Mediataide mukaan opetukseen: AV-arkin oppimateriaalit
Mediataide on nykytaidetta, jossa hyödynnetään mediaa, teknologiaa ja digitaalisia viestimiä. Mediataiteen sisällöt ja aiheet ovat yhtä laajoja kuin muissakin taiteen muodoissa. Mediataide tarjoaa myös runsaasti mahdollisuuksia opetukseen ja oppimiseen. Tähän koosteeseen on koottu tietoa mediataiteen opetuskäytöstä Mediataide kasvattaa!-verkkopalvelun avulla. Palvelua ylläpitää suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkki, joka on Mediakasvatusseuran yhteisöjäsen. Lisäksi koosteeseen on nostettu yläkouluun ja toiselle asteelle suunnattuja, moninaisuutta käsitteleviä materiaaleja media- ja taidekasvatuksen tueksi.
Mediakasvatusta mediataiteen avulla
Mediataide kasvattaa!
Opettajille ja kasvattajille suunnattu media- ja taidekasvatuksen oppimateriaaleja tarjoava verkkopalvelu mahdollistaa suomalaisten mediataiteilijoiden teosten, valmiiden tehtävien ja asiantuntija-artikkelien hyödyntämisen osana opetusta peruskoulussa ja toisella asteella.
Jo julkaistut oppimateriaalit käsittelevät muun muassa medialukutaitoa, audiovisuaalista kerrontaa, tunnekasvatusta, monilukutaitoa, sekä kulttuurista moninaisuutta. Materiaalit löytyvät myös ruotsiksi. Käyttö on maksutonta, eikä vaadi erillistä kirjautumista. Palvelussa julkaistuista teoksista maksetaan korvaus taiteilijoille. Tämän vuoksi sivustolla olevia teoksia saa esittää opetuksessa ilman erillistä lupaa ja korvausta. Palvelua laajennetaan vuosittain uudella oppimateriaalilla ja siihen liittyvällä teosten sarjalla.
Kenen kulttuuri?
Kokonaisuuden teokset, tehtävät ja asiantuntija-artikkelit käsittelevät kulttuurisen moninaisuuden ja kohtaamisen kysymyksiä yhdenvertaisuuden lähtökohdista. Oppimateriaalin kohderyhmänä ovat yläkoulun ja toisen asteen oppilaat.
Oppimateriaalin videoteokset suuntaavat katseen kohti ruotsinsuomalaisten lähihistoriaa, Suomen jääkiekon maailmanmestaruuden synnyttämää huumaa, sekä vieraan ja oudon muuttumista tutuksi. Kokonaisuudessa kuullaan Maori-kivenveistäjän esittämä puhdistusseremonia rasistisen tutkijan mukaan nimetylle jäätikölle ja yksittäisten ihmisten valituksista kasvavia kuoroesityksiä sekä nähdään saamelaisnaisen ja odottamattoman olennon nuotiohetki Kuolan niemimaan maisemassa, joka kantaa jälkiä kaivosteollisuudesta.
Queer Bodies
Kokonaisuuden viisi teosta, tehtävät ja artikkelit haastavat sukupuoliin, seksuaalisuuksiin ja kehoihin liittyviä normeja ja oletuksia sekä tuo esiin näiden määrittelyn poliittisuutta. Oppimateriaali on tehty yhteistyössä Seta ry:n kanssa. Kohderyhmänä yläkoulun ja toisen asteen oppilaat. Queer Bodies -oppimateriaali on osa AV-arkin juhlavuoden 2019 ohjelmaa. Juhlavuotena koulujen lisäksi myös aluetaidemuseot voivat esittää teoskokonaisuutta osana tasa-arvokasvatusta ja pedagogista toimintaansa.
Materiaalikoosteen tuottaja: Mediakasvatusseura
Julkaisuvuosi: 2019 (päivitetty 2021)