Opas herättelee pohtimaan omaa median käyttöä ja sen vaikutuksia omaan ja läheisten hyvinvointiin sekä antaa vinkkejä tasapainoiseen digiarkeen.
Millainen on sinun älylaite-etikettisi?
#SOSIAALISET SUHTEET
Kuuluuko älypuhelin illallispöytään? Pitääkö muille kertoa, mitä älypuhelimellaan tekee, kun ollaan yhdessä? Ihmiset käyttävät mediaa erilailla eri tilanteissa. Joskus tämä voi johtaa ristiriitoihin.
Lue lisää >>
Annostele digiä
elämääsi
#MINÄ JA MEDIA
Parhaimmillaan digitaaliset laitteet vahvistavat tärkeitä ihmissuhteita, tuovat merkityksellistä sisältöä elämään ja helpottavat arkea. Tämä edellyttää, että niitä käytetään tarkoituksenmukaisesti ja huolehditaan, että aikaa jää myös muille tärkeille asioille.
Lue lisää>>
Median käyttö ja mediasisällöt vaikuttavat eri tavoin meistä jokaisen hyvinvointiin, joten yhtä oikeaa reseptiä median käyttöön ei ole. Siksi on hyvä tarkkailla omaa ja läheisten jaksamista ja elämäniloa.
Miten teknologia näkyy elintavoissasi?
#MEDIA JA TERVEYS
Ostosten tekeminen, pankkiasioiden hoitaminen ja yhteydenpito ystäviin hoituvat kaikki kotisohvalta. Samalla kun digitaaliset teknologiat helpottavat arkea, ne pitävät meitä entistä enemmän paikoillaan.
Lue lisää>>
Vahvista sinulle tärkeitä ihmissuhteita
#SOSIAALISET SUHTEET
Digitalisaatio on tehnyt kommunikoinnista uskomattoman nopeaa ja helppoa. Yhteydenpito rakkaimpien ihmisten kanssa käy kätevästi, mutta toisaalta myös ei niin välttämättömien verkostojen ylläpitämiseen kuluu helposti paljon aikaa.
Lue lisää>>
Menikö tunteisiin?
#MINÄ JA MEDIA
Mediasisällöt herättävät usein voimakkaita tunteita. Ne kiinnittävät tehokkaasti katsojan huomion. Tarkastelemalla omia tunteita erilaisten medioiden äärellä voi tunnistaa itselle tärkeitä asioita.
Lue lisää>>
Miten ymmärtää
ilmeetöntä?
#SOSIAALISET SUHTEET
Digitalisaatio on lisännyt ja rikastuttanut ihmisten välistä yhteydenpitoa. Ilmeiden ja eleiden puuttuminen tekevät kuitenkin verkkovälitteisestä vuorovaikutuksesta alttiimpaa väärinymmärryksille.
Lue lisää>>
Haasta perheesi ja ystäväsi hyvinvointibingoon!
#SOSIAALISET SUHTEET
Haasta itsesi ja läheisesi tarkkailemaan median käyttöänne ja tekemään valintoja digihyvinvoinnin puolesta. Hyvinvointibingo antaa esimerkkejä ja vinkkejä siitä, mitä teot ja valinnat tasapainoisen digiarjen eteen voisivat olla.
Lue lisää>>
Älylaitteet kannustavat mahdottomaan multitaskaukseen
#MEDIA JA TERVEYS
Monet älylaitteet kannustavat tekemään montaa asiaa yhtä aikaa. Hyppiminen sovelluksesta toiseen on helppoa ja ponnahdusikkunat keskeyttävät vähän väliä. Tunne monen asian tekemisestä yhtä aikaa on kuitenkin harhainen.
Lue lisää>>
“ Multitaskatessa ei itse asiassa tehdä asioita yhtä aikaa, vaan pompitaan usean asian välillä. Jokainen pomppu väsyttää aivoja ja vaatii energiaa orientoitua tehtävään uudelleen. Tämän takia multitaskaaminen on sekä väsyttävää että tehotonta.”
Mona Moisala, aivotutkija
Median käyttö voi vaikuttaa uneen
#MEDIA JA TERVEYS
Kuuluvatko sosiaalinen media tai pelit iltarutiineihisi? Auttavatko ne sinua rentoutumaan vai pitävätkö ne yllä vireystilaasi? Entä onko sinulla tapana vilkaista ilmoituksia puhelimestasi, jos heräät yöllä?
Lue lisää>>
Älä anna teknisten mediataitojen rajoittaa elämääsi
#MINÄ JA MEDIA
Ihmisillä on hyvin erilaisia digitaalisia taitoja ja tarpeita. Jollekin riittää, että osaa lukea päivän uutiset, kun toinen taas haluaisi tulla entistäkin taitavammaksi videoiden editoijaksi. Mitkä ovat sinulle tärkeitä mediataitoja?
Lue lisää>>
Miten tukea lapsen myönteistä median käyttöä?
Kohti tasapainoista digiarkea on valmis vanhempainiltamateriaali, joka antaa tietoa ja vinkkejä lapsen ja koko perheen hyvinvointia tukevaan median käyttöön.
Lue lisää >>
”Ohjelmien katsominen lapsen kanssa on yllättävän avartavaa myös vanhemmalle – monesti päästään keskustelemaan aivan uudenlaisista aiheista tai näkökulmista.”
Vanhempien oivalluksia perheen median käytöstä
Lue lisää >>
Materiaalin tuottaja: Mediakasvatusseura / Jenni Honkanen
Grafiikat: Marja Hautala / Muuks Creative
Julkaisuvuosi: 2020
Lisätietoja: Opas on tuotettu osana Digitaalinen hyvinvointi perheissä-hanketta
Yhteistyössä:
Tämä Mediakasvatusseuran materiaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.