Hymyilevä mies pitelee kädessään puhelinta ja vilkuttaa puhelimen ruudulle, josta leijailee sydämiä.

Mielekästä mediatekemistä

Mielekäs mediatekeminen voi vahvistaa hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskuntaan. Media onkin monelle nuorelle merkittävä hyvinvoinnin tuki ja identiteetin rakentamisen työkalu, jonka avulla voi toteuttaa itseään monipuolisesti. Omaa itseä voi etsiä ja esittää esimerkiksi runoja kirjoittamalla, musiikkia tekemällä tai kuvia julkaisemalla.

Mieti, mikä on sinulle sopivin keino ilmaista ja toteuttaa itseäsi. Katso inspiraatioksi esimerkiksi Mediapolkuni-video, jolla Zahra Karimy, Sakarie Ahmed Nuur ja Daria Tarkhovakertovat työstään median parissa. Videossa keskustellaan myös siitä, miltä suomalainen media näyttää tällä hetkellä ja mitä haastateltavat toivoisivat tulevaisuuden medialta.

Tehtävä

  • Mieti, minkälaisesta mediatekemisestä pidät? Kuvaatko tai katsotko videoita, piirrätkö sarjakuvia, teetkö musiikkia tai pidätkö blogia? Entä mitä haluaisit oppia tai kokeilla? Kokeile jotain sinulle uutta tapaa käyttää mediaa tai luoda mediasisältöjä tai tutustu vaikka johonkin täysin uudenlaiseen mediamuotoon!
  • Keskustelkaa pienryhmissä omista mediankäyttötavoistanne. Voisitteko oppia jotain toisiltanne ja avartaa samalla media-arkeanne? Ehkä joku voisi opettaa muille videoiden tekoa tai tutustuttaa vaikkapa verkkopelien maailmaan?

Vinkkiopettajalle!

Toteuttakaa luokassa mediaprojekti, joka voi olla esimerkiksi podcast, kuvataideteos, video, kuunnelma tai vaikkapa verkkolehti. Mediaprojektin voi toteuttaa myös pienryhmissä.

Huom! Projekteissa on tärkeää kuunnella nuorten näkökulmia ja ideoita. Nuoret ovat aktiivisia toimijoita, ja onnistunut mediatoiminta lähtee heidän tarpeistaan ja lähtökohdistaan. Tutustukaa myös ennen projektien aloitusta kulttuurisensitiivisen mediakasvatuksen askeleisiin ja turvallisemman tilan periaatteisiin.

Vinkkejä esimerkiksi podcastin tuottamiseen nuorten kanssa täällä.

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi