Millainen median kuluttaja olet?

Vinkit vastuullisempaan media-arkeen

Oletko koskaan pohtinut omaa mediasuhdettasi? Kuinka paljon esimerkiksi kulutat mediasisältöjä ja kuinka suurta osaa media näyttelee arjessasi? Entä miten suhtaudut ylipäätään medialaitteisiin ja teknologiaan? Pitääkö sinulla olla markkinoiden uusin luuri vai onko esimerkiksi älypuhelin sinulle vain väline, jota käytät pääasiassa välttämättömään viestintään esimerkiksi perheenjäsentesi kanssa? Mediasuhteemme on yksilöllinen ja se muuttuu ajan mittaan. Millainen median kuluttaja olet? -materiaalin avulla voit tarkastella ja pohtia mediasuhdettasi ja poimia käytännönvinkkejä arkeesi.


TEHTÄVÄ

  • Mieti, mikä materiaalin mediankuluttajapersoonista kuvaa sinua parhaiten. Tutustu myös vinkkeihin, jotka on suunnattu kaltaisellesi mediankuluttajalle.
  • Pohtikaa pareittain tai pienryhmissä lisää vinkkejä vastuullisempaan media-arkeen yhdelle valitsemallenne kuluttajapersoonalle.
  • Käykää lopuksi opettajan johdolla luokassa läpi parien/ryhmien ideat. Jos haluatte, tehkää vinkeistä pieniä arkihaasteita jokaiselle kuluttajapersoonalle.

Ekstratehtävä koko luokalle:
Sopikaa luokan kesken, että jokainen tarttuu vähintään yhteen omalle kuluttajapersoonalleen suunnattuun haasteeseen tulevan kuukauden aikana. Kuukauden lopussa voitte käydä yhdessä läpi, kuinka paljon pieniä vastuullisuustekoja olettekaan luokkana saaneet aikaiseksi!

Salla Suurkuluttaja

Olet kiinnostunut teknologiasta ja haluat aina hankkia markkinoiden uusimman ja tehokkaimman luurin tai läppärin. Et edes muista, monesko puhelin sinulla on tällä hetkellä käytössäsi. Kotoasi löytyy monia eri medialaitteita ja vietät paljon aikaa median parissa: pelaat, kuuntelet musiikkia, katsot sarjoja ja surffaat verkossa, viestittelet ystäviesi kanssa sekä selaat somea – joskus kaikkia näitä samaan aikaan

Kuvassa nuori tyttö istuu sohvalla pelaamassa pelikonsolilla ison laajakuvatelevision edessä olohuoneessa, jossa on paljon digi- ja sähkölaitteita.

Vinkkejä media-arkeen

  • Tarvitsetko todella uusinta medialaitetta vai saatko mielihyvää vain ostamisen ilosta? Mieti syitä kuluttamisen ja hankintojesi taustalla. Pohdi, voisitko olla tyytyväinen tällä hetkellä omistamiisi laitteisiin ja löytää niistä vaikka uusia ominaisuuksia? Älä suhtaudu elektroniikkaan kertakäyttötavarana vaan mieluumminkin kuten vaatteisiin, joihin syntyy pitämisen myötä erityinen tunneside!
  • Jos ostat uutta, huolehdi, että viet vanhat medialaitteesi kierrätykseen tai myyt ne eteenpäin.
  • Tutustu Vastuullisen kuluttajan elektroniikkaoppaaseen.
  • Pidä laitteistasi hyvää huolta: käytä niitä tarvittaessa huollossa ja muista myös kytkeä medialaitteesi pois päältä, jos et käytä niitä. Älä jätä esimerkiksi YouTube-videoita kaiken muun tekemisen taustalle turhaan pyörimään. Varsinkin korkealaatuisten videoiden toistaminen (etenkin suurelta näytöltä) vie paljon energiaa!
  • Pohdi, nautitko todella multitaskaamisesta medialaitteiden parissa? Homma ei ainoastaan kuluta sähköä ja laitteitasi, vaan myös hyvinvointiasi. Jos käytät mediaa, kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Muista vanha sanonta: vähemmän on joskus enemmän! Lue lisää: Älylaitteet kannustavat mahdottomaan multitaskaukseen.

Kalle Keskitie

Sinulla on suhteellisen uusi puhelin  ja haaveilet säännöllisesti uudemmasta luurimallista. Ostat kuitenkin yleensä uuden vasta, kun puhelin alkaa reistailla tai akku ei enää kestä. Vietät aikaa median parissa päivittäin, mutta näet ystäviäsi myös kasvokkain. Välillä sinusta tuntuu, että puhelimella vierähtää enemmän aikaa kuin haluaisit. Pohdit ajoittain myös toimiesi vastuullisuutta: olet harkinnut esimerkiksi käytetyn puhelimen ostamista.

Nuori ruskeaihoinen mies astelee kadulla ja katselee isoa katuvasrimainosta, jossa mainostetaan uutta puhelinmallia.

Vinkkejä media-arkeen

  • Mieti, voisitko uuden ostamisen sijaan vaihtaa puhelimeesi tai läppäriisi akun ja näin pidentää laitteen käyttöikää?
  • Tutustu halutessasi Vastuullisen kuluttajan elektroniikkaoppaaseen.
  • Käytetyn elektroniikan ostaminen kannattaa! Siitä tykkää sekä kukkarosi että luonto. Tänä päivänä esimerkiksi käytettyjä ja kunnostettuja älyluureja myydään jo monessa paikassa. Kannattaa ainakin kartoittaa tarjontaa ennen täysin uuden laitteen ostamista.
  • Jos haluat vähentää median käyttöä, pohdi, mitä voisit tehdä tasapainottaaksesi mediasuhdettasi. Viekö joku tietty sovellus päivästäsi huomattavan ajan? Häiritseekö medialaitteiden käyttö untasi? Kokeilisitko somettomia päiviä tai olisiko toimivaa rajata esimerkiksi median käyttö tiettyihin aikaikkunoihin arjessasi? Poimi vinkkejä vaikka tästä oppaasta: Opas tasapainoiseen digiarkeen
  • Muista pitää laitteistasi hyvää huolta, jotta ne kestäisivät pitkään. Voit poimia vinkkejä esimerkiksi Eetin oppaan sivulta 8.
  • Muista myös viedä vanhat medialaitteesi kierrätykseen, kun ne tulevat tiensä päähän!

Mikko Minimalisti

Media ja teknologia eivät sinua sen kummemmin kiinnosta. Et vietä aikaasi sosiaalisessa mediassa ja hoidat verkossa vain pakolliset asiat. Sinulla on yksi ainoa toimiva puhelin, jota olet käyttänyt jo pitkään. Sinulle on tärkeintä, että luurilla voi tarvittaessa soittaa ja laittaa viestin, mutta muuten keskityt mieluummin kaikkeen muuhun kuin puhelimella tai tietokoneella oloon.

Kuvassa näkyy pöydällä puhelin, jonka näyttö on hajonnut. Puhelimen vieressä pöydällä on piirrustuksia kasveista. Kauempana puhelimesta ja piirrustuksista seisoo nuori mies hoitamassa huonekasveja.

Vinkkejä media-arkeen

  • Kaikkien arjessa media ja teknologia eivät näyttele suurta roolia ja se on todella ok! On tärkeää seurata omia mielenkiinnon kohteita olivatpa ne sitten ruutujen äärellä tai eivät. Vähäisenä medialaitteiden kuluttajana sinun tuskin tarvitsee jatkuvasti uusia medialaitteitasi varsinkaan kun muistat pitää niistä hyvää huolta. Voit poimia vinkkejä esimerkiksi tämän Eetin oppaan sivulta 8.
  • Kun laitteidesi käyttöikä tulee tiensä päähän, viethän laitteesi vastuullisesti kierrätykseen? Katso esimerkiksi täältä, mihin voit vanhan laitteesi palauttaa. Uutta laitetta hankkiessasi kannattaa harkita käytetyn ostamista täysin uuden sijaan.

Viivi Vastuullinen

Käytät paljon medialaitteita, mutta ostat laitteesi käytettyinä. Käytät laitteita niin pitkään kuin mahdollista, ja viet aina vanhat laitteesi kierrätykseen. Sinua ahdistaa joidenkin ihmisten ajattelemattomuus ja se, kuinka markkinoille virtaa jatkuvasti uusia läppäri- ja puhelinmalleja. Tunnet tuskaa ajatellessasi, kuinka paljon teknologiayrityksillä olisi parannettavaa toiminnassaan ja murehdit kiinalaisten tehdastyöläisten ihmisoikeuksista niin, että yöunesi menevät.

Nuori tyttö makaa sängyssään ahdistuneena ja itkee. Yöpöydällä on kierrätetty puhelin. Tytön pään yläpuolella on ajatuskupla, jossa näkyy tehtaita, palavia metsiä ja jäälautalla ajeltehtiva jääkarhu.

Vinkkejä media-arkeen

  • Hienoa, että olet kiinnostunut kestävästä kehityksestä ja toimit arvojesi mukaan, mutta älä ahdistu asioista liikaa! Tee voitavasi, mutta älä ota kaikkea maailman painoa harteillesi. Jos kaipaat apua ja tukea ahdistavien tunteiden ja ajatusten käsittelyyn, käy lukemassa Panu Pihkalan 10 suositusta ympäristöahdistuneelle tai tutustumassa Toivoa & toimintaa -hankkeen materiaaleihin.
  • Jatka hyvän esimerkin näyttämistä ja jaa tietoa vastuullisista elektroniikkavalinnoista esimerkiksi ystävillesi ja perheenjäsenillesi. Vältä kuitenkin syyllistävää saarnaamista. Lähesty asioita mieluummin lempeästi ja kerro miksi esimerkiksi elektroniikkaromun kierrättäminen kannattaa. Näytä tuttavillesi vaikka Eetin hauska Susielektroniikkaa-video!
  • Jos jonkun yrityksen toiminta tuntuu sinusta vastuuttomalta tai herättää sinussa kysymyksiä, ole rohkeasti yritykseen yhteydessä. Yritykset kuuntelevat asiakkaitaan ja ovat kiinnostuneita heidän arvoistaan. Lähetä kysymyksiä ja palautetta tuotteista. Moninkertaista vaikutus hyödyntämällä sosiaalista mediaa!
  • Verkostoidu ihmisiin, jotka jakavat samoja ajatuksia ja arvoja kanssasi. Kirjoittaisitteko vaikka yhdessä kantaaottavan mielipidekirjoituksen tai sähköpostin yritykselle, jonka toiminta tuntuu mielestänne vastuuttomalta?
  • Tutustu halutessasi Vastuullisen kuluttajan elektroniikkaoppaaseen ja katso vinkkejä kansalaisvaikuttamiseen, jos haluat vaikuttaa asioihin vieläkin isommin. Voit myös osallistua Eetti ry:n some-kampanjoihin tai esimerkiksi tehdä kantaaottavaa taidetta. Digiraati.fi palvelussa voit osallistua digitaalisiin kansalaisraateihin ja Nuorten elämä -sivustolla tutustua erilaisiin kansalaisvaikuttamisen muotoihin.
  • Ideoita ja inspiraatiota verkkovaikuttamiseen löydät Toivoa ja toimintaa -hankkeen sivuilta: Toivoa & toimintaa: Oppilaan ohje verkkovaikuttamiseen. Kannattaa vierailla myös ulkoministeriön Maailma2030-sivustolla!

    Huom! Muistathan olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan. Vaikka voit tehdä paljon hyviä asioita ja vaikuttaa, et voi yksin pelastaa koko maailmaa. Älä vaadi itseltäsi liikoja ja pyydä apua, jos ahdistus kasvaa liian suureksi.

Materiaalin tuottaja: Mediakasvatusseura / Reetta Haverinen
Yhteistyössä: Eetti ry
Grafiikat ja kuvitukset: Marjukka Juhantila
Julkaisuvuosi: 2022

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi