ESIMERKKITILANNE 2

Kuvasi tai tietosi leviävät verkossa ilman lupaasi. Kaverisi on esimerkiksi julkaissut videon sinusta vasten tahtoasi tai löydät yhteystietojasi paikasta, jonne et ole niitä itse lisännyt.

Kuvituskuva: esimerkki omien kuvien hallitsemattomasta leviämisestä verkossa.

Ehdotuksia, kuinka toimia:

  • Ota kuvakaappaus tai ota muulla tavoin talteen sinusta levinneet materiaalit todistusaineistoksi, jos tilanne vaatii esimerkiksi rikosilmoituksen teon. Huom! Jos levinnyt tieto on alaston- tai seksuaalissävytteinen kuvasi, kerro asiasta luotettavalle aikuiselle ja ilmoittakaa asiasta esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palveluun tai suoraan poliisille. Voit tehdä ilmoituksen myös ilman aikuista.
  • Jos ystäväsi on levittänyt sinua koskevaa sisältöä somessa, pyydä häntä poistamaan kyseiset julkaisut. Kerro selkeästi tapahtuneen loukanneen sinua sekä toivovasi, ettei tilanne enää toistu.
  • Pyydä levinneiden tietojesi tai kuviesi poistamista sosiaalisen median palveluista, internetin hakukoneista ja muista palveluista sekä rekistereistä, joihin ne ovat mahdollisesti levinneet. Rekistereitä voi olla esimerkiksi jäsenistään tietoa keräävillä yhdistyksillä ja järjestöillä tai asiakkailleen uutiskirjeitä, tiedotteita ja tarjouksia lähettävillä verkkokaupoilla.
  • Ota yhteyttä palvelun tai palveluiden ylläpitoon ja kerro tilanteestasi. Yritä selvittää ylläpidon tai turvallisen aikuisen kanssa, miksi ja miten tietosi ovat päässeet leviämään.
  • Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten huoltajallesi, nuorisotyöntekijälle tai opettajalle. Myös luotettava ja hyvä ystävä voi tukea sinua sekä auttaa tilanteessa.
  • Ota tarvittaessa yhteys Rikosuhripäivystykseen (RIKU). Ilmoita asiasta tarvittaessa myös poliisille.
  • Ilmoita tarvittaessa Kyberturvallisuuskeskukselle tietoturvaloukkauksesta. Lisätietoja tietoturvaloukkauksesta löydät täältä.

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi