TEHTÄVÄ 3

Tulkitse oikein diagrammeja

Kaaviot ja diagrammit ovat tärkeä osa kuvallista lukutaitoa. Valitettavasti niitä voidaan käyttää myös vääristellyn tiedon levittämiseen. Tämän vuoksi on tärkeää osata tulkita diagrammeja oikein ja tunnistaa mahdolliset vääristely-yritykset.

Selvitä diagrammien lukutaitosi Media Watch -pelillä

Lämmittelyharjoitus

Näkymä pelimaailmasta, jonka etualalla viisi digipelihahmoa ja teksti: "MEDIA WATCH, Diagrammit".

Selvitä, kuinka hyvin osaat tulkita ja lukea diagrammeja pelaamalla Media Watch -peliä. Pelaa peliä niin pitkälle kuin ehdit käytettävissäsi olevassa ajassa. Älä kuitenkaan kiirehdi, vaan keskity pelin tehtäviin. Lue tehtävänannot ja ohjeet ajatuksella läpi. Pelin pelaaminen loppuun saakka vie noin 45 minuuttia. Ota lopuksi kuvakaappaus saavuttamastasi taitotasosta ja kerro tasosi opettajalle.

Pääset peliin alla olevasta linkistä (peli aukeaa uuteen välilehteen). Peliä suositellaan pelattavan tietokoneen selaimella.

Media Watch -peliä on kehitetty Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamassa CRITICAL-hankkeessa.

Tiedosta diagrammiksi

Itsenäinen tuottamistehtävä

Miten voisit hyödyntää diagrammeja alalla, jota opiskelet tai ammatissa, josta olet kiinnostunut? Etsi jokin alaasi liittyvä tilasto tai tieto ja luo aiheesta yksinkertainen diagrammi.

Diagrammeja voi luoda esimerkiksi monilla yleisillä tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmilla. Palauta diagrammisi opettajalle/ohjaajalle sovitulla tavalla.

Alla esimerkkejä erilaisista yksinkertaisista diagrammeista.

PYLVÄSDIAGRAMMI

Pylväsdiagrammi, joka havainnollistaa Kahvila Kuppilan kävijämääriä viikolla 20.

YMPYRÄDIAGRAMMI/PIIRAKKADIAGRAMMI

Piirakkadiagrammi, joka havainnollistaa Kahvila Kuppilassa myytyjen vitriinituotteiden prosentuaalista määrää viikolla 20.

VIIVADIAGRAMMI

Viivadiagrammi, joka havainnollistaa Kahvila Kuppilassa myytyjen korvapuustien määrää viikolla 20.

Materiaali on tuotettu Mediakasvatusseuran Monilukutaitoa vahvistamassa -hankkeessa, joka on rahoitettu Opetushallituksen Lukuliike-ohjelmasta.

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi