DIGITURVATAULUT

Vinkkejä digiturvallisempaan media-arkeen

Digiturvataulut tarjoavat vinkkejä digiturvallisempaan arkeen ja kokoavat yhteen tärkeimmät digiturvallisuuteen liittyvät asiat, joihin jokaisen verkossaliikkujan kannattaa tutustua.

Opettajat voivat hyödyntää tauluja opetuksessa, mutta ne tarjoavat
myös sellaisenaan arvokasta tietoa digiturvataitoihin liittyen, joten nuoret voivat tutustua ja perehtyä taulujen sisältöihin myös itsenäisesti.

Ennakoi

Digitaalisissa ympäristöissä voit törmätä uhkaaviin ja hankaliin tilanteisiin, joihin et aina voi itse vaikuttaa. On kuitenkin olemassa joukko yksinkertaisia keinoja ja varotoimia, joiden avulla voit suojella yksityisyyttäsi sekä minimoida riskit joutua keskelle hankaluuksia.

Vinkkejä digiturvallisempaan arkeen voit poimia oheisesta Ennakoi-digiturvataulusta. Voit ladata materiaalin itsellesi kuvan alta löytyvästä painikkeesta.

Kanna vastuusi

Jokainen meistä voi omilla teoillaan ja toimillaan vaikuttaa vallitsevaan nettikulttuuriin. Kiinittämällä huomiota omaan viestintätyyliisi ja toimintaasi voit olla mukana rakentamassa verkosta parempaa ja turvallisempaa ympäristöä sekä itsellesi että muille!

Vinkkejä hyvän nettikulttuurin edistämiseen voit poimia Kanna vastuusi -digiturvataulusta. Voit ladata materiaalin itsellesi kuvan alta löytyvästä painikkeesta.

Muista

Digitaalisessa mediassa piilee monia vaaranpaikkoja, joihin kuka tahansa saattaa tahtomattaan joutua. Kun sattuu ja tapahtuu, ei tilanteeseen kannata jäädä yksin murehtimaan.

Muista-digiturvataulusta löydät tärkeitä digiturvallisuuteen liittyviä asioita, jotka sinun on hyvä painaa mieleesi hankalien tilanteiden varalle. Voit ladata materiaalin itsellesi kuvan alta löytyvästä painikkeesta.

Tämä Mediakasvatusseuran materiaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Creative Commons -lisenssi

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi