäjiä. Urheiluseurojen jalkapallotreenit järjestetään verkon välityksellä, samoin kulttuurielämykset, kuten teatteri tai taidenäyttely. On virtuaalista asuntonäyttöä, lastenhoitajaa ja askartelupiiriä.

Kotikaranteenit ovat myös innostaneet ihmisiä mitä yhteisöllisempiin tempauksiin: kaveriporukat ovat elvyttäneet vanhoja peliharrastuksia, outoja karanteenihaasteita kuvataan ja jaetaan somessa ja työkaverit käyvät afterworkeilla digibaarissa.

Sosiaalinen media on luonut kotona olemisesta kaikkien maailman ihmisten yhteisen ilmiön. Vaikka tilanne on vakava ja huolestuttaa monia, uskon yhteisöllisen “we’re in this together” -asenteen tuoneen monen arkeen myös paljon iloa ja toivoa.

Kun fyysistä ihmisten tapaamista on rajoitettu, ovat erilaiset teknologiat tuoneet monien elämään yhdessäoloa, iloa ja viihdettä. Lisäksi se on helpottanut arkea, kun koulut, harrastukset ja jopa monet työt ovat voineet jatkua jossain muodossa eristäytymisestä huolimatta. Moni meistä ei voisi edes eristäytyä yhtä tehokkaasti ilman teknologian olemassaoloa.

Olemme digihyvinvoinnin ytimessä: miten käyttää mediaa minulle tärkeiden asioiden tekemiseen ja helpottamaan omaa arkeani ja vahvistamaan näin koko hyvinvointiani?

Hyvinvointi digiarjessa edellyttää omien median käytön tottumusten tarkastelua. Nyt kun moni viettää median parissa enemmän aikaa kuin koskaan aikaisemmin, on hyvä kiinnittää huomiota sekä omiin että perheen yhteisiin mediatottumuksiin. Millainen median käyttö antaa iloa ja voimaa ja ja tuo ihmisiä yhteen? Mitkä mediasisällöt puolestaan vievät energiaa? Entä onko arjessa tilanteita, joissa median käyttö häiritsee yhdessäoloa läheisten kanssa?

Erilaiset median käyttötavat ja mediasisällöt vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin eri tavalla. Oman ja koko perheen hyvinvoinnille on tärkeää löytää teille sopivia tapoja käyttää mediaa. Tukeaksemme yksilöitä ja perheitä tässä työssä, tuotamme hankkeessamme verkko-oppaan perheiden tasapainoisen digiarjen tueksi. Opas julkaistaan toukokuussa.

Kun läppärin ääressä vietetyn työpäivän jälkeen soittelee videopuheluita läheisille, osallistuu virtuaalijumppaan ja illalla vielä rentoutuu streamin äärellä lempiartistin olohuonekeikkaa kuunnellen, voi olo olla uupunut. Ei ole tavallista, että kaikki elämä tapahtuu yhtäkkiä ruutujen äärellä. Tasapainosta online- ja offline-elämän välillä on syytä huolehtia myös poikkeusaikana.

Oman perheeni arjessa sauna on saavuttanut entistäkin suuremman roolin rentoutumisessa. Se on mediaton alue, jonne eivät hangoutit, karanteenihaasteet tai koronauutiset yllä. Ilman muita ärsykkeitä tilaa jää omille ja löylykavereiden ajatuksille.

Rakkaiden kasvot ruuduilla eivät korvaa kokonaan fyysistä yhdessä olemista, kotijumppa ei välttämättä anna samoja kiksejä kuin treenisali eikä keikka läppärin näytöltä ole elämys paikan päällä. Olemme sosiaalisia olentoja ja tarvitsemme ihmisiä myös fyysisesti ympärillemme.

Media ei voi korvata kaikkea, mutta se voi tukea ja mahdollistaa monia asioita. Kunpa osaisimme säilyttää avoimen ja leikkimielisen asenteen median hyödyntämiseen poikkeustilan jälkeenkin emmekä antaisi parhaiden oivallusten unohtua. Iltaisin molemmat vanhemmat pääsevät näkemään kavereita ilman, että aina tarvitsee hankkia lastenhoitajaa. Miksi emme tehneet näin jo ennen koronakriisiä?