Kuvassa hymyilevä nuori makaa lattialla vatsallaan heilutellen jalkojaan ja jammailee musiikkivideon tahtiin, jota hän katsoo läppärin ruudulta kuulokkeet korvissaan.

Voimaannu ja vahvistu median avulla

Medialla voi olla meihin myös voimaannuttava vaikutus. Mieti, minkälaiset mediasisällöt antavat sinulle voimaa ja valjasta ne tueksesi silloin, kun arki tuntuu hankalalta. Tallenna puhelimeesi esimerkiksi tsemppaavia kuvakollaaseja, meemejä, videoita tai tee soittolista biiseistä, jotka saavat olosi paremmaksi. Kuuntele hyvää mieltä tuova podcast tai nauhoita itsellesi kannustuspuhe, jonka voit kuunnella aina, kun mieli on maassa.

Voimaannuttavaa voi olla myös onnistumisten tai itselle merkityksellisten asioiden ja hetkien muisteleminen omassa elämässä. Jos esimerkiksi otat arjessasi valokuvia, selaa puhelimesi kuvakirjastoa ja palauta mieleesi mukavia muistoja ja kokemuksia. Voit luoda puhelimeesi jopa oman “kannustuskansion”, jonne tallennat kuvapäiväkirjan tapaan arjen kohokohtia. Jos tykkäät mieluummin kirjoittaa, ota tavaksi kirjoittaa ylös, kun olet tuntenut olosi hyväksi ja itsevarmaksi. Hakeudu näiden voimaannuttavien sisältöjen pariin aina, kun fiilis on kurja.

Materiaalivinkki!
Millainen selviytyjä olet? -materiaalin avulla voit pohtia, minkälainen selviytyjä olet ja minkälaiset asiat antavat sinulle voimaa ja auttavat palautumaan arjesta. Voit käyttää materiaalia apunasi pohtiessasi myös median tarjoamia mahdollisuuksia arjen voimaannuttajana.

Lukuvinkki! Omasta kasvutarinastaan on kirjoittanut kokonaisen kirjan Kansallisteatterin kotikirjailija ja ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmed (Kirja Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin). Kirja löytyy myös äänikirjana.


Tehtävä

  • Pohdi, minkälaiset asiat median äärellä tarjoavat sinulle mukavia ja positiivisia kokemuksia tai elämyksiä? Minkälaiset mediasisällöt antavat sinulle voimaa?
  • Tee tai tallenna itsellesi jokin voimaannuttava mediasisältö, josta voit ammentaa voimaa arjen keskellä. Tämä voi olla soittolista, kuvakollaasi, voimabiisi tai vaikka vain kokoelma tsemppilauseita!

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi