Banneri: koristeellinen.

Materiaaleja etäopetuksen tueksi

Keväällä 2020 koronaviruksen leviäminen keskeytti koulujen lähiopetuksen ja suurin osa Suomen koululaisista on siirtyi etäopetukseen.  Opettajat olivat täysin uuden tilanteen edessä ja pohtivat erilaisia tapoja järjestää opetusta. Haastavassa tilanteessa niin opettajat kuin muutkin etätyöläiset aktivoituivat jakamaan vinkkejään etätöiden ja etäopetuksen järjestämiseen liittyen. Tästä koosteesta löydät vinkkejä erilaisista vuorovaikutusalustoista, materiaaleista ja sisällöistä etäopetuksen tueksi.

Vuorovaikutus ja yhteydenpito

Alustoja videotapaamisiin

Zoom on yksinkertainen webinaarialusta, jonka käyttäjämäärät nousivat huimasti koronakeväänä. Zoom on maksuton eikä vaadi kirjautumista muilta kuin kokouksen järjestäjältä. Muut osallistuvat kokoukseen kutsujan lähettämän linkin kautta. Zoomissa on myös mahdollista jakaa osallistujia pienempiin ryhmiin.

Avoimen lähdekoodin vaihtoehto Zoomille on Jitsi.

Googlen palveluista löytyvä Google Hangouts sekä Office365-palvelun Teams ovat myös hyviä vaihtoehtoja etenkin pienemmän porukan videotapaamisille.

Slack

Nopea viestintä kollegoiden kanssa hoituu Slackissa. Slack on ilmainen ja toimii selaimen kautta. Slackissa voi luoda kanavia eri aiheilla, jolloin keskustelut eri asioista pysyvät hyvin hallinnassa. Myös monet yritykset luottavat Slackiin sisäisessä viestinnässä.

Discord ja Howspace

Discord on videopeliyhteisölle suunniteltu keskustelualusta, joka näyttää toimivan koululaisten keskuudessa hyvin, sillä se on ennestään heille tuttu. Suomalainen Howspace on vuorovaikutteinen oppimis- ja kehitysalusta, mutta tarvitsee esimerkiksi Zoomin kautta videoyhteyden.

Materiaaleja mediakasvatukseen

Media Coach-materiaalipaketti

Mediakasvatusseuran opettajille tuottama Media Coach -materiaalikooste käsittelee mediakasvatuksen perusteita, muuttuvia teknologioita ja hyvinvointia median keskellä. Tarjolla on infograafeja, tehtävävinkkejä ja aiheita taustoittavia artikkeleita. Kokonaisuus soveltuu kaikille nuorten kanssa työskenteleville.

Digilehti opetuksessa

Sanomalehti opetuksessa -sivustolta löytyy paljon oppimateriaaleja eri ikäryhmille. Esimerkiksi Missä kulkevat median rajat -video-oppimateriaali mediaetiikasta on suunnattu yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille.

Metkat materiaalit

Mediakasvatuskeskus Metka tarjoaa vinkkipankin käytännön mediakasvatukseen.

Ylen valmiit oppimateriaalit

Yle Triplet

Yle Triplet-palvelu tarjoaa poikkeukselliseen tilanteeseen valmista opetusmateriaalia peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Tripletin mobiilisovelluksessa ja verkkosivustolla julkaistaan joka arkipäivä kolme Ylen uutisvideota sekä niihin tehtävät, taustamateriaalit ja uutisvisa. Tehtävät ovat Triplet-tiimiin kuuluvien opettajien laatimia.

Yle Oppiminen ja Abitreenit

Yle Oppiminen tarjoaa monipuolisesti etäopiskeluun soveltuvia artikkeleita, videoita, tv-ohjelmia ja sarjoja. Yle Abitreenit valmentaa lukiolaisia yo-kokeisiin tiedollisesti, taidollisesti ja henkisesti. Palvelu sisältää vanhoja ylioppilaskokeita, kielten yo-kuunteluita, harjoitustehtäviä ja vinkkejä opiskeluun.

Luovuus esiin!

Mediataide kasvattaa!

Mediataide kasvattaa! -verkkopalvelu tarjoaa videotaidetta sekä taide- ja mediakasvatustehtäviä erilaisista teemoista mm. luontosuhteesta, sukupuolten ja kulttuurien moninaisuudesta ja mediataiteesta.

Sarjiskone

Aikakausmedian sarjiskone opastaa sukeltamaan sarjakuvakulttuuriin, ideoimaan hahmoja ja tarinoita, viihdyttämään, valistamaan, ottamaan kantaa ja paneutumaan itsetutkiskeluun.

Lukufiilis – nuorten osallistava verkkolehti

Lukufiilis on nuortenkirjallisuuteen keskittyvä verkkolehti, jota tekevät 13–18-vuotiaat ympäri Suomea. Lehti esittelee ajankohtaisimmat kirjat, kirjailijat ja ilmiöt. Nuoret voivat lähettää toimitukselle juttuvinkkejä ja omia tekstejään, ja kokonainen koululuokka voi myös ilmoittautua tekemään oman numeron lehteen.

Aiheena elokuva

Koulukino

Koulukino.fi -sivusto tarjoaa elokuvakasvatuksen oppimateriaaleja esimerkiksi joihinkin Yle Areenassa oleviin elokuviin.

Valveen elokuvakoulu

Valveen Elokuvakoulu tarjoaa oppimateriaaleja elokuvakasvatukseen. Sivuilta löytyy vinkkejä esimerkiksi kamerakynä-tekniikan käytöstä opetuksessa.

KAVI: Elokuvapolku

KAVI:n Elokuvapolku on suunniteltu kouluissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi, ja se tarjoaa elokuvanäytteitä ja -materiaaleja koulujen opetuskäyttöön maksutta. Elokuvapolkua voi käyttää niin taide- ja kulttuurikasvatuksen kuin mediakasvatuksenkin välineenä.

Kelaamo

Kelaamo on elokuvakulttuuriin keskittyvä yhteisö 12-29-vuotiaille nuorille. Palvelussa on nuorten tekemiä elokuvia ja  tietoa elokuvien tekemisestä.

Globaaleja kysymyksiä

Globaalikoulu

Plan International Suomen globaalikoulu tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta. Materiaaleja on varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Etäopetuksessa toimii erityisesti esimerkiksi suosittu alakoululaisille suunnattu Maailman ympäri-peli.

Pelien avulla ymmärrystä

Nuorten Akatemia tarjoaa maksuttomia mobiilipelejä opetuksen pelillistämiseksi. Peleissä käsitellään monipuolisesti eri teemoja, esimerkiksi saamelaiskulttuuria, kestävää tulevaisuutta ja solidaarisuutta.

Kuinka puhua koronasta?

Pelastakaa Lapset ry on koostanut ohjeet, miten puhua koronaviruksesta lapsen kanssa.

Muita vinkkejä etäopetukseen

Suomen E-oppimiskeskus ry kutsuu jakamaan ja kuulemaan kollektiivisesti parhaita vinkkejä etäopetukseen.

Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa ja oppimisessa -Facebook ryhmässä jaetaan myös aktiivisesti hyviä vinkkejä ja keskustellaan tekniikan hyödyntämiseen opetuksessa.

Kansainvälisen Amazing Educational Resources-ryhmän (FB) vinkkejä verkko-opetuksen järjestämiseen kootaan ja päivitetään  avoimeen resurssipankkiin.

Materiaalikoosteen tuottaja: Mediakasvatusseura

Julkaisuvuosi: 2020, päivitetty 2021

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi