Koristeellinen.

Disinformaatio ja valeuutiset mediassa

Tähän teemakoosteeseen on koottu eri tahojen tuottamia materiaaleja disinformaatiosta ja valeuutisista. Materiaaleja voi hyödyntää mediakasvatustyössä niin kouluissa, kodeissa kuin nuorisotyössä. Myös omaa ymmärrystä harhaanjohtavasta tiedosta ja sen vaikutuksista voi vahvistaa tutustumalla koosteen sisältöihin.

Disinformaatio ja valeuutiset mediassa

Mediassa leviävä disinformaatio ja harhaanjohtavaa tietoa sisältävät valeuutiset ovat nousseet enemmän pinnalle viime vuosien aikana, vaikka disinformaatio ei ole uusi ilmiö. Sosiaalinen media tarjoaa disinformaatiolle yhä uudenlaisia alustoja levitä nopeasti ja laajalle.

Lisäksi esimerkiksi koronapandemia ja ajankohtainen rokotuksista käytävä keskustelu sekä vuoden 2020 USA:n presidentivaalit ja muut poliittiset tapahtumat ovat lietsoneet disinformaation tuottamista ja lisänneet keskustelua aiheesta.

Koska disinformaatio vaikuttaa meistä jokaiseen elämään, on tärkeää tiedostaa, mitä se on sekä miten ja miksi sitä tuotetaan. Lisäksi on tärkeää opetella tunnistamaan, mikä mediassa on faktaa ja mikä feikkiä ja miten nämä erottaa toisistaan.

 Tunnista valheelliset sisällöt ja valeuutiset

Koristeellinen: Kysymysmerkit

Disinformaation tunnistamista ja medialukutaidon vahvistamista tukevien Caawinaad-materiaalien avulla voi opetella tunnistamaan valeuutisia paremmin sekä testata omaa medialukutaitoaan. Materiaaleja voi käyttää keskustelun avaajana tai tukena nuorten ja aikuisten kanssa. 

Materiaaleista on saatavilla verkkoversiot sekä alta löytyvät tulostettavat pdf-versiot ja kortit, joita voi käyttää konkreettisena työkaluna kasvatuksen ja oppimisen tukena.

Tuottaja: Mediakasvatusseura ry, Suomi-Somalia Seura ja Länsi-Suomen somaliseura

Tutustu materiaaliin:

Opi tunnistamaan disinformaation strategioita

Koristeellinen: suurennuslasi

Yläkoulujen ja toisen asteen opetukseen soveltuva Tunnista disinformaation strategiat -materiaalipaketti sisältää kolme lyhyttä dokumenttielokuvaa, aktiviteetteja luokkahuoneeseen sekä kiteytetyt ohjeet opettajille, jotka auttavat saamaan selkoa disinformaation labyrinttiin. Materiaalipaketti vastaa kysymyksiin:

  • Mitä ovat misinformaatio, disinformaatio ja valeuutiset?
  • Miten ne vaikuttavat meihin yksilöinä ja yhteiskuntana?
  • Mitä vaaroja ne tuovat demokraattisille yhteiskunnille ja mitkä ovat motiivit niiden takana?

Tuottaja: Project Caverna / Tiiu Tiilikainen & Cristóbal Osete

Tutustu materiaaliin:

Elokuvakasvatuksellisia tehtäviä disinformaatiosta ja valemediasta

Koulukinon Disinformaatio ja valemedia -materiaali sisältää työkaluja ja tehtäviä, joita voidaan käyttää oppimisen tukena käsiteltäessä disinformaatiota ja valemediaa. Materiaalissa harjoitellaan faktantarkistusta, tunnistetaan valemedian vaikutuskeinoja sekä käsitellään somettajan ammattietiikkaa.

Tuottaja: Koulukino / Katri Schroderus

Tutustu materiaaliin:

Tunnista ja selätä disinformaatio

piirroskuva avoimesta riippulukosta

Koronapandemian aikana olemme joutuneet huomaamaan, miten nopeasti väärät tiedot leviävät verkossa. Tunnista ja selätä disinformaatio -aineistopaketin avulla keskiasteen opettajat voivat auttaa opiskelijoita tunnistamaan valeuutiset. Aineistopakettiin kuuluu esitysrunko sekä ohjekirjanen opettajille.

Tuottaja: Euroopan unioni

Tutustu materiaaliin:

Tuntisuunnitelmat kriittisen medialukutaidon opetukseen

kuvituskuva: värisevä älypuhelin.

Yläkoulujen ja lukion opetukseen suunnattu Miten meihin vaikutetaan? -materiaali sisältää tuntisuunnitelmia ja taustamateriaaleja kriittisen medialukutaidon opetukseen. Kokonaisuuden tavoitteena on tukea nuorten monilukutaidon ja kriittisen medialukutaidon kehitystä. Kuudella oppitunnilla tutustutaan mediavaikuttamisen muotoihin, tekniikoihin ja niiden tunnistamiseen, sisältöjen levittämisen vastuihin ja valintoihin, vihapuheeseen sekä mielipidevaikuttamiseen.

Tuottaja: Mediakasvatusseura / Katri Schroderus 

Tutustu materiaaliin:

Pelkkää feikkiä? -infograafi valeuutisista

Koristeellinen: Pääkallo

Pelkkää feikkiä? Valeuutiset ja 8 muuta tapaa johtaa harhaan -infograafissa esitellään ja avataan tiiviisti valheisiin ja harhaanjohtamiseen liittyviä termejä. Infograafissa käsitellään mm. vale- ja klikkiuutiset, satiiri, näennäistieteet ja propaganda. Infograafia voi tulostaa julisteeksi tai oppimateriaaliksi.

Tuottaja: Mediataitokoulu

Tutustu materiaaliin:

Podcast disinformaatiosta ja valeuutisista!

Koristeellinen: Nuotti

VastuullisuusPodcast-sarjan disinformaatioaiheisessa jaksossa keskustellaan disinformaatiosta ja valeuutisista toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoon kanssa. Jaksossa käsitellään mm. sitä, miten valheita paljastetaan, miksi niitä ylipäätänsä tehdään ja miten ne meihin vaikuttavat.

Tuottaja: VastuullisuusPodcast

Kuuntele jakso:

Työpaja nuorten mediamaisemien disinformaatiosta

Koristeellinen: Kynä

Työpajamateriaalissa tutustutaan informaatiovaikuttamiseen sekä yleisemmin harhaanjohtavaan mediaan.

Materiaali sisältää kattavat ohjeet työpajan rakentamiseen: vaikuttavan videon tuottamiseen, herättelevään ja työpajan purkukeskusteluun sekä pohdintaan harhaanjohtamisen eri tavoista ja motiiveista.

Tuottaja: Mediakasvatuskeskus Metka

Tutustu materiaaliin:

Faktabaari

Koristeellinen: Lamppu

Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu. Nettisivustolla torpataan disinformaatiota paikkaansapitävällä tiedolla sekä tarjotaan apua ja tukea faktantarkistukseen.

Faktabaarille voi myös vinkata tarkistettavaksi valheellista tietoa sisältäviä valeuutisia ja disinformaation lähteitä.

Tutustu sivustoon:

Valheenpaljastaja-artikkelisarja

Koristeellinen: huutomerkit

Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-artikkelisarjassa sisältää monipuolisesti artikkeleita ja materiaaleja media- ja digitaidoista sekä tietoturvasta ja yksityisyydestä mediassa. Artikkeleissa käsitellään ajankohtaisia aiheita ja vahvistetaan lukijan kriittistä lukutaitoa.

Tutustu esimerkiksi näihin kolmeen Valheenpaljastaja-sarjan osaan:

Oletko Valheenpaljastaja? Yle Oppimisen testissä voit testata mediataitojesi tason sekä katsoa videon valheisiin uskoamisen houkuttavuudesta.

Tuottaja: Joni Nieminen, Yle Oppiminen

Näin meitä huijattiin vuonna 2020 – moneenko vipuun sinä menit? kokoaa vuoden 2020 vilpit kasaan.

Tuottaja: Johanna Vehkoo, Yle Oppiminen

Tervetuloa infodemian aikaan! Näistä merkeistä tunnistat koronaviruksesta levitettävän väärän tiedon –artikkelissa on luokiteltu koronavirusta koskeva misinformaatio viiteen eri kategoriaan, jotka auttavat tunnistamaan väärää tietoa helpommin ja nopeammin.

Tuottaja: Johanna Vehkoo, Yle Oppiminen

Tutustu artikkeleihin:

Materiaalikoosteen tuottaja: Mediakasvatusseura / Nella Torniainen, Marjukka Juhantila & Riikka Kaukinen

Video: Mediakasvatusseura / Nella Torniainen

Julkaisuvuosi: 2022

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi