TEHTÄVÄ 1

Rajauksella on merkitystä

Valokuva on mediateos, jossa asiat esitetään aina tietystä näkökulmasta. Valokuvan ottajan tekemät valinnat vaikuttavat siihen, mitä kuvassa näkyy ja minkälaisena todellisuus kuvassa näyttäytyy. Valokuvaa rajaamalla, valotusta ja kuvakulmaa muuttamalla on mahdollista esittää asioita hyvinkin eri tavalla.

Instagram vs reality

Lämmittelyharjoitus

Tarkastele alla olevaa liutuskuvaa. Keskity ensiksi ainoastaan ensimmäiseen kuvaan. Minkälaisia ajatuksia kuva sinussa herättää? Minkälaiseksi ajattelet tilanteen? Kuka kuvan olisi voinut ottaa ja minkälaisessa ympäristössä?

Entä miten ajatuksesi muuttuvat (vai muuttuivatko), kun katsot toista kuvaa, jossa paljastuu rauhallisen kahvihetken ympärillä oleva kaaos?

Kuvakaksikko toimii hyvänä esimerkkinä siitä, että somekuvissa kerrotaan asioista usein vain osatotuus: paljon jää myös kuvan ulkopuolelle.

Kumman kuvista sinä jakaisit somessa muille?


Katso vielä seuraava video ja opi lisää rajaamisesta ja sen viestiä muuttavasta voimasta.

Minkälaisen tarinan kuvallasi kerrot?

Itsenäinen tuottamistehtävä

Nyt pääset itse harjoittelemaan ja leikittelemään kuvakulmilla ja rajaamisella!

  1. Ota kokokuva tai valitse kokokuva kuvagalleriasta (kuten Pixabaysta tai muusta ilmaisesta kuvapalvelusta) tilanteesta (esimerkiksi kaupunki, kokoontumispaikka, ihmisryhmä tai maisema). Luo kuvalle sopiva kuvateksti. 
  2. Tee puolikuva rajaamalla ensimmäistä kuvaa. Luo kuvateksti, joka kertoo erilaisen tarinan samasta tilanteesta – ehkä näkökulma on muuttunut?
  3. Tee lähikuva rajaamalla kuvaa vielä enemmän. Mitä yksityiskohtia haluat tarkastella lähemmin? Minkälainen tarina tähän kuvaan liittyy? Luo kuvateksti myös kolmannelle kuvalle.

Sovi opettajan/ohjaajan kanssa, miten palautat tehtävän, jossa olet tarkastellut kuvaa kolmesta eri näkökulmasta. Tämä on helppo tehdä esimerkiksi Google Slidesissa tai Powerpointilla.

Materiaali on tuotettu Mediakasvatusseuran Monilukutaitoa vahvistamassa -hankkeessa, joka on rahoitettu Opetushallituksen Lukuliike-ohjelmasta.

© Copyright - Mediakasvatusseura ry - Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö. Powered by jannelahtela.fi