Kulttuurisensitiivinen mediakasvatus
Tähän koosteeseen on koottu materiaalia maahanmuuttajien mediakasvatukseen ja mediataitojen tueksi. Materiaaleissa käsitellään muun muassa journalismia, medialukutaitoa, vihapuhetta ja digitaalisen median erityispiirteitä. Osa materiaaleista on käännetty useammalle kielelle, mutta myös suomenkielisistä materiaaleista voi saada ideoita maahanmuuttajien mediakasvatuksen järjestämiseen.
Kulttuurisensitiivinen mediakasvatus tukee aktiivista kansalaisuutta sekä lisää ihmisten osallisuuden tunnetta yhteiskunnassa ja mediakulttuurissa. Mediakasvatus on omiaan myös auttamaan maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisten henkilöiden kotoutumisprosessissa. Mediataidot voidaan lukea kansalaistaidoiksi, joiden opetteleminen mahdollistaa osallistumisen informaatioyhteiskuntaan.
Monikielisiä materiaaleja
Media Guide
Aikuisille suunnattu opas sisältää runsaasti tietoa journalismin peruskäsitteistä ja yhteiskunnallisista tehtävistä sekä tarjoaa eväitä median kriittiseen tarkasteluun ja valtarakenteiden analysoimiseen.
Tekijä: Kansanvalistusseura 2016
Kielet: suomi, englanti, arabia
Tunnista valeuutinen – Infojuliste avuksi uutistenlukutaitoon
Havainnollistava infojuliste, joka antaa eväitä valeuutisten tunnistamiseen kriittiseen ajattelun ja faktojen tarkistuksen kautta.
Tekijä: Kirjastojen kansainvälisen kattojärjestön IFLA:n Information Society –jaosto; Suomen kirjastoseura (suomenkielinen versio) 2017
Kielet: juliste on saatavilla yli 40 kielellä, esimerkiksi suomeksi, englanniksi, arabiaksi ja kiinaksi
Five laws of media and information literacy (MIL)
UNESCO on julkaissut viiden kohdan medialukutaitojulisteen, jonka aiheena on media- ja informaatiolukutaito.
Tekijä: UNESCO, 2017
Kielet: englanti, ranska, kiina, espanja, portugali ja farsi
Pullopostia mediameressä
Tietoa, tehtäviä ja toimintamallin sisältävä materiaali tarjoaa työkaluja vuorovaikutuksessa ja viestinnässä tarvittavien empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen mediakasvatuksen keinoin.
Tekijä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mediakasvatuskeskus Metka, Mediakasvatusseura, Suomen PEN, Yle Oppiminen, Yle Uutisluokka 2017
Kielet: suomi, ruotsi
Ekapeli Maahanmuuttaja
Maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö, jonka sisällöt mukautetaan pelaajakohtaisesti äidinkielen mukaan.
Tekijä: Niilo Mäki -instituutti ja Jyväskylän yliopisto yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman valtakunnallisen LukiMat-hankkeen kanssa (2014)
Kielet: venäjä, englanti, arabia, kurdi, kiina, somali ja viro.
MediaSmarts
Kanadan medialukutaitokeskuksen sivuilta löytyy kattavasti erilaisia materiaaleja, kuten oppimispelejä, verkkotyöpajoja ja valmiita oppituntisuunnitelmia.
Tekijä: Kanadan medialukutaitokeskus (MediaSmarts / HabiloMédias)
Kielet: englanti ja ranska
Lapsille suunnattu
Lapset & media – kasvattajan opas
Kasvattajille suunnattu materiaali tarjoaa mediakasvatuksen perustietoa sekä keskusteluvinkkejä 5–12-vuotiaiden lasten mediankäytöstä.
Tekijä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti 2014
Kielet: suomi, selkokielinen suomi, ruotsi, selkokielinen ruotsi, englanti, venäjä
Suomeksi
Mediakasvatus pähkinänkuoressa (selkokielinen)
Helpolla suomen kielellä kirjoitettu opas kertoo, mitä ovat mediataidot ja miten niitä voi kehittää mediakasvatuksen avulla.
Tekijä: Mediakasvatusseura ry 2017
Mediasta maahanmuuttajille – mediakasvatuksen integroiminen aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen
Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen parissa työskenteleville opettajille, ohjaajille ja kouluttajille suunnattu materiaali tarjoaa käytännön ideoita ja kuvauksia toteutuneista mediakasvatusharjoituksista.
Tekijä: Samuel Raunio ja Pirita Juppi, Turun ammattikorkeakoulu 2012
Eronteoista moninaisuuteen – työkaluja mediatekstien moninaisuuden käsittelyyn
Materiaali on suunnattu varhaiskasvatuksessa esi- ja alkuopetuksessa työskenteleville ammattilaisille sukupuolisen ja kulttuurisen moninaisuuden käsittelyn tueksi etenkin elokuvien ja televisio-ohjelmien avulla, mutta materiaalia voidaan soveltaa myös muiden mediatekstien käsittelyssä.
Tekijä: Helsingin yliopiston MOI-ohjelma, tutkija Satu Valkonen & Koulukino ry 2018
#TRUST Kulttuurinen kohtaaminen kasvotusten ja mediassa
Oppimateriaali, jonka ytimessä on mediakulttuurin ja monikulttuurisuuden kohtauspiste. Oppimateriaaliin sisältyy myös medialukutaitoharjoituksia, jotka on tuotettu Sanomalehtien Liiton kanssa yhteistyössä.
Tekijä: Tampereen yliopisto, Suomen Akatemian TRUST -kärkihanke: Mari Pienimäki, Jaakko Tuominen ja Anna-Kaisa Kuusisto (2018). Medialukutaidon harjoitukset: TRUST-hanke ja Sanomalehtien Liitto (2018)
Materiaalikoosteen tuottaja: Mediakasvatusseura
Julkaisuvuosi: 2019 (päivitetty 2021)