ESIMERKKITILANNE 4

Joku on kaapannut sometilisi tai luonut sinusta feikkiprofiilin.

Kuvituskuva: esimerkki feikkiprofiilista.

Ehdotuksia, kuinka toimia:

  • Jos epäilet sometilisi kaappaamista, yritä palauttaa tilisi ja vaihtaa salasanasi.
  • Ota yhteyttä kyseisen palvelun ylläpitoon ja kerro tilanteesta. Yritä selvittää tilannetta yhdessä ylläpidon tai luotettavan aikuisen kanssa. Huom! Esimerkiksi Instagramista ja TikTokista löytyy asiattomien sisältöjen raportointiin toiminto, jolla ylläpitoon voi ottaa helposti yhteyttä.
  • Pyydä valeprofiilien tai valheellisten viestien poistoa sosiaalisen median palveluista, internetin hakukoneista ja tarvittaessa muista palveluista tai rekistereistä. Rekistereitä voi olla esimerkiksi jäsenistään tietoa keräävillä yhdistyksillä ja järjestöillä tai asiakkailleen uutiskirjeitä, tiedotteita ja tarjouksia lähettävillä verkkokaupoilla.
  • Jos saat outoja yhteydenottoja tuntemattomilta, älä vastaa viesteihin. Tarvittaessa voit estää kyseiset henkilöt.
  • Voit kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle ja saada keskusteluapua Sekasin-chatissa, Netarissa, RIKUchatissa tai MLL:n Nuortennetissä.
  • Jos epäilet identiteettivarkautta, tutustu Rikosuhripäivystyksen (RIKU) ohjeisiin ja toimi ohjeiden mukaan: Miten voin suojautua identiteettivarkaudelta ja vähentää siitä koituvien muiden rikosten riskejä? Lue lisää aiheesta myös täältä: Asiakastieto: 7 merkkiä siitä, että olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi. Identiteettivarkaudessa on kyse tilanteesta, jossa esiinnytään toisen henkilöllisyydellä esimerkiksi somessa tai tehdään toisen nimissä vaikkapa verkkokauppaa.
  • Ota yhteys RIKUun ja ilmoita asiasta tarvittaessa poliisille.
  • Ilmoita tarvittaessa Kyberturvallisuuskeskukselle tietoturvaloukkauksesta. Lisätietoja tietoturvaloukkauksesta löydät täältä.
  • Jos feikkiprofiili halventaa tai nöyryyttää sinua tai sen avulla levitetään henkilökohtaisia kuviasi tai tietojasi, tekoon saattaa yhdistyä identiteettivarkauden lisäksi muita rikoksia kuten kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. On tärkeää, että ilmoitat asiasta poliisille pikimmiten.

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi