APUA JA TUKEA

Vinkkipankki nuorille

Muistathan, että sinun ei tarvitse selvitä yksin. Tukea on saatavilla, eikä mitään hävettävää ole. Ota siis rohkeasti yhteyttä tahoihin, jotka tarjoavat apua arjen hankaliin hetkiin.

Sekasin-chat on 12–29-vuotiaille nuorille tarkoitettu verkkotuen palvelu, jossa voit jutella kaikista mieltä painavista asioista luottamuksella. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä: maanantaista perjantaihin klo 09–00 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 15–00. Sekasin247-sivustolla tarjotaan lisäksi tietoa erilaisista mielenterveyden vaikeuksista sekä ohjataan apua tarjoaviin tahoihin. Sekasin toimii myös Facebookissa, Instagramissa, Discordissa ja Snapchatissa.

Rikosuhripäivystys RIKU tarjoaa rikoksen uhriksi joutuneille, heidän läheisilleen tai rikosasiassa todistaville tukea ja neuvontaa. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

RIKUchat on helppo ja nopea palvelu, jossa kuka tahansa voi kysyä apua rikosuhriasioissa. Chat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17–19. Tukea ja neuvoja voi kysyä niin rikoksen uhri, uhrin läheinen, rikosasiassa todistava kuin kuka tahansa tapahtunutta pohtimaan jäänyt henkilö.

Netari – nuorisotalo netissä on Pelastakaa Lasten ylläpitämä palvelukokonaisuus, joka tarjoaa nuorille turvallisia yhteisö-, ohjaus- ja neuvontapalveluita.

Pelastakaa lapset ry:n Nettivihjeen kautta voi tehdä ilmoituksen laittomaksi epäillystä (lapseen tai nuoreen) kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä tai lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista. Ilmoitukset voit tehdä matalalla kynnyksellä, sillä ilmoittajan ei tarvitse tietää, onko kyseessä rikos.

Sua varten somessa on matalan kynnyksen taho, jonne voi ottaa yhteyttä, jos on kokenut seksuaalista häirintää tai seksuaaliväkivaltaa. Toiminnan kohteenva ovat 8–21-vuotiaat lapset ja nuoret. Tiimi päivystää joka arkipäivä Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa.

MLL:n Nuortennetistä löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja tukea nuorille erilaisissa elämäntilanteissa. Nuortennetin chatissa nuoret voivat jutella asioista luottamuksellisesti MLL:n ammattilaisten kanssa. Yhteyden MLL:n luotettaviin, vaitiolovelvollisiin aikuisiin saa myös Nettikirjepalvelun sekä maksuttoman Lasten ja nuorten puhelimen kautta. Lasten ja nuorten puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä.

Jos tuntuu vaikealta kertoa huolestasi aikuiselle, voit käyttää Nuortennetin Huoli puheeksi -lomaketta.

Poliisin Nettivinkki on palvelu, jossa voi jättää kiireettömästi nettivinkin epäilyttävästä toiminnasta verkossa. Toiminta voi liittyä esimerkiksi sisältöihin, aineistoon tai toimintaan.

Suomi.fi-palvelusta löytyy ohjeita tietovuodon tai tietomurron kohteeksi joutuneille. Vastaamalla lomakkeella oleviin kysymyksiin, palvelu tarjoaa juuri tilanteeseen sopivia ohjeita ja palveluita.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, jonka tehtävä on edistää yhdenvertaisuutta ja puuttua syrjintään. Valtuutetun puoleen voi kääntyä, jos epäilee kohdanneensa syrjintää. Yhdenvertaisuusvaltuutettu antaa neuvoja ja ohjeita sekä auttaa syrjintäepäilyn selvittämisessä. Tarvittaessa valtuutettu ryhtyy toimenpiteisiin syrjinnän uhrin oikeusturvan takaamiseksi.

Someturva tarjoaa oikeudellista ja psykologista apua somen ongelmatilanteisiin (maksullinen).

Kuluttajaliiton Huijarit kuriin -hanke keskittyy nettihuijausten ennaltaehkäisyyn ja huijausten uhrien tukemiseen. Palveluun voivat ottaa yhteyttä sekä digihuijausten uhreiksi joutuneet että heidän läheisensä. Saatavilla on puhelinneuvontaa digihuijauksiin liittyen sekä chat-neuvontaa verkko- ja mobiilihuijauksiin liittyen.

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi