Oman datan jäljillä

Monet meistä jakavat ja julkaisevat mediasisältöjä ja itseä koskevaa tietoa verkossa ja sosiaalisessa mediassa päivittäin. Vuosien mittaan verkkoon voi siis kertyä varsinainen tietovuori. Moni ei edes hoksaa ajatella, kuinka paljon täysin tuntemattomat voivat saada halutessaan selville meistä verkon syövereitä penkomalla. Verkossa vapaaehtoisesti antamasi, mutta myös sinusta täysin huomaamattasi kerääntyvä data voivat myös antaa erilaisille toimijoille ja yrityksille valtaa ohjailla valintojasi ja kaikkea näkemääsi enemmän kuin arvaatkaan.

Lyhyesti: mitä enemmän meistä on dataa, sitä enemmän meihin voidaan vaikuttaa. Hurjaa, mutta onneksi voit vaikuttaa edes jonkin verran asioiden laitaan. Olisikohan aika tehdä pieni tutkimusmatka verkon syövereihin ja oman datan jäljille?

Pelillisen Oman datan jäljillä -materiaalin avulla lisäät ymmärrystäsi, minne kaikkialle sinusta kertyy dataa sekä miten ja mihin sitä käytetään. Pienet materiaalista löytyvät harjoitukset, jotka aukeavat (+)-merkkiä painamalla, johdattelevat sinut oman datasi jäljille ja tarjoavat tietoa ja vinkkejä oman datan hallintaan.

Oivallusrikkaita hetkiä materiaalin parissa!

Materiaalin tuottaja: Mediakasvatusseura / Reetta Haverinen
Yhteistyössä: Sitra
Grafiikat ja kuvitukset: Marjukka Juhantila
Julkaisuvuosi: 2022

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi