ESIMERKKITILANNE 7

Kohtaat häiritsevää tai ahdistavaa mediasisältöä verkossa tai päädyt keskelle agressiiviseksi äityvää somekeskustelua.

Kuvituskuva: esimerkki ahdistavaan/kyseenalaiseen sisältöön törmäämisestä verkossa.

Ehdotuksia, kuinka toimia:

  • Ilmoita asiasta palvelun ylläpidolle.
  • Jos sinusta tuntuu, että keskustelussa on voinut tapahtua jotain laitonta tai olet nähnyt laitonta materiaalia (esimerkiksi seksuaalissävytteisiä kuvia lapsista, ääriajatteluun perustuvaa väkivaltaa ja terrorismia tai rasistisia rikoksia ja syrjintää), on asiasta hyvä ottaa kuvakaappaus ja ilmoittaa Poliisin Nettivinkkiin tai vinkata asiasta poliisille somessa. Voit myös pyytää jotain luotettavaa aikuista tekemään tämän puolestasi.
  • Poistu sivustolta tai sovelluksesta.
  • Jos häirintä kohdistuu sinuun, voit jättää rikosepäilyn Poliisin Nettivinkki-palveluun tai Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihjeeseen. Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palvelussa voit tehdä ilmoituksen (alle 18-vuotiaaseen kohdistuneesta) seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä tai seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista. Ilmoita matalalla kynnyksellä, sillä sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos. Jo se, että epäilet toimintaa laittomaksi, on peruste ilmoituksen jättämiselle.
  • Estä henkilöt, jotka julkaisevat häiritsevää sisältöä.
  • Pyri keskustelemaan asiasta jonkun turvallisen aikuisen kanssa tai keskustele asiasta Sekasin-chatissa, Netarissa, RIKUchatissa tai MLL:n Nuortennetissä.

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi