Medianuoruus – Opas aikuisille

Julkaisu

Miksi talousuutisessa haastatellaan taas valkoista miesasiantuntijaa? Entä miksi tubettajan paidassa näkyy isolla vaatemerkin logo? Miksi Spotify suosittelee minulle tätä kappaletta? Muun muassa näiden kysymysten esittäminen kuuluu tämän päivän kriittisiin mediataitoihin. Koska medialla on yhä merkityksellisempi rooli arjessa ja yhteiskunnassa, on nuorten tärkeä oppia ymmärtämään, miten media toimii ja kuinka sen vaikutus näkyy elämässämme. Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa aikuisia suhteuttamaan ajankohtaisia nuoriin ja mediaan liittyviä ilmiöitä sekä keskustelemaan niistä nuorten kanssa.

Tuottaja:

Mediakasvatusseura

Anna Takala & Sara Takala

Julkaisuvuosi:

2019

Julkaisussa käsiteltäviksi aihepiireiksi on valittu sellaisia nuoriin ja mediaan liittyviä aiheita, jotka mietityttävät monia kasvattajia. Oppaassa käsitellään muun muassa peli- ja seksuaalikasvatusta sekä osallisuuden ja vaikuttamisen kysymyksiä mediakasvatuksen näkökulmista. Näkemyksiään medikasvatuksesta kertovat muun muassa Suomen suosituimpiin tubettajiin kuuluvan Pinja “Pinkku Pinsku” Sanaksenahon äiti Jaana Sanaksenaho sekä toimittaja ja mediavaikuttaja Ina Mikkola.  Jokaisen aihepiirin yhteyteen on koottu myös konkreettisia vinkkejä ja puheeksi ottamisen kysymyksiä aikuisille.

Julkaisun ovat kirjoittaneet Anna Takala ja Sara Takala. Anna Takala on toimittaja, joka on työskennellyt mediakasvattajana sekä Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimituksen tuottajana. Mediakasvatuksessa Annan sydäntä lähellä ovat journalismikasvatus sekä mediavaikuttamisen ja osallisuuden vahvistaminen. Sara Takala on aineenopettaja, joka on työskennellyt monipuolisesti nuorisotyön, opettamisen ja viestinnän parissa. Häntä kiehtovat erityisesti digitaaliseen tasa-arvoon liittyvät kysymykset.

Sisältö:

Mediataidot

1 Kriittiset mediataidot digitaalisissa mediaympyröissä
2 Julkista vai yksityistä?
3 Onko teknologia neutraalia?

Aktiivinen mediakansalaisuus

4 Mediakasvatuksella tuetaan nuorten osallisuutta
5 Digi kuuluu kaikille

Digihyvinvointi

6 Nuoren sosiaalinen elämä on somessa
7 Kiusaaminen verkossa satuttaa syvälle
8 Kaikki pelaa!
9 Minäkuva ja seksuaalisuus mediassa

Sanasto
Lukuvinkkejä ja materiaaleja mediakasvatukseen

Tilaa painettu versio!

Voit tilata julkaisun painetun version postitettuna kotiin tai työpaikalle! Tilauksesta veloitetaan toimituskulu alkaen 5€ (maksuton Mediakasvatusseuran jäsenille). Julkaisua on myös jaossa Mediakasvatusseuran koulutuksissa ja tapahtumissa.

Medianuoruus – opas aikuisille

Mediakasvatusseura 2019: Anna Takala ja Sara Takala. 46 sivua.

ISBN 978-952-67693-4-9

Tilaa julkaisu oheisella tilauslomakkeella:

Julkaisua on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö.