ESIMERKKITILANNE 6
Ystävääsi kiusataan verkossa: Häntä ei hyväksytä ryhmiin, häntä nöyryytetään ja pilkataan somessa. Hänestä levitetään myös perättömiä juoruja.
Ehdotuksia, kuinka toimia:
- Tue ystävääsi, äläkä lähde mukaan kiusantekoon. Jo se, että seisot kaverisi rinnalla, toteat ilkeyksien olevan perättömiä ja oikaiset valheellisia juoruja voi lieventää kiusanteon aiheuttamaa harmia ja kaverisi mielipahaa. Pidä siis kaverisi puolia ja tue häntä tilanteessa parhaasi mukaan.
- Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle. Jos kiusaaminen tapahtuu koulussa tai liittyy koulun toimintaan, on tärkeää kertoa asiasta aikuiselle (esimerkiksi opettajalle tai kuraattorille) myös koulun sisällä.
- Jos näet verkkopalvelussa perättömiä juoruja, pilkkaavia, uhkailevia tai aggressiivisia kommentteja tai viestejä, ilmoita asiasta palvelun ylläpidolle.
- Tallenna kiusaamistilanne esimerkiksi kuvakaappauksella. Huom! Kuvakaappauksessa on hyvä näkyä aikaleima sekä viestittelijän profiilin URL-linkki. Profiilin URL-linkin voi tallentaa esimerkiksi Instagramissa profiilisivun oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta, jossa näkyy kolme pistettä. URL-linkin avulla profiili löytyy myöhemminkin, vaikka nimimerkki muuttuisi.
- Neuvo ystävääsi ottamaan tarvittaessa yhteys poliisiin, sillä esimerkiksi perättömien juorujen levittäminen voi olla kunnianloukkaus. Lue aiheesta lisää: Milloin kiusaaminen on rikos?