Media minuuden vahvistajana

Nuoruus on aikaa, jolloin olo saattaa tuntua joskus eksyneeltä, jopa ristiriitaiselta. Omat yhteisösi, yhteiskunta ja media asettavat ehkä odotuksia, jotka eivät aina istu omiin unelmiisi. Sinua kiinnostavat monet erilaiset asiat ja valintojen tekeminen voi tuntua vaikealta, kun et ole varma, mitä elämältä oikein haluat ja kuka pohjimmiltasi olet.

Tiedätkö mitä? Et ole yksin pohdintojesi ja tunteidesi kanssa!

Nuoruus on otollista aikaa tutkia, mitä kaikkea elämällä on tarjottavanaan ja mitä kaikkea voitkaan olla! Nauti tästä mielenkiintoisesta elämänvaiheesta! Muista, että voit myös haastaa sinulle asetettuja odotuksia sekä tarkastella kriittisesti arvojasi ja unelmiasi – kumpuavatko ne aidosti sinusta?

Voit saada tukea omannäköisen elämän rakentamiseen myös mediasta tilanteissa, joissa tunnet olevasi hukassa. Hae mediasta inspiroivia ja motivoivia sisältöjä, esikuvia ja verkostoja sekä hyvää mieltä tuottavaa tekemistä. Alta löydät vinkkejä, jotka auttavat sinua valjastamaan median tueksesi, jotta voisit kasvaa omaksi ainutlaatuiseksi itseksesi!

Nuori mieshenkilö istuu tietokoneen ääressä kuulokkeet päässään ja osallistuu videotapaamiseen. Taustalla näkyy verkkokeskusteluikkunoita.

Löydä omat ihmisesi

Oletko pohtinut, minkälaisiin yhteisöihin kuulut ja etenkin sitä, minkälaiseksi tunnet olosi seurassa, jossa vietät aikasi?

Lue lisää >>

Kuvassa kolme henkilöä, joiden unelmat ja mielipiteet eroavat toisistaan.

Arvosta unelmiasi

Joskus omat haaveet ja muiden odotukset joutuvat törmäyskurssille keskenään. Tilanne voi tuntua hankalalta, mutta jos myötäilet toisia liikaa, saatat ajautua kauas omannäköisestäsi elämästä.

Lue lisää >>

Hymyilevä mies pitelee kädessään puhelinta ja vilkuttaa puhelimen ruudulle, josta leijailee sydämiä.

Mielekästä mediatekemistä

Mielekäs mediatekeminen voi vahvistaa hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskuntaan. Mikä on sinulle sopivin keino ilmaista ja toteuttaa itseäsi?

Lue lisää >>

Kuvassa hymyilevä nuori makaa lattialla vatsallaan heilutellen jalkojaan ja jammailee musiikkivideon tahtiin, jota hän katsoo läppärin ruudulta kuulokkeet korvissaan.

Voimaannu ja vahvistu median avulla

Media voi myös voimaannuttaa! Voistko valjastaa itseäsi ilahduttavat ja inspiroivat mediasisällöt omaksi voimavaraksesi, kun arki tuntuu harmaalta?

Lue lisää >>

Kuvassa älypuhelin, jonka ruudulla näkyy Instagram-kuvajulkaisu, jolle on painettu sydän eli tykkäys. Kuvajulkaisussa näkyy ihminen, joka on levittänyt käsiensä väliin selkänsä taakse värikkään lipun.

Löydä voimasi vaikuttaa!

Omaa elämää koskettavien asioiden edistäminen voimaannuttaa sekä lisää merkityksellisyyden ja hallinnan tunnetta. Tänä päivänä media tarjoaa erinomaisen kanavan vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.

Lue lisää >>

Sinun ei tarvitse antaa oman yhteisön tai ympäröivän yhteiskunnan määritellä polkuasi, vaan voit etsiä sitä itse. Kenelläkään ei ole oikeutta satuttaa sinua. Kenelläkään ei ole oikeutta vaatia sinua tekemään asioita, jotka eivät tunnu oikeilta. Kenelläkään ei ole oikeutta pakottaa sinua rooliin, jota et halua. Sinulla on oikeus ajatella itseäsi, omaa parastasi ja sitä, mikä sinusta tuntuu oikealta.

Sinulla on oikeus tavoitella elämää, jossa saatat olla onnellinen ja voida hyvin. Sinun ei tarvitse elää ulkopuolelta määriteltyjen normien ja sääntöjen mukaan. Kaikki normit ja säännöt ovat ihmisen tekemiä. Myös sinulla on oikeus määritellä polku, jolla sinun on hyvä elää.”


Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin (WSOY, 2022)
Kirjoittajat:
Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen

Materiaalin tuottaja: Mediakasvatusseura / Reetta Haverinen
Yhteistyössä: Ujuni Ahmed
Grafiikat ja kuvitukset: Marjukka Juhantila
Julkaisuvuosi: 2022

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi