Nuoren digiturvataidot

Digitaalinen media on tärkeä osa monen nuoren elämää. Median tarjoamien kiinnostavien sisältöjen ja kiehtovien mahdollisuuksien lisäksi median käyttöön liittyy myös ikäviä lieveilmiöitä ja uhkia, joista on tärkeä olla tietoinen.

Ikävien ilmiöiden välttäminen ja turvallinen mediaympäristöissä liikkuminen edellyttää riittäviä digiturvataitoja, eli kykyä tunnistaa ja ennakoida uhkaavia tilanteita ja asiatonta käytöstä sekä taitoa toimia erilaisissa omaa hyvinvointia tai turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa verkossa. On tärkeä muistaa, että meistä jokaisella on oikeus koskemattomuuteen ja loukkaamattomuuteen – myös digitaalisissa ympäristöissä.

Alle on koottu erilaisia esimerkkitilanteita, joita nuoret saattavat digitaalista mediaa käyttäessään kohdata. Esimerkkien yhteyteen on kerätty ehdotuksia, kuinka tilanteissa voi toimia.

Tärkeä huomio! Ohjeet ovat yleisluontoisia. On tärkeä muistaa, että jokainen tilanne on erilainen ja jokainen nuori käsittelee ja kohtaa asiat eri tavoin.

Ohjeet opettajalle:

Anna opiskelijoiden pohtia ensin yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä, kuinka he esimerkkitilanteissa toimisivat. Tämän jälkeen voitte pohtia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja yhdessä. Käykää lopuksi yhdessä läpi tässä materiaalissa esitetyt ehdotukset tilanteiden ratkaisemiseksi. Materiaalia voi hyödyntää opetuksessa myös muilla tavoin.

Huom! Muista kuitenkin, ettei ole nuoren edun mukaista, että hän kertoo esimerkiksi kokemastaan seksuaaliväkivallasta ryhmätilanteessa. Tällaisessa tilanteessa opettajan tulee ohjata keskustelua niin, että nuori pääsee kertomaan kokemastaan turvallisessa ympäristössä luotettavalle aikuiselle myöhemmin ryhmätilanteen ulkopuolella.


Sivun lopusta löytyvät linkit Apua ja tukea -vinkkipankkiin sekä Digiturvatauluihin, joihon opiskelijoiden kannattaa myös tutustua.

Kuvituskuva: esimerkki ahdistavasta ja häiritsevästä viestintätilanteesta sosiaalisessa mediassa.

Tilanne 1: Tuntematon tai puolituttu lähestyy sinua innokkaasti somessa. Hän vaikuttaa olevan erityisen kiinnostunut sinusta ja tekemisistäsi. Sinua alkaa pian arveluttaa.

Miten toimisit?

Kuvituskuva: esimerkki omien kuvien hallitsemattomasta leviämisestä verkossa.

Tilanne 2: Kuvasi tai tietosi leviävät verkossa ilman lupaasi. Kaverisi on esimerkiksi julkaissut videon sinusta vasten tahtoasi tai löydät yhteystietojasi paikasta, jonne et ole niitä itse lisännyt.

Miten toimisit?

Kuvituskuva: esimerkki ilkeästä kommentoinnista sosiaalisessa mediassa.

Tilanne 3: Joku kommentoi ilkeästi tai asiattomasti kuviasi ja videoitasi somessa.

Miten toimisit?

Kuvituskuva: esimerkki feikkiprofiilista.

Tilanne 4: Joku on kaapannut sometilisi tai luonut sinusta feikkiprofiilin.

Miten toimisit?

Kuvituskuva: esimerkki verkkohuijauksesta ja rahojen menettämisestä.

Tilanne 5: Joudut nettihuijauksen kohteeksi. Ostit esimerkiksi verkosta jotain, mutta ostoksistasi ei kuulu mitään. Rahat tililtäsi ovat kuitenkin hävinneet.

Miten toimisit?

Kuvituskuva: esimerkki verkkokiusaamistilanteesta.

Tilanne 6: Ystävääsi kiusataan verkossa: häntä ei hyväksytä ryhmiin, häntä nöyryytetään ja pilkataan somessa. Hänestä levitetään myös perättömiä juoruja.

Miten toimisit?

Kuvituskuva: esimerkki ahdistavaan/kyseenalaiseen sisältöön törmäämisestä verkossa.

Tilanne 7: Kohtaat häiritsevää tai ahdistavaa mediasisältöä verkossa tai päädyt keskelle agressiiviseksi äityvää somekeskustelua.

Miten toimisit?

Kuvituskuva: esimerkki tilanteesta, jossa kaksi henkilöä saa erilaista kohtelua sosiaalisessa mediassa.

Tilanne 8: Sinua kohdellaan verkossa eri tavalla kuin toisia esimerkiksi sukupuolesi, ikäsi, mielipiteesi tai terveydentilasi vuoksi.

Miten toimisit?

Apua ja tukea

Vinkkipankki nuorille

Ethän jää yksin ongelmiesi kanssa? Vinkkipankista löydät juttukumppaneita sekä tukea ja apua tarjoavia tahoja, joihin voit ottaa yhteyttä tilanteessa kuin tilanteessa!

Digiturvataulut

Vinkkejä digiturvallisempaan media-arkeen

Digiturvataulut tiivistävät yhteen olennaisimmat digiturvallisuuteen liittyvät asiat, joihin jokaisen verkossaliikkujan kannattaa tutustua.

Materiaali on osa Opetushallituksen rahoittamassa Digihyvinvoinnin jäljillä -hankkeessa (2020–2021) tuotettua Mediataidot hyvinvoinnin tukena -materiaalipakettia. Materiaalipakettiin kuuluu neljä digitaaliseen hyvinvointiin keskittyvää materiaalikokonaisuutta.

Mediataidot hyvinvoinnin tukena
© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi