Metoder 2
1. Podcast-intervju
Text: Miia Laine
Mål: medieproduktion, att förstärka den egna rösten
Metod: att bekanta sig med podcasting och den egna rösten
Material: bandspelare och hörlurar eller smarttelefon för varje arbetspar
Tid: 1–2 timmar
Presentationsrunda och skapandet av ett tryggare rum. Har deltagarna någon gång lyssnat på poddar eller radio? Har de någonsin hört sin egen röst? Visa för deltagarna hur bandspelaren fungerar. Om gruppen har en bandspelare är det spännande att låta alla ta på sig hörlurarna och lyssna på omgivningen genom bandspelare.
Samla sedan in intervjufrågor. Varje deltagare skriver så många frågor som möjligt på minneslappar som fästs upp på väggen. Hitta på ett namn för podcasten tillsammans. Dela in gruppen i par, och varje par får en bandspelare eller smarttelefon. Paret kan fritt välja de frågor som de vill behandla i intervjun. Intervjuaren spelar in introt: ”Hej, du lyssnar på Podcast x, mitt namn är x och i dag intervjuar jag vår gäst x om ämnet x”. Intervjuaren håller i bandspelaren och riktar den mot den som pratar (10 cm från munnen). Till slut läser intervjuaren upp avslutningen: ”Det här var Podcast x, mitt namn är x och jag intervjuade vår gäst x. Tack för att ni lyssnade!” Intervjuerna är 2–5 minuter långa. Sedan får paret byta roller. Till slut samlas hela gruppen och alla lyssnar på intervjuerna tillsammans, gärna genom högtalare. De unga berättar om sina egna upplevelser.
2. Podcast med manuskript
Text: Miia Laine
Mål: medieproduktion, inspelning av podcast, förstärkande av den egna rösten
Metod: producera och spela in en temapodcast på 10–20 minuter i grupp
Material: bandspelare och hörlurar eller smarttelefon för varje grupp, gemensam dator med ljudediteringsprogram
Tid: 3–6 timmar
Arbetet löper smidigare, om handledaren eller någon i gruppen kan använda ljudediteringsprogram.
Presentationsrunda och skapandet av ett tryggare rum. Har deltagarna någon gång lyssnat på poddar eller radio? Har de någonsin hört sin egen röst? Visa för deltagarna hur bandspelaren fungerar. Om gruppen har en bandspelare är det spännande att låta alla ta på sig hörlurarna och lyssna på omgivningen genom bandspelare.
Samla sedan in teman som deltagarna vill behandla i sin podcast. Varje deltagare skriver upp så många teman som möjligt på minneslappar som fästs upp på väggen.
Deltagarna väljer ett namn för podden, besluter vem den riktar sig till och hur lång den kunde vara. Deltagarna väljer också tema: är podcasten en diskussion, ett nyhetsprogram eller en godnattsaga? Vilka röster och roller behövs för podden? Ett nyhetsprogram kan t.ex. behöva ett nyhetsankare, en intervjuare, en som intervjuas eller en meteorolog.
Beroende på podcastens tema och rollmängden kan deltagarna delas in i mindre grupper eller alla kan jobba på samma podcast. Deltagarna skriver ner poddens struktur och manuskript. Deltagarna får också fundera vilka andra ljud som behöver spelas in för podcasten.
Grupperna skickas ut eller placeras i skilda hörn för att göra inspelningen. De färdiga ljudfilerna överförs på datorn. Poddens olika delar fogas samman med ljudediteringsprogrammet. Ni kan också lägga in royaltyfri musik från internet (se t.ex. Royalty Free Music). Till slut lyssnar hela gruppen på de färdiga poddarna tillsammans.
Minneslista för handledaren: kom ihåg de här fem sakerna när du ordnar en podcast-workshop!
- Det är viktigt med en tyst omgivning. Ni behöver ingen egentlig studio bara ni har ett rum utan bakgrundsbuller.
- Se till att deltagarna har fungerande och laddade telefoner eller inspelningsanordningar.
- Gruppen behöver också hörlurar för att lyssna på ljudfilerna och en dator för editeringen av ljudspåren.
- Om ni publicerar er podcast, se till att det endast finns självinspelade ljudspår eller royaltyfri musik i inspelningen.
Tips för deltagarna:
- Le! Lyssnarna märker skillnaden.
- Skapa ett trevligt och tryggt rum för den som intervjuas. Ju mer avkopplande miljö, desto bättre historier får ni ur intervjuobjektet!
- Låtsas att lyssnaren är någon bekant, t.ex. en familjemedlem eller kompis, och tala till hen.
- Var ögon och öron för lyssnaren: Presentera dig själv tydligt och berätta vad podden handlar om. Tala om vad som händer och var ni är. Säg högt allt det som är bra för lyssnaren att veta.
- Håll mikrofonen eller bandspelaren tillräckligt nära (ca 5–10 cm) din mun när du pratar och håll den lika nära intervjupersonens mun när hen pratar. På det sättet blir ljudkvaliteten bra.
Korta exempeluppgifter:
- Spela in en presentationsrunda av din omgivning: berätta för lyssnaren vad du ser! (1–2 min)
- Spela in en väderrapport. (1 min)
- Beskriv din skol- eller arbetsresa. (1–2 min)
3. Motretorik på video
Mål: mediekritik, att bekanta sig med motretorik
Metod: bekanta sig med målen för motretorik med hjälp av video och stödfrågor. Videoklippen finns i slutet av metodbeskrivningen.
Material: dator med internetanslutning för att se på videoklippen, eventuellt en videokanon
Tid: 1–1,5 timmar
En diskussion om hatretorik och motretorik kan utgöra en bra grund för en egen video.
Gör dig förtrogen med principerna för ett tryggare rum innan du inleder workshoppen. Ge plats för de ungas egna upplevelser och kom ihåg ett sensitivt arbetssätt.
Berätta kort för gruppen om motretorikens principer. De finns i bakgrundsmaterialet för metodbeskrivningen.
Titta på videoklipp med exempel av motretorik:
- Amnesty International: Look beyond the borders
- Videon Näe mut samoin kuin muut (På Finska)
- Kansalaiset Medborgare: Olen suomalainen (På Finska)
Frågor att diskutera efter videoklippen:
- Vilka känslor väckte videoklippet?
- Varför är det viktigt att människor talar om sina egna upplevelser?
- Vem borde se den här videon?
- Vad är syftet med en motretorikvideo?
- En hurudan video skulle du själv göra?