ESIMERKKITILANNE 1
Tuntematon tai puolituttu lähestyy sinua innokkaasti somessa.
Hän vaikuttaa olevan erityisen kiinnostunut sinusta ja tekemisistäsi.
Sinua alkaa pian arveluttaa.
Ehdotuksia, kuinka toimia:
- Mieti, kuka tämä tyyppi on ja mitä tietoa sinulla hänestä on. Mieti henkilön motiiveja: Miksi hän käyttäytyy innokkaasti? Onko hänellä taka-ajatuksia? Entä millainen olo sinulle viestittelystä tulee? Missä tahansa tilanteessa sinulla on oikeus lopettaa viestittely ja poistua epämukavasta keskustelusta sanomatta tai selittelemättä mitään.
- Mieti, olisiko sinulla syytä blokata kyseinen henkilö tai estää häntä laittamasta sinulle viestejä.
- Ota kuvakaappaukset häiritsevistä tai epäilyttävistä viesteistä ja näytä ne luotettavalle aikuiselle. Kuvakaappaus toimii myös todistusaineistona poliisille, jos tilanne jatkuu tai muuttuu hankalaksi. Huom! Kuvakaappauksessa on hyvä näkyä viestin aikaleima. Se kertoo, milloin viesti on vastaanotettu. Kannattaa ottaa talteen myös viestittelijän profiilin URL-linkki. Profiilin URL-linkin voi tallentaa esim. Instagramissa profiilisivun oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta, jossa näkyy kolme pistettä. URL-linkin avulla profiili löytyy myöhemminkin, vaikka nimimerkki muuttuisi.
- Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle, vaikka tilanne olisi jo ohi. Turvallinen aikuinen voi olla vaikkapa huoltajasi, nuorisotyöntekijä tai opettaja. Aikuinen voi puuttua tilanteeseen ja tukea sinua. Jos asian puheeksi ottaminen tuntuu vaikealta, voit käyttää apuna esimerkiksi Nuortennetin Huoli puheeksi -lomaketta. Myös luotettava ja hyvä ystävä voi tukea sinua sekä auttaa sinua tilanteessa eteenpäin.
- Keskusteluapua ja neuvoja saat esimerkiksi
Sekasin-chatissa, Netarissa, RIKUchatissa tai MLL:n nuortennetissä. - Voit myös kysyä neuvoa poliisilta somessa tai puhelimitse poliisin neuvontapalvelussa nrossa 0295 419 800 (arkisin klo 8–16.15).
- Voit jättää rikosepäilyn Poliisin Nettivinkki-palveluun tai ilmoittaa asiasta Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palvelussa. Vihjeen jättäminen ei ole vielä rikosilmoitus; voit ilmoittaa tapahtuneesta matalalla kynnyksellä.
- Jos epäilet rikosta, tee mahdollisimman rikosilmoitus poliisille. Rikosilmoitus kannattaa tehdä yhdessä aikuisen kanssa.
- Jos henkilö pyytää tai lähettää itse seksuaalisia viestejä, kuvia tai videoita, ilmoita tapahtumasta välittömästi myös palvelun ylläpidolle. Huom! Jos näin tapahtuu ja olet alle 16-vuotias, teko ylittää lapsen seksuaalisen hyväksikäytön (eli rikoksen) rajan hyvin herkästi. Seksuaalisesta ahdistelusta on tärkeää ilmoittaa poliisille, sillä samat tekijät saattavat ahdistella usein myös muita nuoria. Et siis suojele ainoastaan itseäsi vaan myös muita! Houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin on joskus vaikea tunnistaa. Siksi kaikista ahdistavilta tai epäilyttäviltä tuntuvista yhteydenotoista kannattaa kertoa turvalliselle aikuiselle ja tarvittaessa poliisille tai jättää esimerkiksi ilmoitus Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihjeeseen.
Muista vielä, että kuka tahansa voi joutua rikoksen uhriksi. Tapahtunut ei ole sinun syysi eikä tilanteessa ole mitään hävettävää. Yksin ei tarvitse selvitä, joten muista hakea apua ja tukea – sitä on saatavilla!