ESIMERKKITILANNE 3

Joku kommentoi ilkeästi tai asiattomasti kuviasi ja videoitasi somessa.

Kuvituskuva: esimerkki ilkeästä kommentoinnista sosiaalisessa mediassa.

Ehdotuksia, kuinka toimia:

  • Pyydä henkilöä lopettamaan.
  • Blokkaa henkilö.
  • Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.
  • Voit myös kertoa asiasta tai pyytää neuvoja esimerkiksi Sekasin-chatissa, Netarissa, RIKUchatissa tai MLL:n Nuortennetissä.
  • Tallenna tapahtunut esimerkiksi kuvakaappauksella. Huom! Kuvakaappauksessa on hyvä näkyä viestin aikaleima sekä viestittelijän profiilin URL-linkki. Profiilin URL-linkin voi tallentaa esimerkiksi Instagramissa profiilisivun oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta, jossa näkyy kolme pistettä. URL-linkin avulla profiili löytyy myöhemminkin, vaikka nimimerkki muuttuisi.
  • Jos toiminta on somepalvelun sääntöjen vastaista, ilmoita asiasta ylläpidolle. Huom! Esimerkiksi Instagramista ja TikTokista löytyy asiattomien sisältöjen raportointiin toiminto, jolla ylläpitoon voi ottaa helposti yhteyttä.
  • Jos epäilet, että toiminta on laitonta, ota yhteys poliisiin. Laittomasta toiminnasta on kyse esimerkiksi silloin, kun kommentit halventavat tai vahingoittavat sinua. Jos sinua nimitellään tai haukutaan, voi olla kyse kunnianloukkauksesta. Kiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Jo pelkkä uhkailu on rikos. Vinkin jättäminen ei ole vielä rikosilmoitus, joten jätä poliisille vihje matalalla kynnyksellä!

    Muista, että ilkeä kommentointi verkossa on hyvin yleistä. Älä anna kommenttien pilata päivääsi tai romuttaa itsetuntoasi. Tärkeää on, ettet jää asian kanssa yksin – apua ja tukea on saatavilla!

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi