Pelaaminen ja pelikasvatus, osa 1: Pelikasvatus tutuksi!

Materiaalikooste

Pelikasvatuksella tarkoitetaan kasvatuksellista toimintaa, jossa tavoitteena on auttaa kasvatettavaa pohtimaan ja käsittelemään erilaisia peleihin ja pelaamiseen liittyviä kysymyksiä. Tähän koosteeseen on kerätty perustietoa pelaamisesta etenkin vanhemmille ja kasvatusammattilaisille sekä muille tahoille, jotka kohtaavat pelaavia lapsia ja nuoria.

Miten alkuun?

Mitä peleissä oikein tapahtuu ja mitkä pelit ovat nyt suosituimpia? Pelit saattavat olla aikuisille vieraita, ja herättää myös huolta. Usein vastaus mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyy kysymällä asiantuntijalta, eli lapselta tai nuorelta itseltään. Alakouluikäiset lapset esittelevät yleensä mielellään aikuisille pelaamiaan pelejä ja nauttivat aikuisen peliseurasta. Teini-ikäisen kanssa tilanne voi olla erilainen, mutta osoittamalla aitoa kiinnostusta ja välttämällä turhaa arvostelua osoitat nuorelle, että hänen kiinnostuksen kohteensa ovat merkityksellisiä.

Pelaaminen ja leikkiminen on meille luontainen tapa ajanviettoon. Pelaamisella viitataan mediakeskustelussa usein digitaalisiin peleihin, mutta myös lauta-, kortti- ja pihapelit ovat mieluista ajanvietettä sekä lapsille ja nuorille että aikuisille. Pelit tarjoavat pelaajalle viihdettä, jännitystä, haasteita ja monesti myös sosiaalista vuorovaikutusta.