MONILUKUTAITOA VAHVISTAMASSA -TYÖPAJAMALLIT
Monilukutaitoa vahvistamassa -työpajoissa keskitytään nuorten monilukutaidon monipuoliseen vahvistamiseen. Työpajoja on yhteensä viisi, joista jokaisella on oma teemansa.
Jokaisessa työpajassa on yksi lämmittelyharjoitus sekä 3–4 teemaan liittyvää tehtävää, joissa työskennellään pääsääntöisesti pienryhmissä tai pareittain. Jotkut tehtävistä soveltuvat myös yksin työskentelyyn. Kunkin työpajamateriaalin lopusta löytyy myös jäähdyttelyosio, jota työpajan vetäjä voi hyödyntää, kun on aika vetää yhteen työpajan kokonaisantia ja kerrata opittua.
Työpajan rakenne voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
- Lämmittely (15 min)
- 2 –3 tehtävää (2–3 x 45 min)
- Jäähdyttely (15 min)
Materiaaleista löytyvillä lisätehtävillä voi korvata yksittäisiä tehtävä tai täydentää työpajaa. Työpajamateriaalien loppuun on myös kerätty muutamia hyödyllisiä linkkejä, joista työpajan vetäjä voi hakea halutessaan lisää tietoa ja tukea.
Materiaalit on suunniteltu etenkin ammatillisten opettajien työn tueksi erityisesti YTO-aineisiin. Työpajojen harjoitukset sopivat kuitenkin myös nuorisotyöhön sekä yläkouluihin.
Tunnista disinformaatio
INFORMAATIOLUKUTAITO
Työpajassa opitaan yhdessä, mitä disinformaatio, misinformaatio ja valeuutiset ovat sekä harjoitellaan mediasisältöjen luotettavuuden arviointia.
Hyvän somekäytöksen perusteet
SOSIAALINEN MEDIA JA VUOROVAIKUTUS
Työpajassa harjoitellaan vuorovaikutustaitoja, pohditaan puhelimen käyttöä eri tilanteissa sekä sitä, mitä on hyvä ja asiallinen someviestintä.
Tarinoiden ja kuvien vaikutus
KUVANLUKUTAITO JA TUOTTAMINEN
Työpajassa perehdytään erilaisiin vaikuttamisen keinoihin, pohditaan videoiden tarinallisuutta sekä somekuvien luomia mielikuvia ja tulkinnallisuutta.
Nuorilla on asiaa!
OSALLISTUMINEN JA VAIKUTTAMINEN
Työpajassa harjoitellaan osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja sekä vahvistetaan nuorten uskoa omiin mahdollisuuksiin muuttaa maailmaa.
Turvallisesti verkossa
TURVALLISUUS DIGIYMPÄRISTÖISSÄ
Työpajassa pyritään vahvistamaan nuorten taitoja liikkua ja toimia turvallisesti nykypäivän digitaalisissa ympäristöissä.
Ammatilliset opettajat ovat osallistuneet työpajojen kehittämiseen muun muassa pilotoimalla työpajoja niiden suunnitteluvaiheessa.
Voit antaa meille vapaata palautetta työpajoista ja ehdottaa kehittämisideoita halutessasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: mediakasvatus@mediakasvatus.fi
Tämä materiaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Materiaali on tuotettu Mediakasvatusseuran Monilukutaitoa vahvistamassa -hankkeessa, joka on rahoitettu Opetushallituksen Lukuliike-ohjelmasta.