Millainen selviytyjä olet?

Joskus elämä yllättää ja eteen voi tulla varoittamatta kriisitilanne. Toisinaan taas hektinen arki voi tuntua kuormittavalta. Myös digitaalinen media-arki ja sen loputtomat virikkeet voivat verottaa jaksamista. Samaan aikaan digitaaliset laitteet ja palvelut voivat tarjota tärkeitä keinoja arjessa tai kriiseissä selviytymiseen.

Ihmisillä on erilaisia tapoja purkaa kuormitusta ja käsitellä kriisejä. Erilaiset selviytymisen keinot auttavat sopeutumaan muutoksissa ja selviytymään hankalissa elämäntilanteissa. Joku palautuu ja selkeyttää ajatuksiaan juoksemalla, toinen etsii tietoa ja yrittää järkeillä. Jollekulle luontevin keino on jakaa asioita läheisilleen somessa.

Erilaisiin keinoihin on tärkeä tutustua, jotta voi tunnistaa itselleen sopivia tapoja. Mitä useampia selviytymisen keinoja ihminen osaa hyödyntää arjessaan, sitä paremmat valmiudet hänellä on selviytyä isommistakin kriiseistä.

Alla on esitelty erilaisia selviytyjiä. Pohdi, mitkä ovat sinulle luontevia tapoja palautua, selviytyä kuormittavista tilanteista tai selkeyttää ajatuksiasi. Millainen rooli erilaisilla medioilla on sinun jaksamisessasi ja selviytymisessäsi?

Fysiologisen selviytyjän tunnusmerkit

Olen fysiologinen selviytyjä

  • lenkkeilen tai ulkoilen
  • harrastan lempiliikuntalajejani
  • rentoudun ja palaudun
  • syön hyvin
  • nukun riittävästi

Oman kehon tarpeista huolehtiminen tukee myös psyykkistä hyvinvointia stressaavissa elämäntilanteissa tai arjen kuormituksessa. Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka unen määrä, ruokailut ja liikunta vaikuttavat ajatteluun, ongelmanratkaisuun tai tunteiden voimakkuuteen? Entä näkyykö median käyttösi siinä, miten nukut, syöt tai liikut? Inspiroiko hyvä musiikki ja motivoivat treenivideot liikkumaan vai johtaako somen selailu illalla myöhäiseen nukkumaanmenoon?

Erilaisia verkkosivuja ja sovelluksia voi käyttää unen ja liikunnan tukemiseen sekä rentoutumiseen. Esimerkiksi Smart Moves, Nuortennetti ja Fressis tarjoavat nuorille monipuolisia vinkkejä hyvinvoinnin edistämiseen. Entä mitä on rentoutuminen ASMR:n avulla? Ota selvää ja kokeile!

Älyllisen selviytyjän tunnusmerkit

Olen älyllinen selviytyjä

  • hankin asiasta lisätietoa
  • teen suunnitelmia
  • kirjoitan asioita muistiin
  • ratkaisen pulmia
  • teen listoja

Elämän solmukohtia voi avata myös järkeilemällä ja punnitsemalla tilanteen hyviä ja huonoja puolia. Monet digitaaliset sovellukset, kuten kalenterit, muistutukset, to do -listat tai välineet plussien ja miinusten listaamiseen tarjoavat apua arjen organisointiin.

Tiukan paikan tullen älyllistä selviytyjää voi auttaa myös asiaan perehtyminen ja tiedon hakeminen. Osaathan kuitenkin etsiä tietoa luotettavista lähteistä ja arvioida sen todenperäisyyttä? Tiedon kriittinen arviointi on tärkeä taito erityisesti verkossa, jossa sisältöä voi tuottaa kuka vain. On myös hyvä muistaa, että voimakkaiden tunteiden vallassa arvointikykymme usein heikkenee.

Lue vinkkejä luotettavan tiedon tunnistamiseen esimerkiksi Luotettavan somevaikuttajan käsikirjasta tai Sisältösekaannus-sivustolta. Tutustu myös Johanna Vehkoon Valheenpaljastaja-artikkeleihin, jotka tarjoavat vinkkejä mediasisältöjen kriittiseen tarkasteluun.

Luovan selviytyjän tunnusmerkit

Olen luova selviytyjä

  • etsin uusia tapoja toimia
  • käytän mielikuvitustani
  • ajattelen myönteisesti
  • kuuntelen itseäni
  • teen luovia asioita: kokkaan, piirrän, askartelen, nikkaroin

Kuormitusta tai epämääräistä tunnetilaa voi purkaa taiteen keinoin. Parhaimmillaan netti on loputon inspiraation lähde luovalle selviytyjälle! Hae rohkeasti ideoita maalaamiseen, musiikin tekemiseen, kirjoittamiseen, kuvaamiseen tai mikä ikinä on juuri sinun juttusi. Entä oletko kokeillut erilaisia digitaalisia sovelluksia, joilla voit ilmaista itseäsi luovasti ja päästää mielikuvituksen lentämään? Musiikin tekemistä voi kokeilla esimerkiksi GarageBandilla ja runoilua Runokone- tai Runorobotti-sivustoilla. Jos olet kiinnostunut videoiden tekemisestä, löydät tubetus- ja vloggausvinkkejä täältä. Entä pidätkö meemeistä? Voit halutessasi kokeilla tehdä niitä myös itse: esimerkiksi Adobe Spark on tähän tarkoitukseen sopiva työkalu!

Omien tuotosten jakaminen muille voi myös olla voimaannuttavaa. Esimerkiksi Nuortennetti ottaa vastaan ja julkaisee nuorten erilaisia mediatuotoksia. Voit myös halutessasi osallistua Nuortennetin tekemiseen.

Myös erilaiset mielikuvaharjoitukset voivat helpottaa luovan selviytyjän oloa: sulje silmäsi ja mieti vaikka lempipaikkaasi. Luo Pinterestiin kuvakollaasi omasta turvapaikastasi tai tee unelmakartta. Myönteinen sisäinen puhe kuten oma voimalause voi myös tukea vaikeassa tilanteessa. Tee itsellesi esimerkiksi juliste, puhelimen taustakuva tai huoneentaulu omasta voimalauseestasi Canvalla tuomaan energiaa hankaliin hetkiin.

Sosiaalisen selviytyjän tunnusmerkit

Olen sosiaalinen selviytyjä

  • vietän aikaa kavereiden kanssa
  • harrastan porukoissa
  • otan vastaan tukea ja
    tuen myös muita
  • jaan kokemuksiani muiden kanssa

Sosiaalisen selviytyjän oloa helpottaa, kun asioita voi pohtia ääneen ja jäsentää ajatuksiaan jollekulle läheiselle. Tuoko asioiden jakaminen somessa sinulle hyvää mieltä? Millaisissa tilanteissa koet, että ystävää olisi parempi nähdä kasvotusten?

Verkossa omia asioita voi puntaroida ja saada tukea myös anonyymisti. Suositussa nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa pääsee keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista nimettömästi ja luottamuksellisesti. Nyytin Chatissa keskustellaan nimettömästi ryhmässä muiden kanssa opiskelijoiden elämää koskevista aiheista. Myös MLL:n Nuortennetti tarjoaa luottamuksellista keskusteluapua niin puhelimessa kuin chatissakin nuorille, jotka haluavat jutella mieltä painavista asioista.

Tunteellisen selviytyjän tunnusmerkit

Olen tunteellinen selviytyjä

  • nauran, itken ja näytän tunteeni
  • kerron tunteistani
  • ilmaisen itseäni ja tunteitani taiteen keinoin: tanssin, soitan, maalaan, kirjoitan

Tunteelliselle selviytyjälle tunteiden ilmaiseminen on helppoa ja luonnollista. Itkut itketään ja naurut nauretaan. Annatko sinä tunteiden näkyä ja kuulua toisille vai käsitteletkö niitä mieluiten omassa rauhassa? Esimerkiksi Oivan harjoitukset voivat auttaa käsittelemään erilaisia tunteita ja ajatuksia, tunnistamaan sinulle tärkeitä asioita ja olemaan läsnä.

Myös digitaaliset mediat tarjoavat tapoja tunteiden ilmaisemiseen. Joillekin tunteiden ilmaiseminen tekstin, kuvan tai videon muodossa voi olla luontevampaa kuin kasvotusten. On kuitenkin hyvä muistaa, että verkossa tapahtuvassa vuorovaikutuksessa eleet, ilmeet ja tunteet eivät usein välity yhtä selkeästi kuin kasvotusten, mikä johtaa helpommin väärinymmärryksiin. Kannattaa siis kiinnittää huomiota selkeään kommunikointiin. Jos itsellä on epävarma olo, mitä toinen kommentillaan tarkoitti, kannattaa asiaa kysyä suoraan sen sijaan, että tekee tilanteesta omia tulkintoja.

Lue lisää ja nappaa kolme vinkkiä parempaan verkkovuorovaikutukseen!

Henkisen selviytyjän tunnusmerkit

Olen henkinen selviytyjä

  • haen turvaa ja toivoa uskonnosta, aatteista ja arvoista
  • pohdin elämän merkitystä
  • hiljennyn, mietiskelen, rukoilen, meditoin
  • olen läsnä

Digitaalinen arki tarjoaa paljon virikkeitä, minkä takia välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, auttaako median käyttö rentoutumaan ja palautumaan vai ylläpitääkö se vireystilaa, mikä kuormittaa entisestään. Pysähtyminen ja keskittyminen pelkästään hengitykseen voi olla tehokas tapa rauhoittua, jos tunteet ja ajatukset myllertävät.

Tietoisuustaitoharjoituksia tai rentoutumisen tapoja voi toteuttaa myös eri sovelluksien avulla. Aloita tutustumalla MIELI ry:n tai Oivan harjoituksiin. Myös Nyyti tarjoaa tietoa ja hyödyllisiä vinkkejä tietoisesta ja hyväksyvästä läsnäolosta.

Materiaali on tuotettu yhteistyössä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa.

Alkuperäinen materiaali löytyy MIELI ry:n sivulta: Millainen selviytyjä olen?

Tämä Mediakasvatusseuran materiaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Creative Commons -lisenssi

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi