Nuoren digiturvataidot
Digitaalinen media on tärkeä osa monen nuoren elämää. Median tarjoamien kiinnostavien sisältöjen ja kiehtovien mahdollisuuksien lisäksi median käyttöön liittyy myös ikäviä lieveilmiöitä ja uhkia, joista on tärkeä olla tietoinen.
Ikävien ilmiöiden välttäminen ja turvallinen mediaympäristöissä liikkuminen edellyttää riittäviä digiturvataitoja, eli kykyä tunnistaa ja ennakoida uhkaavia tilanteita ja asiatonta käytöstä sekä taitoa toimia erilaisissa omaa hyvinvointia tai turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa verkossa. On tärkeä muistaa, että meistä jokaisella on oikeus koskemattomuuteen ja loukkaamattomuuteen – myös digitaalisissa ympäristöissä.
Alle on koottu erilaisia esimerkkitilanteita, joita nuoret saattavat digitaalista mediaa käyttäessään kohdata. Esimerkkien yhteyteen on kerätty ehdotuksia, kuinka tilanteissa voi toimia.
Tärkeä huomio! Ohjeet ovat yleisluontoisia. On tärkeä muistaa, että jokainen tilanne on erilainen ja jokainen nuori käsittelee ja kohtaa asiat eri tavoin.
Ohjeet opettajalle:
Anna opiskelijoiden pohtia ensin yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä, kuinka he esimerkkitilanteissa toimisivat. Tämän jälkeen voitte pohtia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja yhdessä. Käykää lopuksi yhdessä läpi tässä materiaalissa esitetyt ehdotukset tilanteiden ratkaisemiseksi. Materiaalia voi hyödyntää opetuksessa myös muilla tavoin.
Huom! Muista kuitenkin, ettei ole nuoren edun mukaista, että hän kertoo esimerkiksi kokemastaan seksuaaliväkivallasta ryhmätilanteessa. Tällaisessa tilanteessa opettajan tulee ohjata keskustelua niin, että nuori pääsee kertomaan kokemastaan turvallisessa ympäristössä luotettavalle aikuiselle myöhemmin ryhmätilanteen ulkopuolella.
Sivun lopusta löytyvät linkit Apua ja tukea -vinkkipankkiin sekä Digiturvatauluihin, joihon opiskelijoiden kannattaa myös tutustua.