Banneri, koristeellinen.

Kulttuurisensitiivinen mediakasvatus

Tähän koosteeseen on koottu materiaalia maahanmuuttajien mediakasvatukseen ja mediataitojen tueksi. Materiaaleissa käsitellään muun muassa journalismia, medialukutaitoa, vihapuhetta ja digitaalisen median erityispiirteitä. Osa materiaaleista on käännetty useammalle kielelle, mutta myös suomenkielisistä materiaaleista voi saada ideoita maahanmuuttajien mediakasvatuksen järjestämiseen.

Kulttuurisensitiivinen mediakasvatus tukee aktiivista kansalaisuutta sekä lisää ihmisten osallisuuden tunnetta yhteiskunnassa ja mediakulttuurissa. Mediakasvatus on omiaan myös auttamaan maahanmuuttaja- ja pakolaistaustaisten henkilöiden kotoutumisprosessissa. Mediataidot voidaan lukea kansalaistaidoiksi, joiden opetteleminen mahdollistaa osallistumisen informaatioyhteiskuntaan.

Monikielisiä materiaaleja

Media Guide

Kuvituskuva: oranssi kannettava tietokone.

Aikuisille suunnattu opas sisältää runsaasti tietoa journalismin peruskäsitteistä ja yhteiskunnallisista tehtävistä sekä tarjoaa eväitä median kriittiseen tarkasteluun ja valtarakenteiden analysoimiseen.

Tekijä: Kansanvalistusseura 2016

Kielet: suomi, englanti, arabia

Tunnista valeuutinen – Infojuliste avuksi uutistenlukutaitoon

Koristeellinen: suurennuslasi

Havainnollistava infojuliste, joka antaa eväitä valeuutisten tunnistamiseen kriittiseen ajattelun ja faktojen tarkistuksen kautta. 

Tekijä: Kirjastojen kansainvälisen kattojärjestön IFLA:n Information Society –jaosto; Suomen kirjastoseura (suomenkielinen versio) 2017

Kielet: juliste on saatavilla yli 40 kielellä, esimerkiksi suomeksi, englanniksi, arabiaksi ja kiinaksi

Five laws of media and information literacy (MIL)

Koristeellinen: Kynä

UNESCO on julkaissut viiden kohdan medialukutaitojulisteen, jonka aiheena on media- ja informaatiolukutaito. 

Tekijä: UNESCO, 2017

Kielet: englanti, ranska, kiina, espanja, portugali ja farsi

Pullopostia mediameressä

Koristeellinen: megafoni.

Tietoa, tehtäviä ja toimintamallin sisältävä materiaali tarjoaa työkaluja vuorovaikutuksessa ja viestinnässä tarvittavien empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen mediakasvatuksen keinoin. 

Tekijä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mediakasvatuskeskus Metka, Mediakasvatusseura, Suomen PEN, Yle Oppiminen, Yle Uutisluokka 2017

Kielet: suomi, ruotsi

Ekapeli Maahanmuuttaja

Koristeellinen: peliohjain

Maahanmuuttajalasten suomen kielen perustaitojen harjoitteluun tarkoitettu oppimisympäristö, jonka sisällöt mukautetaan pelaajakohtaisesti äidinkielen mukaan. 

Tekijä: Niilo Mäki -instituutti ja Jyväskylän yliopisto yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön tukeman valtakunnallisen LukiMat-hankkeen kanssa (2014)

Kielet: venäjä, englanti, arabia, kurdi, kiina, somali ja viro.

MediaSmarts

Koristeellinen: timantti.

Kanadan medialukutaitokeskuksen sivuilta löytyy kattavasti erilaisia materiaaleja, kuten oppimispelejä, verkkotyöpajoja ja valmiita oppituntisuunnitelmia.

Tekijä: Kanadan medialukutaitokeskus (MediaSmarts / HabiloMédias)

Kielet: englanti ja ranska

Lapsille suunnattu

Lapset & media – kasvattajan opas

Koristeellinen: Nuotti

Kasvattajille suunnattu materiaali tarjoaa mediakasvatuksen perustietoa sekä keskusteluvinkkejä 5–12-vuotiaiden lasten mediankäytöstä.

Tekijä: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti 2014

Kielet: suomi, selkokielinen suomi, ruotsi, selkokielinen ruotsi, englanti, venäjä

Suomeksi

Mediakasvatus pähkinänkuoressa (selkokielinen)

Helpolla suomen kielellä kirjoitettu opas kertoo, mitä ovat mediataidot ja miten niitä voi kehittää mediakasvatuksen avulla.

Tekijä: Mediakasvatusseura ry 2017

Mediasta maahanmuuttajille – mediakasvatuksen integroiminen aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen parissa työskenteleville opettajille, ohjaajille ja kouluttajille suunnattu materiaali tarjoaa käytännön ideoita ja kuvauksia toteutuneista mediakasvatusharjoituksista.

Tekijä: Samuel Raunio ja Pirita Juppi, Turun ammattikorkeakoulu 2012

Eronteoista moninaisuuteen – työkaluja mediatekstien moninaisuuden käsittelyyn

Koristeellinen: huutomerkit

Materiaali on suunnattu varhaiskasvatuksessa esi- ja alkuopetuksessa työskenteleville ammattilaisille sukupuolisen ja kulttuurisen moninaisuuden käsittelyn tueksi etenkin elokuvien ja televisio-ohjelmien avulla, mutta materiaalia voidaan soveltaa myös muiden mediatekstien käsittelyssä. 

Tekijä: Helsingin yliopiston MOI-ohjelma, tutkija Satu Valkonen & Koulukino ry 2018

#TRUST Kulttuurinen kohtaaminen kasvotusten ja mediassa

Oppimateriaali, jonka ytimessä on mediakulttuurin ja monikulttuurisuuden kohtauspiste. Oppimateriaaliin sisältyy myös medialukutaitoharjoituksia, jotka on tuotettu Sanomalehtien Liiton kanssa yhteistyössä.

Tekijä: Tampereen yliopisto, Suomen Akatemian TRUST -kärkihanke: Mari Pienimäki, Jaakko Tuominen ja Anna-Kaisa Kuusisto (2018). Medialukutaidon harjoitukset: TRUST-hanke ja Sanomalehtien Liitto (2018)

Materiaalikoosteen tuottaja: Mediakasvatusseura

Julkaisuvuosi: 2019 (päivitetty 2021)

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi