Tutkimusmatka reilumpaan datatalouteen

Opi tuntemaan digioikeutesi

Tiedätkö, millaista dataa yritykset keräävät sinusta vastineeksi ilmaisista palveluistaan? Luultavasti et. Datasi on arvokkaampaa kuin uskotkaan, ja sinulla on oikeus tietää, miten sinusta kerättyjä tietoja käytetään.

Tutkimusmatka reilumpaan datatalouteen -materiaali tarjoaa hyödyllistä tietoa liittyen datatalouteen ja yksilön digioikeuksiin. Syvenny materiaaliin ja poimi täsmävinkit talteen omien tietojesi suojaamiseksi!

Klikkaamalla kuvaa saat sen aukeamaan isompana uuteen ikkunaan.


TEHTÄVÄ

Pohdi materiaalin äärellä esimerkiksi alle listattuja kysymyksiä. Keskustelkaa kysymyksistä myös yhdessä esimerkiksi pareittain tai pienissä ryhmissä ja/tai opettajan johdolla.

 • Oletko koskaan lukenut palvelujen käyttöehtoja tai tiedätkö mitä käyttöehdoilla tarkoitetaan?
  Vinkki: Käy lukemassa jonkin käyttämäsi palvelun käyttöehdot. Ymmärrätkö kaiken vai onko teksti pelkkää sanahelinää?
 • Miten suhtaudut oman yksityisyytesi suojaamiseen?
 • Oletko miettinyt, mitä seurauksia yksityisyyden menettämisellä voi pahimmillaan olla?
 • Tiedätkö, mitä henkilötiedoilla tarkoitetaan?
 • Osaisitko tehdä tietopyynnön?
 • Tiedätkö, mitä kaikkea Tietosuojavaltuutettu tekee?

Lisää aiheesta:

MATERIAALIN TEKSTIVASTINE

 

Tutkimusmatka reilumpaan datatalouteen


Reilua vai ei?

Kun jokin yritys lupaa sinulle ilmaisia palveluita, vastineeksi sinun tulee usein rekisteröityä palveluun ja hyväksyä erilaisia käyttöehtoja. Jos luit palvelun käyttöehdot – olipa kyseessä somepalvelu, sovellus tai urheilukello – ja ne olivat selkeät, ymmärrettävät ja kohtuulliset, voidaan puhua jo reilusta pelistä.

Jos käyttöehdot olivat niin pitkät ja vaikeat, ettet jaksanut lukea niitä loppuun, saatoit antaa kohtuuttomia lupia esimerkiksi puhelimesi kautta saatavaan dataan, kuten kaikkiin valokuviisi tai kavereidesi puhelinnumeroihin. Reilua? Ei siltä vaikuta.

Suojaako lainsäädäntö?

Kyllä ja ei. Laki takaa sinulle oikeuden yksityisyyteen, mutta hyvin usein suosittujen digipalvelujen käyttöehdot pyrkivät päinvastaiseen.

Useimmiten et ole asiakas, vaan datan lähde eli osa datan tuotantokoneistoa.

Digipalvelun oikeita asiakkaita voivat olla yritykset tai muut organisaatiot, jotka haluavat hyödyntää ja ostaa palvelun käyttäjistä kerättyä dataa.

Yksityisyys on ihmisen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeä, ja sen menettämisellä voi olla arvaamattomat seuraukset.

Mitä voit tehdä?

Voit selvittää digipalveluita tarjoavilta yrityksiltä, minne dataa valuu ja miten sitä käytetään, lähettämällä tietopyynnön. Lisäksi voit kieltää tietojesi keräämisen.

Yrityksen tai muun organisaation nettisivuilta pitää käydä ilmi, kuinka tietopyynnön voi tehdä. Se löytyy usein Tietosuoja-linkin takaa.

Muista, että saat tarkastaa henkilötietosi ilman mitään erityistä syytä. Toisin sanoen: tietopyyntöä ei tarvitse perustella!

Omasta datasta kannattaa olla kiinnostunut!

On tärkeää ymmärtää, mitä dataa sinusta on kerätty ja kuinka paljon, jotta sinulla säilyy hallinta omiin tietoihisi. On hyvä myös tietää, minne dataa on siirretty ja mitä päätelmiä siitä on tehty.

On myös hyödyllistä nähdä, kuinka paljon palvelun toiminnan kannalta tarpeetonta tietoa sinusta kerätään sekä tarkastella, onko tiedoissa korjattavaa tai jopa jotain sellaista, mikä tulisi poistaa.

Muista, että sinulla on lainsäädännön turvaama oikeus kysyä ja saada vastaus palveluntarjoajalta datastasi ja sen käytöstä.

Jos vastausta ei kuulu, voit ottaa yhteyttä Tietosuojavaltuutetun toimistoon ja tehdä asiasta valituksen.

Neljä täsmävinkkiä omien tietojen suojaamiseen 

 1. Älä koskaan kirjaudu sosiaalisen median tililläsi muihin palveluihin.
 2. Ota käyttöön toinen pikaviestisovellus WhatsAppin/FB Messengerin rinnalle tai sijaan. Esim. Signal tai Telegram. Käytä sitä aina kun mahdollista. Pyydä myös läheisiäsikin käyttämään vaihtoehtoista pikaviestisovellusta.
 3. Vaihda selainta. Ota käyttöön yksityisyyttä suojeleva selain, kuten Firefox tai Brave.
 4. Jos käytät Instagramia, mene palvelun asetuksiin ja estä tietojesi jakaminen ja seuraamisesi Instan ulkopuolella. Jos käytät TikTokia, aseta tilisi yksityiseksi asetuksissa ja estä tilisi ehdottaminen ulkopuolisille. Jos taas käytät Facebookia, mene asetuksiin ja estä tietojesi jakaminen Facebookin ulkopuolelle. Estä myös Facebookia seuraamasta sinua sovelluksen ulkopuolella.

Lähteenä käytetty Sitran Käytä digioikeuksiasi ja selvitä, mihin sinusta kerättyä dataa käytetään -artikkelia (Härkönen T. & Vänskä R. 28.10.2021).

Materiaalin tuottaja: Mediakasvatusseura / Reetta Haverinen
Yhteistyössä: Sitra
Grafiikat ja kuvitukset: Marjukka Juhantila
Julkaisuvuosi: 2022

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi