

Om oss
Sällskapet för mediefostran är en expertorganisation för mediefostran och en nationell ungdomsorganisation som främjar och utvecklar mediefostran i Finland. Målet med vår verksamhet är att barn och unga har nödvändig mediekompetens för att fungera och påverka i samhället och för att kunna göra bra ifrån sig i vardagsmedia.
Huvudmålgruppen för vår verksamhet är experter som arbetar med barn och unga: lärare, pedagoger, ungdomsarbetare och föräldrar. Verksamheten ska särskilt stödja stärkandet av mediekompetensen hos barn, unga och andra med en särskilt utsatt mediekompetens.
Sällskapet för mediefostran blickar mot framtiden: vi tar hänsyn till nya mediefenomen, vi utvecklar framtidens mediekunskaper och vi är öppna för nya. Sällskapet för mediefostrans värderingar ligger som grund för all vår verksamhet: inkludering, jämställdhet, digitalt välbefinnande, ansvar och utbildning.




Vad gör vi?
Sällskapet för mediefostrans verksamhetsformer är att påverka, förmedla aktuell och efterforskad information, utbildning och producera material av hög kvalitet. Vi förenar mediepedagogiska aktörer och lyfter fram information, kunnande och god praxis.
Vi arbetar med experter och projekt tillsammans med många olika organisationer och experter. Sällskapet för mediefostrans målgrupper är proffs som arbetar med barn och unga, mediaproffs, forskare och mediepedagogiska experter, utvecklare och beslutsfattare.
Vårt arbete styrs av ungdomslagen och de viktigaste människorättsavtal som vi har åtagit oss i all vår verksamhet.
Organisationens stadgar
Vad är medieuppfostran?
Mediefostran är ett område för utbildning och undervisning var man lär sig uppfatta och syna mediers effekter och betydelser på individer och samhällen. Mediefostran behandlar medier ur olika perspektiv och deras användning, analyserar olika medieinnehåll och undersöker effekterna av de medier som ständigt omger oss av människors verksamhet, tillväxt och välbefinnande.
Jämfört med vår lilla storlek har Finland många olika branscher och sektorer där mediefostran bedrivs. Utöver skolor och småbarnsfostran ingår mediefostran i ungdomsarbete, biblioteksverksamhet, flera medborgarorganisationer, medieorganisationer och den privata sektorn. Det finns också mycket aktivitet i Finland relaterad till filmfostran, spelfostran och konstfostran, där mediefostran finns.
Mediefostran stärker mediekunskapen: den typ av kunskap, färdigheter och förståelse som behövs för att tolka, producera och uttrycka medier, samt för att använda media och se på sin egen medierelation.
Mediefostran kan vara strukturerad undervisning eller innehållsproduktion från och genom media. Det kan också vara ett spontant möte och samtal kring olika medieinnehåll och miljöer. Medierelaterade diskussioner kan användas för att artikulera och beskriva mediernas roll, inverkan och möjligheter i samhället och i individers liv. Med tiden kopplas nya saker till medieutbildning och gamla utelämnas i takt med att teknologin utvecklas och samhällets värderingar och kultur förändras. Av denna anledning innebär mediefostran ofta experiment och utveckling.
Mediekunskaper är det moderna samhällets medborgerliga färdigheter. Exempel på mediekunskaper inkluderar medieproduktion, tolkning av medieinnehåll, färdigheter i att använda medieutrustning, färdigheter i informationssökning, kritiskt tänkande kring medieförmedlad information, medieförmedlad kommunikations- och interaktionsförmåga, social och politisk inkludering och påverkan genom media, samt användning av media för att stödja livshantering och välbefinnande.
Starka mediekunskaper stödjer individuell autonomi: kritiskt och kreativt tänkande, estetisk smak och inkludering. Mediekompetens är inte bara individens kompetens, utan har också en social och bredare samhällelig dimension: den starka mediakompetensen hos samhällsmedlemmar kan också ses som en faktor för att stärka demokratin.

Våra internationella projekt
Vill du arbeta med oss?

Kontakta oss om ett eventuellt samarbete på mediakasvatus@mediakasvatus.fi eller via telefon +358 50 594 2275
Material på svenska
Unga och yttrandefrihet i Europa: Medieutbildningdmaterial för pedagoger
Från andras medier till våra medier: En guide till kultursensitiv mediefostran
Infokrafik: Min medievardag
Infokrafik: En balanserad mediavardag
Infokrafik: Hjärnans välmående i medievardagen
Infokrafik: Den mentala hälsans hand i medievardagen
Infokrafik: Väckte det känslor?
Caawinaad – identifiera falskt innehåll och falska nyheter
Hur påverkas vi?
Anonymt hatprat och yttrandefrihet
Unga och sociala medier
Skärmtidsutmaning
Tolka och producera
Kontakta oss

Christa Prusskij
Verksamhetsledare
christa.prusskij@mediakasvatus.fi
+358 50 594 2275

Jenni Nevala
Expert på mediefostran
jenni.nevala@mediakasvatus.fi
+358 50 551 1088

Reetta Haverinen
Projektkoordinator
reetta.haverinen@mediakasvatus.fi
+358 50 501 7330
TA KONTAKT
mediakasvatus@mediakasvatus.fi eller förnamn.efternamn@mediakasvatus.fi
Besöksadress: Norra Kajen 6, 00170 Helsingfors (ingång via innergården av Kyrkogatan 1)
FO-nummer: 2055785-0