Minne menet, mediakasvatus? Mediakasvatusseuran 10-vuotisjulkaisu

Julkaisu

Mediakasvatusseuran perustamisesta tuli vuonna 2015 kuluneeksi kymmenen vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Mediakasvatusseura julkaisi Minne menet, mediakasvatus? -10-vuotisjulkaisun, joka luotaa erilaisin artikkelein ja raportein mediakasvatuksen tulevaisuuteen.

Historiikin sijasta julkaisussa paneudutaan mediakasvatuksen tulevaisuuden skenaarioihin sekä mediakasvatuksen rooliin yhteiskunnassa juuri nyt. Samalla erilaiset puheenvuorot keskustelevat mediakasvatuksen kehityksestä ja 10-vuotiaasta Mediakasvatusseurasta. Julkaisun ovat toimittaneet Isabella Holm ja Rauna Rahja.

Tuottaja:

Mediakasvatusseura

Toimittaneet:

Isabella Holm ja Rauna Rahja

Julkaisuvuosi:

2015

Jere Rinne ja Hannu Linturi  ovat kirjoittaneet teokseen raportin ”Tulevaisuus ei ole historiatonta”. Raportti perustuu Mediakasvatusseuran ja Otavan Opiston Osuuskunnan syksyllä 2015 toteuttamasta eDelfoi-paneelista. Mediakasvatusta vuonna 2025 käsittelevässä tulevaisuuspaneelissa 159 vastaajaa otti kantaa kymmeneen mediakasvatuksen tulevaisuuteen liittyvään väitteeseen. Väitteet käsittelivät muun muassa virtuaaliympäristöjä, eriarvoistumista, sananvapautta ja osallistavaa kansalaisuutta.

Vastaajien mukaan virtuaalitodellisuutta on yhä mahdottomampaa erottaa fyysisestä todellisuudesta. Kehitystä pidettiin melko todennäköisenä, mutta ei kovin toivottavana. Vastaajat pitivät myös todennäköisenä sitä, että vuonna 2025 puolet 15­-25­ -vuotiaista elää ’yksityisessä kuplassa’. Enemmistö vastaajista oli huolissaan siitä, että miten kaikille voitaisiin tulevaisuudessa turvata tasa-arvoiset mahdollisuudet oppia sekä mediakriittisyyttä että media-ilmaisua. Ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen uskottiin muuttuvan. Kuitenkaan ihmisten toisilleen tekemän sisällön määrän ei uskottu vähenevän, vaan päinvastoin kasvavan tulevaisuudessa.

Vastausten perusteella Rinne ja Linturi ovat maalanneet neljä tulevaisuuskuvaa, jotka avaavat mahdollisia polkuja mediakasvatuksen lähitulevaisuuteen.