Tutkimusmatka tulevaisuuden mediataitoihin
oppimateriaaleja toisen asteen ja yläkoulun opettajille
Tutkimusmatka tulevaisuuden mediataitoihin -materiaalipaketti tarjoaa työkaluja ja valmiita opetuksessa hyödynnettäviä sisältöjä erityisesti kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeiden mediataitojen vahvistamisen tueksi. Materiaalit on suunnattu ensisijaisesti toisen asteen ja yläkoulun opettajille, mutta ovat vapaasti myös muiden kasvatus- ja opetustyötä tekevien käytössä. Kokonaisuus on tuotettu Tutkimusmatka mediataitoihin – tämän päivän mediailmiöistä huomisen mediataitoja -hankkeessa.
Materiaalipaketin rakenne
Materiaalit on jaettu neljään osioon:
- Sosiaalinen kestävyys ja kriittinen medialukutaito digitaalisissa ympäristöissä
- Kulttuurinen kestävyys ja yhdenvertaisuus digiyhteiskunnassa
- Ekologinen kestävyys ja vastuullinen digiteknologian käyttö
- Taloudellinen kestävyys ja datatalous digiyhteiskunnassa
Paketista löydät muun muassa infograafeja, tietoiskumaisia sisältöjä, pelillisiä harjoituksia ja pohdintatehtäviä. Kokonaisuutta on täydennetty hankkeessa tuotettuun koulutukseen osallistuneiden opettajien tehtävävinkeillä, jotka tarjoavat konkreettisia ideoita ja harjoituksia kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeiden mediataitojen vahvistamiseen.
Inspiroivia ja oivallusrikkaita hetkiä materiaalien parissa!
Sosiaalinen kestävyys ja kriittinen medialukutaito digitaalisissa ympäristöissä
MATERIAALIT
Työkaluja kriittisen medialukutaidon ja sosiaalista kestävyyttä edistävien taitojen vahvistamiseen. Sisällöt on tehty yhteistyössä Critical-hankkeen kanssa.
Kognitiivisia vinoumia -infograafi
Materiaali esittelee joukon yleisiä kognitiivisia vinoumia sekä havainnollistaa, kuinka oma mielemme saattaa johdatella meitä joskus harhaan.
Verkkosisältöjen kriittisen arvioinnin työkalu
Konkreettinen opetuksessa hyödynnettävä työväline erilaisten tietoa tarjoavien nettisisältöjen kriittiseen tarkasteluun.
Tutkimusmatka tunteisiin -työkalu
Materiaali tarjoaa tukea tunnetaitojen vahvistamiseen sekä oman maailmankuvan ja käytöksen tarkasteluun erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa.
”Meille kaikille on tärkeää tunnistaa mediavaikuttaminen omassa arjessamme, koska informaatiosekaannus murentaa demokratiaa lähes huomaamatta ja pienin palasin.”
Reijo Kupiainen
CRITICAL-hankkeen asiantuntija, tulevaisuuden tekstitaitojen tutkimusryhmän tutkija sekä mediakasvatuksen ja medialukutaidon yliopistonlehtori
Kulttuurinen kestävyys ja yhdenvertaisuus digiyhteiskunnassa
MATERIAALIT
Työkaluja mediamaailman kriittiseen tarkasteluun sekä vinkkejä median voimaannuttavaan ja omaa hyvinvointia tukevaan käyttöön. Osion sisällöt on tehty yhteistyössä Ujuni Ahmedin kanssa.
Tutkimusmatka median representaatioihin
Työkalu mediarepresentaatioiden kriittiseen tarkasteluun.
Media minuuden vahvistajana
Materiaali tarjoaa vinkkejä ja inspiraatiota median voimaannuttavaan sekä omia päämääriä ja hyvinvointia palvelevaan käyttöön.
”Media määrittelee ihmisten olemassaoloa tuomalla heitä näkyväksi. Jättämällä näkymättömäksi tiettyjä ihmisryhmiä, kiellämme heidän olemassaoloa.”
Ujuni Ahmed
Ihmisoikeusasiantuntija ja Kansallisteatterin kotikirjailija
Ekologinen kestävyys ja vastuullinen digiteknologian käyttö
MATERIAALIT
Vinkkejä ja opetussisältöjä, jotka opastavat vastuullisempaan median ja digiteknologian käyttöön. Sisällöt on tuotettu yhteistyössä Eetti ry:n kanssa.
Vastuullisen kuluttajan elektroniikkaopas
Opasmateriaali tiedostavampaan ja vastuullisempaan elektroniikan käyttöön.
Millainen median kuluttaja olet?
Materiaali tarjoaa käytännöllisiä vinkkejä vastuullisempaan media-arkeen sekä tukea oman mediasuhteen tarkasteluun.
”Moni miettii vaatteiden vastuullisuutta, mutta medialaitteisiin liittyy ihan samoja ja jopa vakavampia eettisiä ja ekologisia ongelmia. Median ja teknologian käytön vastuullisuuskysymykset on tärkeää tuoda osaksi mediakasvatusta.”
Minna Laakso
Globaalikasvatuksen asiantuntija / Eetti ry
Taloudellinen kestävyys ja datatalous digiyhteiskunnassa
MATERIAALIT
Työkaluja, jotka vahvistavat ymmärrystä yksilön digioikeuksista, oman datan arvosta, digijalanjäljestä sekä datatalouden toimintaperiaatteista. Sisällöt on tuotettu yhteistyössä Sitran kanssa.
Oman datan jäljillä
Pieniä harjoituksia ja tehtäviä sekä konkreettisia vinkkejä sisältävä pelillinen materiaali vahvistaa ymmärrystä datatalouden toiminnasta, datankeruusta ja yksityisyydestä.
Tutkimusmatka reilumpaan datatalouteen
Tietoa ja täsmävinkkejä datatalouden toiminnasta, yksilön digioikeuksista ja omien tietojen suojaamisesta.
”Ihmisten valmiuksia tarkastella digipalveluja kestävästi ja ymmärrystä yksilöille kuuluvasta itsemääräämisoikeudesta netissä tulee vahvistaa. Näin päästään kohti asetelmaa, jossa yksilöt eivät ole vain datatalouden pelinappuloita vaan valtaa käyttäviä toimijoita.”
Tiina Härkönen / Sitra
Johtava asiantuntija
TEHTÄVÄVINKIT OPEILTA OPEILLE
Tehtävävinkkien joukosta löydät opettajien ideoimia harjoituksia, jotka vahvistavat nuorten kestävän tulevaisuuden kannalta tärkeitä mediataitoja.
Tehtävävinkkien joukosta löydät ohjeet seuraaviin:
- Työpaja: Twitter-simulaatio
- Videoprojekti: Lyhytelokuvia yhdenvertaisuudesta ja kulttuurisesta moninaisuudesta
- Projekti: Tietoiskut ja tietokilpailu: vastuullinen digiteknologian käyttö
- Essee: Mediamaailman ajankohtaiset ilmiöt ja kestävä kehitys
Materiaalin tuottaja: Mediakasvatusseura / Reetta Haverinen
Grafiikat ja kuvitukset: Marjukka Juhantila
Julkaisuvuosi: 2022
Materiaalipaketti on tuotettu osana Tutkimusmatka mediataitoihin – tämän päivän mediailmiöistä huomisen mediataitoja -hanketta.
Tämä Mediakasvatusseuran materiaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.