Kuvassa älypuhelin, jonka ruudulla näkyy Instagram-kuvajulkaisu, jolle on painettu sydän eli tykkäys. Kuvajulkaisussa näkyy ihminen, joka on levittänyt käsiensä väliin selkänsä taakse värikkään lipun.

Löydä voimasi vaikuttaa

Ovatko ilmastoasiat lähellä sydäntäsi tai onko sinulle tärkeää eläinten hyvinvointi? Näetkö ympärilläsi asioita, joihin haluaisit muutosta? Haluaisitko esimerkiksi, että kotikaupungissasi olisi enemmän harrastusmahdollisuuksia nuorille tai että koulun aulassa olisi välipala-automaatti?

Omaa elämää koskettavien ja itselle tärkeiden asioiden edistäminen voimaannuttaa sekä lisää merkityksellisyyden ja hallinnan tunnetta. Esimerkiksi vapaaehtoistoiminta on oiva keino vaikuttaa. Sitä paitsi, tekemällä hyvää edistät myös omaa hyvinvointiasi.

Media tarjoaa tänä päivänä erinomaisen kanavan vaikuttaa. Mitä jos kirjoittaisit mielipidekirjoituksen, tekisit kantaaottavaa taidetta tai vaikka vastamainoksen? Nykyään on helppoa myös osallistua erilaisiin digitaalisiin kansalaisraateihin ja tutustua verkossa eri kansalaisvaikuttamisen muotoihin sekä harrastaa someaktivismia. Ideoita ja ohjeita verkkovaikuttamiseen löydät lisää esimerkiksi Toivoa ja toimintaa -hankkeen sivulta.

Muista, että vaikuttaa voi monella tapaa: tekojen ei tarvitse olla isoja, eikä kaikkea tarvitse tehdä yksin. Yhdessä moni asia onkin mukavampaa! Voisitteko esimerkiksi luokkanne kanssa tehdä jotain vaikuttavaa yhdessä?

Materiaalivinkki! Katso aiheeseen liittyvä Nuorten ajatuksia sananvapaudesta -video, jolla kuulet nuorten ajatuksia sananvapauden merkityksestä ja sen rajoista, sananvapauden toteutumisesta nuorten elämässä ja siitä, mitä jokainen voi tehdä sananvapauden edistämiseksi.

Tehtävä

  • Oletko itse pyrkinyt vaikuttamaan, osallistumaan tai tuomaan mielipiteesi kuuluviin median avulla? Voisitko ajatella tekeväsi niin? Jos saisit mahdollisuuden, minkälaisen viestin haluaisit välittää esimerkiksi Suomen päättäjille, idolillesi, koulusi henkilökunnalle tai vaikka jollekin suuryritykselle tai organisaatiolle?
  • Vaikuta johonkin sinulle tärkeään asiaan itsellesi mieluisalla ja luontevalla tavalla. Voit myös toimia yhdessä ystäväsi kanssa tai ryhmässä. Poimi vinkkejä vaikuttamiseen yllä olevasta johdantotekstistä.
  • Oletko itse törmännyt vaikuttavaan mediasisältöön? Muuttiko ystäväsi somepostaus mielipidettäsi jostain asiasta? Herättikö blogiteksti pohtimaan maailman tilaa? Motivoiko YouTube-video sinua treenaamaan? Mieti tapoja joilla sinuun on mediassa vaikutettu viime aikoina. Voit käyttää pohdintojesi tukena myös Miten meihin vaikutetaan -videota.

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi