TEHTÄVÄ 2

Nuorten vaikutusvalta paikallisesti

Nuoret voivat vaikuttaa myös nuorisovaltuustojen, opiskelijakunnan sekä eri järjestöjen kautta. Etenkin jos tunnet halua vaikuttaa asioihin, muttet tiedä miten, kannattaa sinun tutustua esimerkiksi opiskelupaikkakuntasi nuorisovaltuuston, oppilaitoksesi opiskelijakunnan tai eri opiskelija- tai nuorisojärjestöjen toimintaan!

Media järjestöjen vaikutuskanavana

Lämmittelyharjoitus

Suomessa on kaksi ammattiin opiskelevien valtakunnallista järjestöä: Sakki ry ja OSKU ry.

Käy tutustumassa A) Sakin tai B) Oskun verkkosivuihin ja somesisältöihin. Tarkastele, miten valitsemasi järjestö hyödyntää mediaa vaikuttamiseen seuraavien kysymysten avulla:

  1. Onko järjestön somessa esimerkiksi otettu kantaa johonkin asiaan? Jos on, mihin ja miten? Mainitse yksi esimerkki.
  2. Minkälaisista asioista järjestö on tiedottanut somessaan? Mainitse yksi esimerkki.
  3. Onko järjestö jakanut mediassa faktoja/tietoa jostain asiasta? Mitä? Mainitse esimerkki.
  4. Mikä mediasisältö vetosi/vaikutti sinuun eniten?

Vastaa kysymyksiin ja näytä tehtäväsi ohjaajallesi/opettajallesi sovitulla tavalla. Voit myös liittää tehtävään mukaan kuvakaappaukset mediasisällöistä täydentämään vastauksiasi. Alla esimerkki.

Esimerkkivastaus 3. kysymykseen (esimerkki Mediakasvatusseura ry:n Instagramista):

3) Instagram-postauksessa jaetaan vinkkejä median käyttöön joululomalla.

Instagram-kuvapostaus, jossa vaaleanpunaisessa laatikossa teksti:

Kuva: Mediakasvatusseura ry:n Instagram

Nuorisovaltuusto nuorten asialla

Itsenäinen tuottamistehtävä

Jokaisessa kunnassa Suomessa on järjestettävä ja taattava nuorten osallistuminen päätöksentekoon tavalla tai toisella. Useimmilla paikkakunnilla toimii nuorisovaltuusto, johon valitaan jäsenet joko äänestämällä tai oppilaitoskohtaisesti. Katso esimerkki Espoon nuorisovaltuustosta (video alla). Jos video ei näy, voit katsoa videon myös YouTubessa (linkki aukeaa uuteen välilehteen):

Nuori Espoo: Nuorisovaltuusto – Mikä nuva?

Nyt saat tutustua oman opiskelu- tai kotipaikkakuntasi nuorisovaltuustoon ja oppilaitoksesi opiskelijakuntaan sekä tutkia omia vaikuttamismahdollisuuksiasi!

  1. Etsi oman opiskelupaikkakuntasi nuorisovaltuusto netistä. Selvitä millaisia asioita he ovat tehneet viimeisen vuoden aikana. Käytä tiedon etsimisessä apunasi esimerkiksi hakukoneita ja somea. Myös NUVAn eli nuorisovaltuustojen liiton verkkosivu voi auttaa.
  2. Selvitä, keitä oman oppilaitoksesi opiskelijakuntaan kuuluu. Milloin opiskelijakunnan hallitukseen on mahdollista hakeutua? Onko nykyisessä hallituksessa ketään, joka opiskelisi samaa alaa tai samalla paikkakunnalla kuin sinä?
  3.  Tiedätkö, miten sinun tulisi edetä, jos haluaisit osallistua nuorisovaltuuston toimintaan? Minkälaisiin asioihin haluaisit vaikuttaa, jos kuuluisit nuorisovaltuustoon?

Palauta tehtäväsi ohjaajallesi/opettajallesi sovitulla tavalla.

Materiaali on tuotettu Mediakasvatusseuran Monilukutaitoa vahvistamassa -hankkeessa, joka on rahoitettu Opetushallituksen Lukuliike-ohjelmasta.

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi